Žensko zdravlje - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Konopljika – biljka koja rješava sve ženske probleme

Konopljika je još u antičko doba bila poznata kao lijek s hormonskim djelovanjem, a njeni pripravci djeluju na hipofizu

Konopljikom se tjeraju simptomi menopauze i PMS-a

Fitoestrogeni su biljne tvari čiji sastav ima sličnosti sa ženskim spolnim hormonima. Pojavljuju se u više od 300 biljaka, a razlikuju se po sastavu i mehanizmu djelovanja.U novije vrijeme sve se više istražuju kao mogućnost za hormonsko nadomjesno liječenje.

Sinonim za fitoestrogene je SERMs – selektivni modulatori estrogenskih receptora. Postoje tri skupine koje spadaju pod pojam SERMs: izoflavoni, lignani, kumestani. Izoflavone nalazimo u mahunarkama – soja, leća i grah, lignane nalazimo u žitnim pahuljicama, voću i povrću, a kumestani se nalaze u klicama. Dosad je otkriveno više od dvadesetak različitih spojeva. Fitosestrogeni se natječu za receptorska mjesta i blokiraju aktivnost pravih hormona. U postmenopauzi su niže koncetracije hormona pa se fitoestrogeni vežu na slobodna mjesta i djeluju estrogeno (blago hormonalno).

Fitoestrogeni se mogu primjenjivati u svakoj životnoj dobi. Kod mlađih žena pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a te pomaže u regulaciji duljine ciklusa

O fitoestrogenima

Brojne kliničke studije dokazuju djelotvornost fitoestrogena. Fitoestrogeni se mogu primjenjivati u svakoj životnoj dobi. Kod mlađih žena pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a te pomaže u regulaciji duljine ciklusa. Danas se fitoestrogeni uvelike koriste i vrlo često se na tržištu pojavljuju novi preparati, tako da postoji podugačak popis onih koji, s obzirom na mehanizam djelovanja, mogu pomoći u određenim fazama menopauze. Ovo su samo neki od njih: Glycinemax, Cimicifuga racemosa, Maca peruvianum, Trifolium pratense, Humulus lupulus, Angelica sinensis, Dioscorea villosa, Glycirhizza glabra, Linum usitatissimum, Medicago sativa Vitex agnus castus o kojem ćemo nešto više reći. 

Biljka koja je preživjela ledeno doba

Konopljika (Vitex agnus-castus) razgranat je grm ili nisko stablo visoko 1 – 4 m, s grančicamakoje su potpuno okružene listovima. Cvate od lipnja do kolovoza, za vrijeme sušnog razdoblja. Grm raste na pjeskovitim morskim i riječnim obalama i često stvara šikare, a glavno područje rasprostranjenosti je Sredozemno more. Povijesni podaci govore da je Vitex agnus-castus vrlo stara biljka koja je preživjela ledeno doba. Njenu ljekovitost i primjenu u liječenju opisivali su Hipokrat, Galen i Dioskorid. Biljka je simbolizirala nevinost, što je vidljivo i iz samog naziva jer riječi agnus i castus znače: nevinost i čednost. U srednjem vijeku plodovi konoplje bili su poznati po nazivu “redovnički papar” jer ima antiafrodizijačko djelovanje. U ljekovite svrhe se koristi plod biljke koji sadrži iridoidneglikozide, flavonoide, eterično ulje i masno ulje. Konopljika je još u antičko doba bila poznata kao lijek s hormonskim djelovanjem. Pripravci konopljike djeluju na hipofizu, sprečavaju izlučivanje hormona koji stimulira folikule, a pospješuje produkciju luteinizirajućeg hormona i prolaktina. 

Upotrebljavaju je i muškarci

Ovu biljku često zovemo “ženski lijek”. Iako je najčešće koriste žene, upotrebljavaju je i muškarci koji boluju od benigne hiperplazije prostate da bi poboljšali protok urina, a i za liječenje prevelike seksualne želje (djeluje antiafrodizijački).

Nakon provedenih farmakoloških i kliničkih ispitivanja, danas se pripravci konopljike koriste:

 • za ublažavanje tegoba mjesečnog ciklusa nastalih zbog insuficijencije žutog tijela,
 • kod mastopatije,
 • klimakteričnih tegoba,
 • smanjene laktacije te
 • za normalizaciju ciklusa nakon prestanka korištenja kontracepcijskih tableta.
 • može se koristiti za tretiranje PMS-a,
 • endometrioze,
 • neplodnosti, ali i
 • za liječenje akni koje nastaju pod utjecajem hormona.

>>Menopauza nije bolest, to je prirodno stanje organizma, ovisno o velikom broju fizioloških, kulturoloških, socioekonomskih čimbenika. Menopauza je pojava u životu svake zrele žene, popraćena brojnim tjelesnim i psihičkim promjenama.<<

 Kako se primijenjuje konopljika

O liječenju menopauze postoji studija koja je uspoređivala djelotvornost ovog biljnog preparata i antidepresiva, gdje se pokazalo da konopljika ima povoljno djelovanje na simptome kao što su promjena ponašanja, ljutnja, nesanica, razdražljivost, jednako kao i sintetski antidepresivi. Za liječenje neplodnosti kod žena, odnosno za pomoć u začeću, potrebno je koristiti preparate konopljike 3 – 7 mjeseci prije planiranog začeća jer ima nešto sporije djelovanje. Kod većih hormonskih poremećaja preporučuje se uzimanje 40 kapi tinkture s vodom ili 30 do 40 mg praha konopljike u kapsulama, svako jutro natašte u periodu od 12 do 18 mjeseci. Za lakše poremećaje poput PMS-a, komisija koju je osnovalo njemačko Ministarstvo zdravstva preporučuje istu dozu, ali u trajanju od četiri do šest mjeseci. Terapija se prestaje uzimati ako dođe do poboljšanja stanja ili trudnoće, a postupak se ponavlja samo ako se simptomi vrate. Također, konopljika se može uzimati od prvog do desetog dana nakon porođaja za poticanje laktacije, ali samo onda kada postoji problem s laktacijom.

Kontraindikacije

Konopljika se ne smije uzimati:

 • tijekom trudnoće,
 • u periodu korištenja bilo koje hormonske kontracepcije, hormonske nadomjesne terapije i antitumorskih hormonskih lijekova, antiparkinsonika i antipsihotika jer povećava djelovanje dopamina
 • treba je izbjegavati i kod dijagnoze estrogen – osjetljivih tumora dojki, jajnika ili maternice te
 • za vrijeme in vitro oplodnje

Nuspojave

U vrlo rijetkim slučajevima može izazvati nuspojave poput nadražaja želuca, glavobolje, osipa sa svrbežom i obilnijih menstruacija pa se tada preporučuje prestanak uzimanja terapije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button