Probava - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Rješenje za neugodne probleme: postignite pražnjenje crijeva bez napora

Jedan od najvećih problema probavnog sustava svakako je opstipacija koja se češće javlja tijekom trudnoće, nakon operacije te kod starijih i nepokretnih osoba

Šljiva i magnezij pomažu kod opstipacije, probava

Opstipacija je stanje kada izostane spontano pražnjenje crijeva. To je pojam koji obuhvaća rijetko pražnjenje crijeva, osjećaj nepotpunog pražnjenja te napinjanje i pritisak prilikom pražnjenja. Što možemo učiniti?

Broj i učestalost stolica variraju od osobe do osobe. Redovita stolica može biti od 2 – 3 puta dnevno do 2 – 3 puta tjedno. Opstipacija, dakle, predstavlja izostanak redovite stolice, a konstipacija je pojam koji opisuje manje od tri stolice tjedno tijekom duljeg vremenskog perioda.

Prolazna opstipacija uobičajena je pojava prilikom putovanja, promjene okoline ili izloženosti stresu. Takva opstipacija najčešće je bezazlena, pogotovo ako ne dolazi do ponavljanja

Uloga probavnog sustava je razgradnja hrane te apsorpcija hranjivih sastojaka. U debelom crijevu se apsorbiraju mineralne tvari i voda, a bakterijska fermentacija oblikuje stolicu. Od uzimanja hrane do defekacije obično prođe 24 sata i više.

Uzroci

Sam proces probave, pa tako i pražnjenje crijeva, ovisi o mnogo čimbenika:

 • vrsti i količini hrane koju jedemo, tj. zbog prehrane siromašne vlaknima,
 • smanjenom unosu tekućine,
 • fizičkoj aktivnosti, tj. zbog sjedilačkog načina života,
 • stresu, te
 • nekim lijekovima.

Opstipacija je česta pojava i tijekom trudnoće i nakon porođaja, nakon operacija te kod starijih nepokretnih osoba.Problem sa stolicom također je posebno izražen i kod pacijenata koji imaju hemoroide. Opstipacija se javlja u svim dobnim skupinama, a češća je tijekom primjene nekih lijekova. Jednako tako, prolazna opstipacija uobičajena je pojava prilikom putovanja, promjene okoline ili izloženosti stresu. Takva opstipacija najčešće je bezazlena, pogotovo ako ne dolazi do ponavljanja.

Kad opstipacija potraje…

Ako problem s opstipacijom traje dulje vrijeme, potrebno je o tome obavijestiti liječnika koji će dijagnostičkim postupcima provjeriti je li riječ o bolesnom stanju. Kada se isključe bolesti koje kao simptom mogu imati opstipaciju, potrebno je detaljno proučiti prehrambene i životne navike koje mogu biti uzrok tih poremećaja. U razgovoru s liječnikom često će se postaviti pitanje koliko često dolazi do pražnjenja crijeva. Ako u posljednja tri mjeseca dolazi do pražnjenja crijeva manje do tri puta tjedno te je pri tome stolica uglavnom tvrda, riječ je o zatvoru.

Simptomi

 • nedostatak pražnjenja
 • prisutnost stalnog pritiska u trbuhu
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja 

Česta ili dugotrajna opstipacija ima neugodne popratne pojave, a to su:

 • osjećaj punoće i pritiska u rektumu,
 • bolno napinjanje i tjeranje na pražnjenje crijeva,
 • jaka trbušna bol, 
 • nadutost,
 • oslabljen apetit
 • često je prisutan i osjećaj umora te slabosti jer se organizam ne oslobađa toksina

>>Naša probava nikada ne miruje, a učestalo nam stvara i probleme, bilo da je riječ o bolovima u trbuhu, žgaravici, nadutosti… Donosimo top listu bolesti koje zahvaćaju naš probavni sustav.<<

Liječenje i mjere samopomoći

Promijenite prehranu – prvo, ali ne i jedino rješenje je prehrana koja bi trebala sadržavati što više vlaknastih namirnica kao što su voće i povrće. Nikad ne treba zaboraviti na prehrambenu piramidu i uravnotežen unos makronutrijenata. Također, treba smanjiti unos prerađene hrane i hrane s malo ostataka. Bitno je piti puno tekućine, redovito se kretati te smanjiti stres i napetost. Jedan od problema jest i izbjegavanje tempiranja stolice prema nagonu.

