Zanimljivosti i savjeti - 4. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija/Centar BEA

I vi možete pomoći pružanju bolje podrške osobama s poremećajima hranjenja

Centar za poremećaje hranjenja BEA početkom svibnja pokrenuo je crowdfunding kampanju „I ja sam tu. Vidiš li me?“

podrška oboljelima od anoreksije

Jeste li znali da su poremećaji hranjenja ozbiljni psihički poremećaji od kojih u Hrvatskoj boluje najmanje 40 000 osoba? Jeste li znali da oko 10% osoba koje boluju od anoreksije umre od posljedica povezanih s bolešću? I jeste li znali da anoreksija ima najveću stopu smrtnosti od svih psihičkih poremećaja?

Osobe s poremećajem hranjenja osjećaju krivnju, sram, ljutnju. Osjećaju se nevidljivo i izolirano. Njihov glas se ne čuje. Njihovi problemi nisu prepoznati. Ali u Centra BEA trude se to promijeniti.

Centar za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba u sklopu svojih aktivnosti svakodnevno pruža stručnu pomoć i podršku oboljelima od poremećaja hranjenja (anoreksija, bulimija, kompulzivno prejedanje) i njihovim obiteljima, provodi preventivne programe te educira javnost putem javno zdravstvenih programa. 

Zašto je pokrenuta crowdfunding kampanja?

Tijekom dosadašnjeg rada, u Centru BEA su primijetili da je potreba za njihovim radom, nažalost, sve veća. Iako postoji uvriježeno mišljenje kako su osobe s poremećajem hranjenja same krive za svoje poteškoće, važno je istaknuti kako su poremećaji hranjenja ozbiljan psihički poremećaj koji može ostaviti duboke i trajne posljedice, kako fizičke tako i psihičke. Stoga vjeruju da svaka osoba oboljela od poremećaja hranjenja zaslužuje pristup pravovremenoj podršci i stručnoj pomoći.

Odvojite trenutak vremena i pogledajte video kampanje s iskustvima korisnica

U Centru BEA omogućuju osobama da postanu vidljive, da se njihov glas čuje i da njihovi problemi budu prepoznati. Iako djeluju kontinuirano od 2012. godine i dalje nemaju odgovarajući prostor gdje bi svakodnevno provodili svoje aktivnosti i pružali pomoć i podršku osobama koje boluju od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima. 

Stoga pozivaju na uključivanje u crowdfunding kampanju “I ja sam tu. Vidiš li me?” s ciljem prikupljanja novčanih donacija kako bi mogli adaptirati, prilagoditi i urediti novi prostor za svakodnevni rad s oboljelima i njihovim obiteljima. Kampanja je počela 2. svibnja i trajat će do 2. lipnja.

Kako možete pomoći?

Podržati kampanju možete na sljedeće načine:

  • kupnjom nagrada
  • donacijom bilo kojeg iznosa (mogućnost anonimne donacije – vaše ime i prezime neće biti objavljeno)
  • dijeljenjem kampanje na društvenim mrežama
  • pozivanjem svojih prijatelja da se uključe u kampanju i doniraju bilo koji iznos

Osim na webu, aktualna događanja u Centru BEA možete pratiti i putem Facebook stranice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button