Zanimljivosti i savjeti - 23. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ne propustite besplatna testiranja na čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti

Dođite u subotu na Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu i provjerite čimbenike rizika kardiovaskularnih bolesti besplatnim testiranjima u organizaciji Ministarstva zdravstva, Hrvatskog kardiološkog društva i Zaklade Hrvatska kuća srca

besplatna testiranja-kardiovaskularne bolesti

Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, nažalost 50% pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma.

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko Kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organizira javno zdravstvenu akciju 25. svibnja u subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića od 9.30 do 13.00 sati. U sklopu javno zdravstvene akcije liječnici i medicinsko osoblje informirat će građane o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

Tim povodom građani će imati priliku besplatno provjeriti vlastite čimbenike rizika – visina arterijskog tlaka, razina glukoze i kolesterola u krvi – te će dobiti savjete o zdravom načinu života,  ponajprije o zdravoj prehrani.

Koji su najčešći čimbenici rizika za bolest zatajivanja srca?

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika za bolest zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječena arterijska hipertenzija, šećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Jedan od glavnih ciljeva ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti o važnosti rane i ispravne dijagnostike ove bolesti. Naime, moderno liječenje je učinkovito i može USPORITI NAPREDOVANJE BOLESTI, kao i produljiti preživljavanje za 10 ili više godina. Optimalno liječenje poboljšava KAKVOĆU ŽIVOTA, funkcijsku sposobnosti, smanjuje potrebu za hospitalizacijama, sprječava akutizaciju bolesti i PRODULJUJE PREŽIVLJAVANJE.

Bit će prezentiran i postupak kardio-pulmonalne reanimacije

Na Trgu bana Josipa Jelačića uz besplatna testiranja i provjeru kardiovaskularnog rizika, svi zainteresirani građani moći će naučiti postupak kardio-pulmonalne reanimacije kojeg u sklopu projekta „Oživi me“ provodi Zaklada Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, a ovim povodom priključit će im se i Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata prehrambeno biotehnološkog fakulteta PROBION te Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Budite odgovorni prema svojem zdravlju, dođite u subotu na Trg bana Josipa Jelačića i informirajte se o bolesti zatajenja srca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button