Zanimljivosti i savjeti - 4. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Međunarodni dan borbe protiv raka: Podižimo svijest zajedno

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv raka. Podižimo zajedno svjesnost o zloćudnim bolestima

Svjetski dan borbe protiv raka

Ove godine slogan Međunarodnog dana protiv raka glasi „Ja jesam i hoću“.

Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day) obilježava se 4. veljače te je ujedno i početak Hrvatskog tjedna protiv raka koji se svake godine obilježava 4. veljače kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

Ove godine slogan Međunarodnog dana protiv raka glasi „Ja jesam i hoću“, čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju kroz odluku da se odazove na probir te odustane od štetnih životnih navika radi okretanja zdravim stilovima života.

Hrana kao lijek: Postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri rezultat povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba koje dosižu godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18 milijuna u 2018. godini na 29,5 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button