ADIVA Plus sadržaj - 28. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Doznajte više o cjepivima izvan Programa obveznog cijepljenja djece

O cjepivima iz Programa obveznog cijepljenja djece svaki roditelj je uglavnom dobro informiran. Međutim, postoje i cjepiva koja nisu obavezna, a koja bi vam pedijatar mogao preporučiti, posebice u određenim okolnostima

neobavezna cjepiva za djecu

Cijepljenje spada u najveće uspjehe medicine, jedna je od najučinkovitijih preventivnih mjera kojom se štiti pojedinca i kolektiv od bolesti te spašavaju životi. Cijepljenjem se smanjila pojavnost bolesti protiv kojih se cijepi. Bolesti koje su prije uzrokovale česte epidemije, a nerijetko i teške komplikacije i smrt, sada se rijetko susreću zahvaljujući uvođenju cijepljenja.

Cijepljenje za dobrobit čovječanstva: zašto je korisno i kako spašava živote?

Stoga upravo toj temi nerijetko posvećujemo prostor na našim stranicama, pa ćemo se i ovom prilikom podsjetiti na prvi specijal o cijepljenju kojeg smo objavili u 212. broju časopisa ADIVA Plus. U njemu su stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavili osnovna cjepiva iz Programa obveznog cijepljenja djece.

Važnost održavanja visokih cjepnih obuhvata

Pritom su naglasili i važnost održavanja visokih cjepnih obuhvata kontinuiranim procjepljivanjem neimune populacije (osobe koje nemaju otpornost na određenu bolest) dokle god su uzročnici bolesti prisutni u okolišu i populaciji ili postoji mogućnost unosa uzročnika bolesti.

U današnje vrijeme, kada osoba u jednom danu može otputovati na drugi kraj svijeta te se izložiti nekim „davno zaboravljenim“ bolestima, to je iznimno važno. Nažalost, HZJZ upozorava i na kontinuirani pad cjepnih obuhvata na što je upozorio i u izvješću o zaraznim bolestima u Hrvatskoj za 2017. godinu.

Program obveznog cijepljenja djece

Program obveznog cijepljenja djece u našoj zemlji obuhvaća cijepljenja protiv:

 • tuberkuloze (BCG),
 • difterije,
 • tetanusa i hripavca (pertusisa) (DI-TE-PER),
 • dječje paralize (poliomijelitis),
 • invazivnih sojeva Streptokoka pneumonije i Hemofiusa influence,
 • ospica,
 • zaušnjaka (mumpsa, parotitisa) i rubeole (MO-PA-RU) te
 • hepatitisa B.

Protiv nekih bolesti cijepi se više navrata kako bi se postigao potreban imunosni odgovor.

Djeca se cijepe u onoj dobi, ističe HZJZ, u kojoj su najranjivija za određene bolesti, odnosno u dobi u kojoj su te bolesti obično češće i u pravilu praćene težom kliničkom slikom i komplikacijama, od kojih neke potencijalno i smrtnim ishodom.

Cjepiva koja nisu u programu obveznog cijepljenja

Program predstavlja dio primarne zdravstvene zaštite djece koji se financira sredstvima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prema njemu se, u određenim bolestima i stanjima, osiguravaju cjepiva protiv gripe, vodenih kozica, rota virusne infekcije i meningokoka.

Osim navedenih, u Hrvatskoj su registrirana i druga cjepiva koja nisu u programu obveznog cijepljenja, a predstavljaju važan dio zaštite djece od zaraznih bolesti. To su cjepiva koja nisu obvezna, ali se preporučuju u dječjoj dobi.

cijepljenje protiv pneumokoka

Neobavezno cijepljenje: zašto bismo se trebali zaštititi od pneumokoka?

Streptococcus pneumoniae (pneumokok) je gram-pozitivna okrugla bakterija obavijena polisaharidnom kapsulom. Na temelju kapsule pneumokoki su razvrstani u više od...

SAZNAJTE VIŠE

U ovom specijalu kojeg je pripremio cijenjeni pedijatar, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, predstavit ćemo cjepiva protiv:

 • krpeljnog meningoencefalitisa,
 • gripe,
 • invazivnih sojeva pneumokoka,
 • rota virusnih infekcija,
 • vodenih kozica i
 • hepatitisa A.

Jednom tjedno posjetite ADIVA.hr gdje ćemo objavljivati osnovne informacije o ovim cjepivima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button