promo signPROMO ČLANAK

Zanimljivosti i savjeti - 5. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Cijepljenje protiv HPV infekcije za učenike 8. razreda i srednjih škola

Udruga SVE za NJU uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo organizira tribinu u okviru javnozdravstvene kampanje “Druga prilika” na temu zaštite od infekcije HPV-om, radi obavještavanja javnosti o akciji cijepljenja za srednjoškolce koja traje do 1. srpnja ove godine

druga prilika - cijepljenje protiv HPV infekcije za ucenike

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije za sve učenice i učenike srednjih škola koji se do sada nisu cijepili omogućeno je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja 2019. godine.

Osim ove novosti, tijekom cijele školske godine mogu se cijepiti učenice i učenici 8. razreda osnovne škole.

Učenice i učenike cijepi nadležni školski liječnik kojemu se možete obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Zdrav dvoboj: cijepljenje ili pranje ruku? Što spašava više života?

Cijepljenje protiv HPV infekcije vrlo je važno

Cijepljenje protiv HPV infekcije učenika i učenica preporučuje se radi smanjenja rizika od HPV infekcija i šetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. Cijepi se devetvalentnim cjepivom koje štiti od premalignih promjena i raka vrata maternice, stidnice, rodnice i čmara (anusa), te spolnih bradavica prouzročenih određenim tipovima HPV-a.

Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda (penisa) te karcinom čmara (anusa) i orofarinska (usta i ždrijela) kod muškaraca i žena.

Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa). Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 300 žena, a preko 100 ih umre.

Pridružite se javnozdravstvenoj kampanji „Druga prilika“

Udruga SVE za NJU uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo organizira tribinu u okviru javnozdravstvene kampanje “Druga prilika” na temu zaštite od infekcije HPV-om, radi obavještavanja javnosti o akciji cijepljenja za srednjoškolce koja traje do 1. srpnja ove godine.

Zašto se moramo cijepiti

Cijepljenje za dobrobit čovječanstva: zašto je korisno i kako spašava živote?

Naznake nekog oblika imunizacije postoje već u zapisima Ayurvedske medicine iz 1000. god. pr. Krista. Pretpostavke su da su...

SAZNAJTE VIŠE

Tribine su do sada održane u Orahovici i Zagrebu, a dogovoreno je s lokalno zajednicom održavanje tribina u Topuskom, Glini, Novskoj, Hrvatskoj Kostajnici i Šibeniku.

Udruga SVE za NJU i Hrvatski zavod za javno zdravstvo voljni su održati tribinu, odnosno doprijeti do svih građana gdje ih pozove njihova lokalna zajednica, a lokalni organizatori moraju osigurati prostor i obavijestiti svoje građane.

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om je, uz ostale preventivne mjere, poput preventivnih pregleda kod liječnika, zaštita protiv raka vrata maternice, stidnice, rodnice i anusa.

Više informacija o prevenciji i cijepljenju protiv infekcije HPV-om možete pročitati na http://www.hzjz.hr i na internetskoj platformi i mobilnoj aplikaciji http://spolnozdravlje.hr/

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button