Zanimljivosti i savjeti - 14. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

ADIVA Adventski kalendar – lijepe misli za dane Došašća, ali i cijelu godinu

Djeca uživaju u slatkišima ili sitnicama koje se nalaze u adventskom kalendaru, a za odrasle smo pripremili posebno izdanje kalendara s lijepim, zdravim i slatkim mislima za svaki dan Došašća

slatke misli za svaki dan

Prigodno, vrijeme adventa možemo povezati s ovim lijepim mislima. No, zrnca mudrosti neće izgubiti svoju vrijednost ni ako ćete u njima uživati u bilo koje doba godine.

Stoga uživajte u našem izboru lijepih misli, a ADIVA Adventski kalendar možete i preuzeti na kraju teksta te isprintati.

3.12. Promjena

“Promijenite ono što se može promijeniti, prihvatite ono što se ne može i odmaknite se od onog što je neprihvatljivo.” (Denis E. Waitley)

Ne možemo očekivati pomake nabolje u svom životu ako pritom sve ostane kako jest. Razmislite o svemu što vas opterećuje i što biste željeli da bude drugačije, a potom to počnite mijenjati.

4.12. Prvi korak

“Putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom.” (Lao-tse)

Sve ima svoj početak, svoj prvi korak koji je iznimno važan. Želite li biti sretniji, pokušajte se svako jutro nakon buđenja osmjehnuti, makar i bez razloga. Počnite sa sitnicama, ali počnite, pokrenite se.

5.12. Zahvalnost

“Iskazivanje zahvalnosti donosi nove razloge za zahvalnost.” (John M. Templeton)

Za postizanje zadovoljstva u životu vrlo je važno vježbati zahvalnost, slažu se i psiholozi. Uvijek imamo na čemu biti zahvalni. Muče vas brige na poslu? Budite zahvalni jer niste nezaposleni… Svaki dan pronađite nešto na čemu ćete biti zahvalni.

Za postizanje zadovoljstva u životu vrlo je važno vježbati zahvalnost, slažu se i psiholozi. Uvijek imamo na čemu biti zahvalni

6.12. Oprost

“Kad nas netko duboko povrijedi, oporavljamo se tek kada oprostimo.” (Alan Paton)

Nije uvijek lako oprostiti. I Mahatma Gandhi govorio je da je oprost odlika jakih. Ali oprost nam pomaže da se oslobodimo, da skinemo okove negativnih misli, frustracija, mržnje te da neopterećeni krenemo dalje.

7.12. Samopouzdanje

“Vjerujte da možete i već ste na pola puta.” (Theodore Roosevelt)

Imajte više povjerenja u sebe. Uostalom, ako nešto želite postići, morat ćete više vjerovati sebi. Pogledate li u svoju prošlost – uočit ćete da ste u životu izdržali daleko više nego što ste mislili da možete.

8.12. Dijeljenje radosti

“Tisuće svijeća mogu se zapaliti od jedne, a život te svijeće neće se  umanjiti. Sreća nikada nije umanjena kada je podijeljena s drugima.” (Buddha)

Kada vam se dogodi nešto lijepo, podijelite to s drugima, pokažite radost. Ako vam je netko učinio nešto dobro i razveselio vas, učinite i vi nešto dobro za drugoga, uljepšajte mu dan. Radost se množi upravo dijeljenjem.

9.12. Pravo bogatstvo

Srećne stanuje onome što posjedujemo niti zlatu. Srećobitava duši.” (Demokrit)

Novac nije bio i nikada neće biti mjerilo sreće. Što nam vrijede novac i imetak ako nemamo radost i mir u duši?

10.12. Vjera

“Pobrinut će se Bog da sve stvari dođu na svoje mjesto.” (sv. Pio iz Pietrelcine)

Čovjek je duhovno biće i koliko god daleko seže pogled u prošlost, vjera je pratila naše postojanje. Vjera svakom čovjeku daje snagu te mu pomaže izdržati i najteže trenutke.

11.12. Zdrava hrana

“Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.” (Hipokrat)

Ono smo što jedemo, prehrana se neizbježno odražava na našem zdravlju, i dobra i loša ako su izbori pogrešni. Donesite već danas odluku da ćete poboljšati svoj jelovnik.

12.12. Poštovanje tijela

“Da razgovarate sa svojim prijateljima kao što razgovarate sa svojim tijelom, ostali biste sami.” (nepoznat autor)

Skloni smo biti iznimno kritični prema svom izgledu pa je pravo vrijeme da popravite svoj stav. Vaše tijelo je hram vaše duše, a ono trpi vašu tugu, nervozu, bolest… Prihvatite tijelo, zavolite ga i pomozite mu onako kao što biste pružili podršku prijatelju.

