Štitnjača - 4. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U Maksimiru održana utrka „Zagreb Trči – Plavi Leptir” za zdravlje štitnjače

Hvalevrijedna akcija održana je u suradnji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i Atletskog kluba Maksimir

Plavi Leptir

Hrvatska je u samom vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju kako je deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika, što je definitivno alarm za uzbunu. S ciljem da se javnost osvijesti o ovom zdravstvenom problemu, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače već godinama provodi hvalevrijedne manifestacije kako bi se oboljelima poslala poruka da nisu sami. Također naglasak je na edukaciji i redovnim pregledima, ali i na psihološkom aspektu – kako prihvatiti i nositi se s dijagnozom.

Plavi leptir

Poruka utrke: zdravlje je na prvom mjestu

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“, u suradnji s Atletskim klubom Maksimir. U Parku Maksimir okupilo se mnogo građana koji su simboličnom naknadom i trčanjem poslali poruku kako je zdravlje na prvom mjestu. Podijeljena su i odličja za prva tri mjesta u ženskoj i muškoj konkurenciji, a svaki od mališana koji je sudjelovao u utrci, dobio je zlatnu medalju.

Plavi leptir

Utrku je otvorio prof.dr. Drago Prgomet, predsjednik Znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, a svesrdnu pomoć u organizaciji javnozdravstvenih akcija o promicanju svjesnosti o bolestima štitnjače daje i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču i počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

Plavi leptir

Na utrci se okupilo i mnogo liječnika koji su bili na raspolaganju za sve potrebne informacije i edukaciju o bolestima štitnjače, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar mjerio je šećer i tlak zainteresiranim građanima. Prije same utrke, kineziologinja je trkače provela kroz vježbe zagrijavanja i istezanja.

Fotografije: Vesna Buzov

Stranicu Hrvatske udruge za bolesti štitnjače posjetite na ovom linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button