Zanimljivosti i savjeti - 29. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Započela je kampanja “Dan crvenih haljina” koja promiče prevenciju moždanog udara u žena

“Dan crvenih haljina”, kampanja koja promiče prevenciju moždanog udara u žena, održava se i u ovoj, 2024. godini. Podsjetimo, jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica

dan crvenih haljina kampanja prevencija mozdanog udara

Ovu strašnu statistiku možemo ublažiti jedino prevencijom, jer više od 80 posto moždanih udara uspješno se sprječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života, piše ZGportal.com.

Dodajmo da žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati. I upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju javnozdravstvenu akciju “Dan crvenih haljina”.

Cilj edukativne kampanje

Cilj edukativne kampanje “Dan crvenih haljina” je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Spomenimo i da organizacijski odbor ove akcije čine volonterke, redom vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb. To su neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar.

Bilježe se mali, ali iznimno značajni pozitivni pomaci

“Iz godine u godinu bilježimo male, ali iznimno značajne pozitivne pomake. I to nas snažno motivira da nastavimo s našom kampanjom. Posebno smo ponosni što je akcija zaživjela diljem Hrvatske zahvaljujući volonterskom radu zdravstvenih radnika te brojnih udruga, organizacija i pojedinaca. Stoga je iznimno važna vijest da smo uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora Republike Hrvatske pokrenuli proceduru za izglasavanje Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara i vjerujemo da će postupak uskoro biti okončan”, istaknula je Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora akcije.

Stručni skupovi, edukativni nastupi liječnica, javni angažman žena koje su preboljele moždani udar

Također, Dan crvenih haljina 2024 organizira i brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica. A akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar. Točnije, onima koje svojim pričama žele upozoriti na posljedice ove teške bolesti. Ali i osvijestiti važnost brige za zdravlje i prevencije moždanog udara u žena.

dan crvenih haljina kampanja prevencija mozdanog udara inline

Dan crvenih haljina 2024 organizira i besplatne preventivne preglede te humanitarni buvljak

U srijedu, 31. siječnja 2024. godine, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, popularnom Cvjetnom trgu, za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi. Uz to, organizirat će se humanitarni buvljak u suradnji s članicama Lions cluba Meridijan. A na njemu će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

Svečano obilježavanje akcije održat će se u petak, 2. veljače 2024. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Napomenimo da će zvijezde večeri biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar. A one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Aleksandra Dojčinović, A’marie, Axa moda, Boudoir, BiteMyStile i Matija Vuica. Svojim glazbenim nastupima svečanost će oplemeniti Zagrebački solisti, sopranistica Marija Kuhar Šoša, klapa Sorelo i Ivana Vrdoljak Vanna. Goste će kroz program voditi Ksenija Urličić i Joško Lokas. I dodajmo, ova svečanost će se moći pratiti online na društvenim mrežama.

simptomi moždanog udara

Prepoznajte pravovremeno simptome moždanog udara

Od životne je važnosti znati prepoznati uobičajene znakove moždanog udara kako bi se smanjila opasnost od teških posljedica na...

SAZNAJTE VIŠE

Hashtag akcije #nosicrveno na društvenim mrežama

Dodajmo da će se na društvenim mrežama akcija obilježavati hashtagom #nosicrveno. A ona poziva sve da u petak, 2. veljače, odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku ovoj plemenitoj akciji. Sve detalje o akciji Dan crvenih haljina 2024 mogu se pratiti na mrežnim stranicama Hrvatskog neurološkog društva na adresi neuro-hr.org. Ako vam više odgovara, sve možete doznati i na Facebook stranici ove akcije.

Foto: Zvonimir Ferina

Izvor: https://www.zgportal.com/zghumanitarci/dan-crvenih-haljina-2024-zapocela-je-nova-kampanja-koja-promice-prevenciju-mozdanog-udara-u-zena/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button