Otorinolaringologija - 1. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Mislav Malić, dr. med., FEBORL-HNS, spec. otorinolaringolog, Specijalna bolnica Sv. Katarina

Dobroćudna promjena u uhu koja se mora liječiti: kolesteatom

Bez adekvatnog liječenja, kolesteatom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući infekcije uha, krvarenje iz uha, upale moždanih ovojnica i mozga, paralizu lica, vrtoglavice i trajni gubitak sluha

kolesteatom-dobroćudna promjena u uhu

Kolesteatom je dobroćudna, ali invazivna promjena koja uništava zdrave strukture uha na koje naiđe te se ponaša poput tumora. U početku su zahvaćeni bubnjić i slušne košćice, dok se kasnije bolest, ako se ne liječi, može proširiti i na organ za sluh i ravnotežu, facijalni živac, bazu lubanje i mozak.

Kolesteatom se obično pojavljuje kao posljedica ponavljajućih infekcija srednjeg uha, upala, neliječenih perforacija bubnjića, a može biti i urođen. Radi se o najtežem obliku kroničnih upalnih promjena srednjeg uha.

Naćulite uši – čujete li dobro ili je vrijeme za odlazak liječniku?

Simptomi i komplikacije

Glavni simptomi uključuju:

  • gubitak sluha,
  • osjećaj pritiska u uhu,
  • vrtoglavicu,
  • bol u uhu i
  • iscjedak iz uha.

Bez adekvatnog liječenja, kolesteatom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući infekcije uha, krvarenje iz uha, upale moždanih ovojnica i mozga sa stvaranjem gnojnih šupljina intrakranijski, paralizu lica, vrtoglavice i trajni gubitak sluha.

Liječenje

Liječenje kolesteatoma je kirurško te uključuje uklanjanje same promjene i obnavljanje oštećenih struktura srednjeg uha. Postoji nekoliko kirurških metoda za uklanjanje kolesteatoma, a odabir metode ovisi o težini stanja i opsegu širenja bolesti.

Najčešća kirurška procedura za uklanjanje kolesteatoma je timpanoplastika, sa ili bez mastoidektomije. Timpanoplastika se izvodi kada je kolesteatom ograničen na strukture srednjeg uha, dok se mastoidektomija izvodi ako se je bolest proširila i na okolne strukture te kosti lubanje.

Obje procedure se izvode pod općom anestezijom i obično traju nekoliko sati. Tijekom operacije, kirurg uklanja kolesteatom i sve oštećene strukture u srednjem uhu, kao što su, naprimjer, slušne košćice. Nakon uklanjanja kolesteatoma, kirurg može obnoviti oštećene strukture koristeći različite tehnike i materijale (hrskavicu, fasciju, titanijske proteze i dr.).

Endoskopska kirurgija

Trenutni trend u kirurgiji kolesteatoma je minimalno invazivna endoskopska kirurgija, koju u našoj bolnici izvodimo jedini u Hrvatskoj.

Endoskopska kirurgija se je razvila kao alternativa otvorenoj kirurgiji uha, ne zahtijeva vanjske rezove jer se cijela operacija izvodi kroz uho, a moguća je u situacijama kada je kolesteatom u početnoj fazi i ograničen na određene dijelove uha. Riječ je o manje invazivnoj metodi od otvorene mikroskopske kirurgije, uz bolju i precizniju vizualizaciju, što može rezultirati bržim oporavkom s manje komplikacija.

Kako izgleda endoskopska kirurgija?

Tijekom endoskopske kirurgije, kirurg umetne endoskop – tanku cijev sa svjetlom i kamerom na kraju – u uho pacijenta. Slika se projicira na zaslon, što omogućuje kirurgu da na velikom povećanju i s izvrsnom rezolucijom vidi strukture srednjeg uha, procijeni opsežnost bolesti i odstrani patologiju.

Kako zvukovod koristimo kao prirodni put prema srednjem uhu, izbjegavamo i vanjske rezove koji su neophodni u otvorenim pristupima.

Međutim, nije svaka osoba koja boluje od kolesteatoma kandidat za endoskopsku kirurgiju. Odabir kirurške metode ovisi o težini stanja, opsegu patologije i drugim čimbenicima. Ponekad su, zbog jake proširenosti bolesti ili ponovnog javljanja bolesti, nužni i opsežni kirurški zahvati s presađivanjem masti s trbuha u operacijsku šupljinu te slijepim zatvaranjem uha i zvukovoda.

tinitus, buka u ušima

Tinitus: nova otkrića o uzrocima i liječenju

Simptom poznat kao tinitus javlja se kod 15 do 20 posto stanovništva. Uzrok te neugodne pojave može biti prepoznat,...

SAZNAJTE VIŠE

Oporavak nakon zahvata

Postoperativni oporavak obično uključuje upotrebu antibiotika kako bi se spriječila infekcija, čuvanje uha od vode i redovne preglede kako bi se pratilo stanje, tj. da se kolesteatom ne vraća. U nekim slučajevima, pacijenti mogu osjetiti privremeni gubitak sluha ili vrtoglavicu nakon operacije, ali se to obično poboljšava tijekom vremena.

Ako imate bilo kakve simptome koji ukazuju na kolesteatom, obratite se s povjerenjem u naš Centar za otologiju i otokirurgiju kako bi se pravovremeno postavila dijagnoza i započelo adekvatno liječenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button