13.12. Vježbanje

“U zdravom tijelu zdrav duh.” (Latinska poslovica)

Da bi tijelo bilo zdravo, mora se kretati. Mirovanje mu oduzima osnovnu funkciju te postaje sklono “kvarovima”.

14.12. Druženje

“Radije bih hodala s prijateljem u mraku nego sama na svjetlu!” (Helen Keller)

Čovjek je društveno biće i malo je onih kojima odgovara potpuna samoća. Većina nas treba barem jednog dobrog prijatelja s kojim uvijek može podijeliti svoje misli i osjećaje. Druženje nas tješi, opušta, zabavlja i ispunjava.

15.12. Humanost

“Ako ne možeš nahraniti stotinu ljudi, nahrani jednog čovjeka.” (Sv. Majka Terezija)

Ona je ogledalo ljudske duše te odražava našu ljubav, suosjećanje, empatiju, plemenitost, darežljivost, najljepše osobine koje posjedujemo. Čineći dobro drugima, ispunjavamo i sebe.

16.12. Učenje

“Znanje je hrana duše.” (Platon)

Svakodnevno širite svoje znanje, vježbajte mozak novim informacijama i pritom hranite dušu. Znanje nam pomaže da rastemo, jačamo, širimo se, da bolje razumijemo svijet oko sebe, ali i same sebe.

17.12. Igra

“Ne prestajemo se igrati zato što starimo, starimo zato što smo se prestali igrati.” (George Bernard Shaw)

U svakome od nas živi dijete kojem su potrebni igra i zabava.

Život je težak ako u njemu nema barem male svakodnevne doze zaigranosti. Sjetite se kako je to biti dijete

18.12. Smijeh

“Dan bez smijeha izgubljen je dan.” (Kineska poslovica)

To je najbolji lijek! Pročitajte dobar vic, šalite se s prijateljima, gledajte komedije, zarazite druge smijehom. Svijet bi bio mnogo ljepše mjesto za život kad bi se povremeno širile epidemije smijanja.

19.12. Glazba

“Ne postoji osjećaj, osim ekstrema straha i tuge, koji ne može pronaći olakšanje u glazbi.” (George Eliot)

Terapeutsko djelovanje glazbe već je odavno znanstveno dokazano. Prepustite se melodijama u kojima uživate bez straha od neželjenih pojava. Ako pritom i zapjevate, pojačat ćete učinak.

20.12. Obitelj

“Obitelj je poput grana na drveću – rastu u različitim smjerovima, ali u korijenu su uvijek jedno.” (Nepoznat autor)

Skladna obitelj važna je za zdravo odrastanje, za rast i razvoj djece. Čvrste obiteljske veze kod njih stvaraju osjećaj sigurnosti zahvaljujući kojem im je lakše suočiti se s problemima u odrasloj dobi. No ljubav, podrška i prisutnost onih koje volimo važna nam je uvijek, stoga njegujmo naše obitelji.

21.12. Priroda

“A sutra ću poći na planinu, neka mi se oči napiju – visina, daljina – da s ovim sjajem pođem prema teškim danima” (Oton Župančič)

Svježi zrak, boje, pjev ptica, žubor vode… Priroda nikoga ne ostavlja ravnodušnim, hrani nas ljepotom i opušta. Ako ne uspijevate pronaći vrijeme za izlete, barem što češće šećite parkovima, nasipom, obližnjim šumarcima ili livadama.

22.12. Mir

“Mir samome sebi možeš donijeti samo ti.” (Ralph Waldo Emerson)

Možda imate osjećaj da u životu nemate nimalo mira, da ste stalno u žurbi, pod stresom? No u mnogim situacijama potrebno je samo malo promijeniti perspektivu. Ako vani bjesni oluja, pronađite mir u šumu kiše.

23.12. Zdravlje

“Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa.” (Arthur Schopenhauer)

Ono je naše najveće bogatstvo i treba ga čuvati. Mogli bismo ponoviti i svima dobro poznatu uzrečicu Antona Pavloviča Čehova: “Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu.”

24.12. Ljubav

“A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav.” (Biblija)

U mladosti pojam ljubavi uglavnom povezujemo s romantikom i strašću, no ljubav je daleko širi, uzvišeniji pojam na čijim temeljima počiva sve dobro u ovom svijetu. Ljubav je sve.

Najljepši božićni pokloni ne nalaze se pod drvcem nego u srcu. Sretan, zdrav i miran Božić želi vam redakcija časopisa ADIVA Plus

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button