Odaberite odgovarajući laksativ – pri rješavanju opstipacije i olakšavanju simptoma na izboru imamo cijeli niz proizvoda – laksativa, koji se, ovisno o načinu na koji djeluju, mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

 • kontaktni laksativi,
 • osmotski laksativi,
 • sredstva koja bubre,
 • emolijentni laksativi i
 • antiapsorpcijski laksativi.

Kontaktni laksativi djeluju stimulacijom pokretljivosti crijeva lokalnom iritacijom sluznice ili podražuju živčane završetke glatkih mišića crijeva. U ovu skupinu spadaju, primjerice, bisakodil i natrijev pikosulfat.

Osmotski laksativi u debelom crijevu navlače velike količine vode te čine stolicu mekom i rahlom pa tako olakšavaju pražnjenje crijeva. Ovdje ubrajamo soli magnezija, laktulozu, limunsku kiselinu.

Sredstva koja bubre u crijevima i povećavaju svoj volumen te tako potiču prirodno stezanje crijeva, a uz to dodatno navlače vodu i omekšavaju stolicu. Takav učinak imaju pektini iz voća (šljive) i mekinje.

Emolijentni laksativi danas se uglavnom ne koriste. Djelovanje im se bazira na razvodnjavanju i omekšavanju fekalnu masu. Ovdje ubrajamo tekući parafin i maslinovo ulje.

Antiapsorpcijski laksativi imaju vrlo jako djelovanje. Izazivaju ulazak vode ili blokiraju apsorpciju vode pa stolica postaje izrazito mekana što uzrokuje drugu krajnost – proljev. Ovakav učinak ima ricinusovo ulje.

Neki od navedenih laksativa isključivo se mogu dobiti preporukom liječnika, no postoji i niz preparata za kojima se može posegnuti bez recepta, pa se tako na policama ljekarni mogu naći i preparati s laktulozom – sintetskim disaharidom galaktoze i fruktoze.

Treba smanjiti unos prerađene hrane i hrane s malo ostataka. Bitno je piti puno tekućine, redovito se kretati te smanjiti stres i napetost

Zašto je važno znati što je to laktuloza?

Laktuloza se bakterijskom fermentacijom razgrađuje u debelom crijevu na manje organske kiseline, kao što su mliječna i octena, koje potom izazivaju lokalni hiperosmotski učinak. Jednostavnije rečeno, vežu vodu, omekšavaju i povećavaju obujam fekalne mase te se na taj način olakšava njezin prolazak.

 • laktuloza počinje djelovati za oko 24 do 48 sati. Osim omekšavanja stolice, laktuloza ima i prebiotski učinak, odnosno podržava rast zaštitne mikrobne flore u crijevima, nužne za normalan rad probavnog sustava. 
 • Laktuloza je sigurna za primjenu i kod djece i kod trudnica, preporučuje se, ako je potrebno, i prije i nakon operativnih zahvata.
 • Posebno se preporučuje osobama s hemoroidima za lakše i manje bolno pražnjenje crijeva, a koji prehranom ne mogu omekšati stolicu.
 • Preparate s laktulozom potrebno je konzumirati s vodom, a mogu se primjenjivati uz obrok ili neovisno o njemu.
 • Laktuloza se, prema potrebi, može konzumirati i dulje vrijeme, no ako se problem ponavlja, svakako bi trebalo posjetiti liječnika.

 Pomoć iz prirode: šljiva i magnezij

Ne smijemo zaboraviti spomenuti pomoć iz prirode u obliku raznog voća. Najpoznatija je svakako šljiva, koja uz velik udio neprobavljivih vlakana ima i još jedan vrlo bitan sastojak – sorbitol. Sorbitol također ima djelovanje osmotskog lakstativa koji navlači vodu. Osim toga, šljiva je bogata vitaminima i mineralima te polifenolima.

Osim laktuloze i šljive, pomoć prilikom opstipacije može pružiti i svima dobro poznati mineral – magnezij. On djeluje na mišiće tako što ih opušta pa tako opušta i crijevo te olakšava probavu. Osim toga, privlači vodu te na taj način, slično kao i laktuloza, povećava obujam stolice. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kodAplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button