Čajevi za gastritis i smirenje želuca

Kod Gastritis chronice, osim dijetalne prehrane, uvelike vam mogu biti od koristi prirodni čajevi
Čajevi za gastritis i smirenje želuca
  • Sviđa mi se
Zbog lošeg načina prehrane i sve prisutnijeg stresa, gastritis se javlja kao učestala dijagnoza. Pomoći si možete dijetalnom prehranom koja isključuje suhomesnate proizvode, kavu i alkohol te pripremanjem prirodnih čajeva
Kod Gastritis chronice, osim dijetalne prehrane, uvelike vam mogu biti od koristi prirodni čajevi. Kod bolova u žličici, slabog rada želuca, nadutosti i mučnine pomoći će pripravci od ljekovitog bilja. Pripremite čaj od bijelog sljeza, melise, iđirota, stolisnika, koromača i mente. Na litru vode dodajte dvije žlice te čajne mješavine, kuhajte, procijedite nakon pet minuta i pijte nezaslađeno, pola sata prije obroka. Prehrana neka bude dijetalna, bez pečenog i pohanog, konzerviranih i suhomesnatih proizvoda, kave i alkohola. Terapiju čajem i dijetom provodite najmanje 2-3 mjeseca. Ako vas ili vaše dijete boli želudac i ako su pritom prisutni proljev ili povraćanje, povoljan učinak postići ćete već s jednom šalicom toplog čaja pijete li ga polako u gutljajima.
Menta pomaže kod gastritisa, no važan je sastojak i čajne mješavine za smirenje te stoga vrlo traženo i djelotvorno ljekovito sredstvo. Pripremite čajnu mješavinu od 40 g kamilice, po 50 g lavande i bosiljka te po 10 g melise, valerijane i mente. Uzeti od te mješavine 2 jušne žlice čaja na litru vode, zakipiti 1 minutu i nakon 5 minuta procijediti. Piti 3 puta dnevno po šalicu čaja.
Ako za čaj nemate vremena ili ga jednostavno ne volite, smirit će vas i olakšati vam san tinktura valerijane. Dnevna doza iznosi 3x50 kapi s malo vode. Budući da se biljne kapi pripremaju s 30-70 postotnim alkoholom, što nalaže propis Farmakopeje, osobe koje iz bilo kojeg razloga ne smiju uzimati alkohol, ne bi smjele trošiti niti biljne kapi. U tom slučaju, zamijenite ih biljnim pripravcima u nekom drugom obliku. Prije odlaska na spavanje nemojte preopteretiti želudac, izbjegavajte uzrujavanje, a topla šalica mlijeka s medom dodatno će vas smiriti i olakšati san.
dr. Ksenija Krafina-Pokupec

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?