Zanimljivosti i savjeti - 8. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hrvatski liječnici prvi put postavili endobronhijalni stent kod djeteta

Tim za interventnu pedijatrijsku pulmologiju klinike za pedijatriju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) postavio je prvi endobronhijalni stent kod djece. Riječ je o prvom takvom zahvatu učinjenom u Hrvatskoj

endobronhijalni stent djeca kbc osijek

Stručni tim pod vodstvom pedijatra Mateja Šapine i anesteziologa Hrvoja Vinkovića je, kod djeteta s teškom stenozom (suženjem) bronha lijevog plućnog krila i pratećim kroničnim pleuralnim izljevom s posljedičnim kolapsom lijevog plućnog krila, postavio endobronhijalni stent u svrhu osiguravanja stabilnosti dišnog puta, priopćili su iz KBC-a.

U sklopu zahvata učinjena je i prva medicinska torakoskopija

Liječnici napominju kako je prilikom istog postupka učinjena i prva medicinska torakoskopija, s ciljem ekspanzije plućnog krila te da je tim metodama osigurana ventilacija i izmjena plinova plućnog krila, koje je zbog neprohodnosti i kolapsa bilo isključeno iz funkcije.

Riječ je o prvom takvom učinjenom zahvatu u Hrvatskoj kojim je moguće liječiti najteže pedijatrijske pacijente s kompleksnim i neprohodnim dišnim putevima, ističu u osječkom KBC-u.

Pojašnjavaju kako su trahealne i bronhalne stenoze suženja dišnih puteva, pri čemu su trahealne stenoze potencijalno životno ugrožavajuće zbog onemogućavanja dotoka kisika u pluća, dok je kod bronhalnih stenoza onemogućen dotok u jedno ili oba plućna krila.

KBC Osijek svrstao se u rijetke specijalizirane ustanove koje provode ovako složene endoskopske zahvate

Postavljanje endobronhijalnog stenta omogućuje oslobađanje dišnih puteva kod odabranih pacijenata, kod kojih takav terapijski pristup može biti dio aktivnog ili palijativnog liječenja, s posljedičnim izlječenjem ili poboljšanjem kvalitete života.

legionarska bolest legionela bakterija klima uredaj upala pluca

Što je legionarska bolest i koji su joj simptomi

Legionela je vrlo opasna bakterija a mjesto u kojem je najčešće nalazimo je higijenski loše održavan klima uređaj u...

SAZNAJTE VIŠE

Tim zahvatom KBC Osijek svrstava se u skupinu jedne od rijetkih specijaliziranih ustanova u svijetu u kojima se provode najsloženiji endoskopski interventno pulmološki zahvati u dječjoj dobi, ističu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Izvor: HINA Zdravlje

Fotografija: KBC Osijek

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button