promo signPROMO ČLANAK

Žensko zdravlje - 25. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Par kapi urina – zanemarivo ili ne?

Bježanje urina čak i par kapi dnevno smatra se inkontinencijom. Nekontrolirano istjecanje urina zahtijeva specijalne uloške i posebnu njegu. U ADIVA ljekarnama provodi se savjetodavna kampanja na temu lagane i umjerene inkontinencije kod žena, za savjet obratite se svojem ADIVA ljekarniku

Povremeno nekontrolirano istjecanje urina (bježanje mokraće), čak i par kapi ili nemogućnost zadržavanja veće količine urina nazivaju se zajedničkim imenom inkontinencija. Različiti oblici inkontinencije razlikuju se samo prema težini simptoma, odnosno obilnosti nekontroliranog istjecanja urina i uzrocima nastanka.

Koga najviše pogađa inkontinencija?

Inkontinencija se češće javlja u starijih osoba i to u žena, ali se dobna skupina pogođena inkontinencijom pomiče na sve ranije godine, posebice kod žena nakon trudnoće.

1 od 4 žene starije od 35 doživi neki oblik istjecanja urina1. Ipak, još uvijek mnoge ne koriste namjensku zaštitu (za INKO)2. Mnoge žene nisu svjesne da specijalna INKO zaštita postoji  ili misle da su INKO proizvodi veliki, debeli i neženstveni. One žele rješenje koje nudi sigurnost ali i diskreciju.

TENA LADY & ADIVA LJEKARNE te nagrađuju!

Jer bježanje urina zove se inkontinencija, čak i kad pobjegne nakon odličnog vica ili kihanja.

SAZNAJTE VIŠE

Bježanje urina – nekontrolirano istjecanje urina čak i par kapi dnevno smatra se inkontinencijom. Nekontrolirano istjecanje urina zahtijeva specijalne uloške i posebnu njegu. U ADIVA ljekarnama provodi se savjetodavna kampanja na temu lagane i umjerene inkontinencije kod žena, za savjet obratite se svojem ADIVA ljekarniku.

Tri tipa inkontinencije

Razlikujemo tri tipa inkontinencije: urgentna, stresna i miješana. Kod urgentne inkontinencije, koja se ponekad naziva i preaktivni mokraćni mjehur, zbog slabosti mjehura dolazi do česte, iznenadne potrebe za mokrenjem koja može dovesti do nemogućnosti zadržavanja urina. Ovaj oblik može biti povezan i s urinarnom infekcijom, zatvorom i uzimanjem lijekova, ali i ispijanjem previše ili premalo tekućine. Stresnu inkontinenciju uzrokuje slabljenje mišića dna zdjelice te dolazi do pojačanog pritiska na abdomen i mjehur te istjecanja, najčešće male, količine urina. To se dogodi pri smijanju, kašljanju, kihanju ili podizanju tereta. Kod miješane ili kombinirane inkontinencije dolazi do istjecanja urina i kod pritiska na abdomen, odnosno mjehur i zbog preaktivnog mjehura.

Može li se inkontinencija uspješno kontrolirati?

Inkontinencija kao disfunkcija mokrenja nije ozbiljan probem, no znatno smanjuje kvalitetu života  i utječe na psihičko stanje osobe. Inkontinencija zahtijeva posebne higijenske navike, njegu intimnog područja, nošenje uložaka namijenjenih za inkontinenciju, ponekad i drugačije odjeće od one koju osoba želi nositi. Inkontinencija uzrokuje izražen osjećaj neugode, što može utjecati na život osoba koje se nose s njom.

Inkontinencija se zaista može uspješno kontrolirati i oboljela osoba može zadržati kvalitetu života. Savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom o prehrani i posebnim vježbama (Kegelovim) za jačanje dna zdjelice, o posebnoj intimnoj njezi te tehnikama izbjegavanja kritičnih situacija. No, najvažnije je da dobro izaberete zaštitni uložak.   

TENA Lady

Koje zaštitne uloške odabrati?

Obični higijenski uložak za mjesečnicu ne bi se trebao koristiti jer je prilagođen za upijanje krvi, postaje labav i gužva se, ne može upiti dovoljnu količinu urina, a površina uloška ostaje vlažna što uzrokuje nadražaj kože i pojavu neugodnog mirisa.

Uložak za inkontinenciju ima posebno upijajući sloj s granulama za upijanje urina, zadržava svoj oblik, površina mu ostaje suha, a mirisi neutralizirani. S obzirom na količinu urina koji istječe, ali i situacije u kojima su potrebni, mogu se izabrati različite veličine uložaka za inkontinenciju. Veličina i  moć upijanja inkontinencijskih uložaka označeni su brojem kapljica. Tako na primjer jedna kapljica označava posebno tanki uložak za sigurnost pri povremenom istjecanju urina, dvije kapljice za lagano oslabjeli mjehur, dvije i pol kapljice za lagano do umjereno oslabjeli mjehur, četiri kapljice za umjereno istjecanje urina i tako dalje. Postoji i inkontinencijsko donje rublje, odnosno gaćice s inkorporiranim uloškom, koje pružaju zaštitu za veće izljeve urina ili potpuno pražnjenje mjehura. U ljekarnama se često mogu naći promotivni uzorci te se tako mogu isprobati različite veličine, ukoliko vaša ljekarna nema trenutno besplatne uzorke, slobodno joj se obratite da vam naruči, a možete  ih naručiti i  sami preko web stranice, uzorci vam stižu na kućnu adresu.

WEB_Naslovna TENA_Nagradni natjecaj

TENA LADY & ADIVA LJEKARNE te nagrađuju!

Budućim i novopečenim majkama želimo da osluškuju tijelo, olakšaju si koliko mogu i brinu o zdravlju. Inkontinencija (bježanje urina)...

SAZNAJTE VIŠE

Iskoristite 15% popusta na TENA Lady proizvode u ožujku

Nekontrolirano istjecanje urina uobičajena je pojava koja može bitno utjecati na kvalitetu života. No s odgovarajućom zaštitom u obliku uložaka možete se prepustiti uživanju u svakodnevnim aktivnostima. Posavjetujte se s ljekarnikom pri odabiru odgovarajuće zaštite prema vašim potrebama.

U ožujku pronađite TENA Lady proizvode na popustu od 15% u ADIVA ljekarnama i zatražite savjet ljekarnika o odgovorajućem tipu uloška za inkontinenciju.

Uz kupnju proizvoda TENA Lady u ADIVA ljekarnama sačuvajte račun i sudjelujte u nagradnom natječaju na ADIVA.hr. Svaki tjedan donosi zanimljive nagrade za opuštanje i zabavu.

Reference:

1. Abrams P et al. Incontinence, 5th EDITION 2013. 5th International Consultation on Incontinence. Paris. February; 2012.

2. Other solutions include female sanitary liners and products, medication, surgery, adding tissue
and makeshift materials inside underwear, no solution; IPSOS Brand health tracking, users
aged 35-45 years, US, FR, UK, DE, 2010.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button