Zanimljivosti i savjeti - 10. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Renomirana nagrada za medicinska dostignuća i ove godine dolazi u Hrvatsku

Dr. sc. Martina Tomić, dr. med., hrvatska je pobjednica na natječaju 9. International Medis Awards for Medical Research

9. IMA svi dobitnici

U dvorcu Ljubljanski grad, u četvrtak 9. ožujka 2023., svečano je proglašeno devet pobjednika natječaja 9. International Medis Awards for Medical Research. Među njima je i hrvatska predstavnica dr. sc. Martina Tomić, dr. med., iz Klinike za oftalmologiju, Klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KB Merkur. Njezin znanstvenoistraživački rad bio je najbolji iz područja oftalmologije.

Dr. sc. Martina Tomić, dr. med., prva je autorica članka „HDL kolesterol zaštitni je prediktor u razvoju i progresiji retinopatije kod dijabetesa tipa 1, 15-godišnja studija praćenja“, rad je objavljen u časopisu Diabetes Research and Clinical Practice.

Martina Tomić

Medicina kao životna strast

“Jako sam sretna i uzbuđena zbog ove iznimno važne nagrade. Svi koji me poznaju, jako dobro znaju da je medicina moja životna strast. U Klinici Vuk Vrhovac radim od 1998. godine. Od tada su svi moji interesi usmjereni na dijabetes i njegove kronične komplikacije. Posljednjih desetak godina, razvojem transplantacijske medicine, dijabetička bubrežna bolest više nije veliki problem. Međutim, dijabetička bolest oka, osobito dijabetička retinopatija i dalje je vodeći uzrok sljepoće koja se može spriječiti u odraslih radno sposobnih osoba s dijabetesom tipa I, a također je povezana s povećanim rizikom od po život opasnih sistemskih vaskularnih komplikacija, uključujući moždani udar, koronarnu bolest srca i zatajenje srca. Stoga je utvrđivanje početka i progresije dijabetičke retinopatije ključno za smanjenje invaliditeta i mortaliteta u ovih bolesnika“, izjavila je dr.sc. Martina Tomić.

Svi pobjednici 9. Medisova natječaja

Na 9. International Medis Awards natječaju sudjelovalo je još dvoje finalista iz Hrvatske – dr. sc. Marko Lucijanić, dr. med. iz KB Dubrava u kategoriji pulmologija i alergologija i Petra Šimac, dr. med sa Zavod za kliničku imunologiju i reumatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KB Split u kategoriji reumatologija.

Natjecanje već devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska znanstvena postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Svi pobjednici natječaja 9. International Medis Awards for Medical Research (po područjima):

– Farmacija: prof. dr. sc. Aneta Perić, mr. pharm., Srbija

– Gastroenterologija: Julian Peter Schwärzler, dr. med., Austrija

– Ginekologija: Vid Janša, dr. med., Slovenija

– Intenzivna medicina i anesteziologija: Christian Reiterer, dr. med., Austrija

– Neurologija: Ivo Božović, dr. med., Srbija

– Oftalmologija: dr. sc. Martina Tomić, dr. med., Hrvatska

– Pedijatrija: prof. dr. sc. Zlatan Zvizdić, dr. med., Bosna i Hercegovina

– Pulmologija i alergologija: Christian Lang, dr. med., Austrija

– Reumatologija: izv. prof. doc. dr. Peter Mandl, dr. med., Austrija

Priznanje vrhunskim liječnicima i farmaceutima u regiji

Predsjednik međunarodnoga stručnog žirija prof. dr. sc. Borut Štrukelj, mr. pharm., izjavio je o objavljenim istraživanjima: „Za članove međunarodnoga stručnog žirija velika je privilegija biti dijelom iznimno zanimljivoga procesa u kojem upoznajemo raznolikost i dubinu istraživačkog rada vrhunskih liječnika i farmaceuta u našoj regiji. Njihova su istraživanja visokokvalitetna, inspirativna i izvor za poboljšanje zdravstvene skrbi. Svi oni zaslužuju najviše pohvale i iskrene čestitke, posebice za trud i odricanja koja njihov klinički i istraživački rad često zahtijeva.“

Nakon dvije godine, nagrade su ponovno dodijeljene uživo, a svečana dodjela nagrada održala se u dvorcu Ljubljanski grad. Osnivač nagrada International Medis Awards Tone Strnad, mr. pharm., izjavio je u uvodu: „Neumoran istraživački rad liječnika i farmaceuta iz srednje i jugoistočne Europe uvećava bogatstvo znanja u medicini i farmaciji na najvišoj znanstvenoj razini. Na taj način također izravno pridonosi boljem liječenju. Njihov rad zaslužuje svako priznanje, poštovanje i pozornost u široj međunarodnoj i domaćoj javnosti.“ 

Važnost natječaja

O važnosti istraživanja govorila je i dr. sc. Martina Perharič, mr. pharm., izvršna direktorica Medis d.o.o.: „Znanstveni rad liječnika i farmaceuta dio je velike priče o otkrivanju inovacija koje će pomoći u otkrivanju i liječenju bolesti te poboljšati kvalitetu života mnogih ljudi. Njihova predanost zavrjeđuje naše duboko poštovanje. Bez njihova truda mnogi bi životi bili izgubljeni, a mnogi lijekovi i dijagnostičke metode ostali bi neotkriveni. Njihova strast prema medicini i istraživanju pravo je nadahnuće za sve nas.“

Na natječaj za nagrade 9. International Medis Awards prijavu su mogli izvršiti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u najprestižnijim znanstvenim publikacijama, dakle onima s faktorom utjecaja većim od 1,500. Ove godine na natječaj je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sve visoke kriterije za mjesto kandidata za International Medis Awards zadovoljilo je 185 prijava. Međunarodni stručni žiri ocijenio je prijave i odabrao 18 finalista, a među njima devet pobjednika.

Ukratko o natječaju International Medis Awards for Medical Research

International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunska istraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje prodornim liječnicima i farmaceutima koji se, uz svoj redoviti rad, bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni učinkovitoga svladavanja bolesti.

Prijavljene znanstvenoistraživačke radove ocjenjuje neovisni međunarodni stručni žiri od deset članova iz sedam država koji nominira finaliste i zatim pobjednike za pojedino područje. U mandatnom razdoblju 2021.–2024. žiri vodi prof. dr. sc. Borut Štrukelj, mr. pharm., s Katedre za farmaceutsku biologiju Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button