Zanimljivosti i savjeti - 5. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Moderna razvija kombinirano cjepivo protiv COVID-19 i gripe

Postane li COVID-19 endemska bolest, a već je uočeno i da njegova učestalost raste tijekom zime, kombinirano cjepivo bilo bi vrlo praktično, a prema mišljenjima stručnjaka i sigurno

kombinirano cjepivo protiv COVID-19 i gripe

Dok se oko treće doze cjepiva protiv COVID-a stručnjaci još uvijek nisu usuglasili, Moderna razvija cjepivo koje kombinira booster dozu protiv COVID-a s cjepivom protiv gripe.

Potrebu za razvojem takvog cjepiva u kompaniji objašnjavaju činjenicom da je riječ o respiratornim virusima kod kojih je primijećeno da incidencija raste tijekom zimskih mjeseci, posebice dok smo u zatvorenim prostorima. Stoga bi kombinirano cjepivo moglo biti ključ dugoročnog uspjeha u borbi protiv obje bolesti. Ako bi COVID-19 postao endemska bolest, razvoj booster doza za obje bolesti u jednoj injekciji bio bi pogodan i praktičan za pacijente.

Influenca: svi sojevi gripe objašnjeni na jednom mjestu

Mišljenja stručnjaka o toj temi potražio je portal Healthline.

Praktičnost koncepta 2 u 1

Dr. Paul Goepfert, direktor Klinike za istraživanje cjepiva u Alabami na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, napominje da još uvijek ne znamo što će biti s booster cjepivima za COVID-19. Međutim, ako su potrebne booster doze, kombinirano cjepivo u kojem je i cjepivo protiv gripe ima smisla, rekao je Goepfert te dodaje da je u tom slučaju ponajprije riječ o praktičnosti.

S time se slaže i dr. William Schaffner, specijalist infektolog sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee. Za Healthline je izjavio da bi ulaganje Moderne u razvoj kombiniranog cjepiva moglo biti znak da će nam trebati godišnje booster doze za COVID-19. Niti jedna tvrtka ne bi se odlučila na takvo ulaganje bez snažnog osjećaja da će godišnje cijepljenje biti potrebno, dodao je Schaffner.

Kombinirana cjepiva nisu novost

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) te cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTaP) već se dugo koriste u široj javnosti. Iza tog koncepta stoji ideja da se smanji broj potrebnih doza (uboda). Osim toga, kombinirana cjepiva smanjuju i broj odlazaka liječnicima, a u poslovnom smislu omogućuju konsolidaciju zaliha.

Iz tih razloga, rekao je Schaffner, javnost se ne bi trebala brinuti zbog kombinacije cjepiva protiv COVID-19 i gripe ako se to dogodi. „Zamislite to kao bilo koje drugo cijepljenje“, rekao je i dodao da bi takvo kombinirano cjepivo samo olakšalo i ubrzalo postupak.

Budući da smo već počeli istovremeno cijepiti protiv gripe i COVID-19, vidjeli smo nema nuspojava kada se ova cjepiva daju u isto vrijeme, rekao je dr. Goepfert. Ipak, Moderna provodi klinička ispitivanja kako bi to i potvrdila. „Mislim da neće biti loših reakcija na ovu kombinaciju“, rekao je Goepfert.

Prednosti cjepiva protiv zimskih viroza

Na godišnjem susretu istraživanja i razvoja održanog u Moderni u rujnu, viša potpredsjednica dr. Jacqueline Miller istaknula je da se je potreba za kombiniranim cjepivima dokazala u prošlosti. Podsjetila je da su i u travnju (kada se obilježava Svjetski tjedan imunizacije) u Moderni istaknuli da je jedan od stupova njihove strategije cijepljenja isporučiti kombinirana cjepiva za respiratorne infekcije.

Cjepiva koja bi pružila zaštitu od respiratornih virusa tijekom zime mogla bi ne samo ublažiti simptome, već i smanjiti broj izostanaka s posla i škole, a posebno bi smanjila hospitalizacije vrlo starih, kao i vrlo mladih osoba, dodala je dr. Miller.

Dr. Goepfert ističe da su mRNA cjepiva prilagodljiva, pa kada se i ako soj virusa promijeni, trebalo bi biti moguće prilagoditi ih potrebama. Dr. Schaffner je pak istaknuo da će, s obzirom na moguću pojavu manjih nuspojava, studije morati uvjeriti javnost da su one očekivane, a cjepiva sigurna.

Gripa može biti opasna

Schaffner je rekao da bi kombinirano cjepivo moglo prisjetiti javnost na činjenicu koja se je pomalo izgubila u posljednjih godinu i pol dana – da i gripa može biti opasna.

„Morat ćemo ponovno upoznati ljude s gripom“, rekao je Schaffner.

gripa 2019. i komplikacije gripe

Gripa je teška bolest, a komplikacije mogu biti itekako opasne

Komplikacije gripe odgovorne su za najveći broj smrtnih slučajeva, a i u 2019. kada se spominje gripa, najviše su...

SAZNAJTE VIŠE

Naime, tijekom pandemije COVID-19 se je broj slučajeva gripa smanjio, što su neki stručnjaci tumačili kao rezultat nošenja maski, fizičkog distanciranja i karantene. No gripa nije nestala. O njoj smo govorili prije pandemije COVID-19, a o njoj trebamo govoriti i sada, ističe Schaffner koji se nada da će kombinirano cjepivo povećati broj cijepljenih osoba.

Moderna se sve više bliži cilju, a nadaju se da će u konačnici kombinacija uključivati i cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV). To cjepivo protiv RSV-a još nije stiglo na tržište.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button