promo signPROMO ČLANAK

Oči - 14. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - ADIVA

Usporite napredovanje glaukoma i smanjite rizik od gubitka vida​​​​

Neocitikol Omk1® kapi za oči namijenjene su pacijentima s glaukomom kao dodatak antiglaukomskoj terapiji, a mogu se koristiti i za ublažavanje iritacije, pečenja te osjećaja stranog tijela u oku uzrokovanog vanjskim faktorima, operacijama oka ili konjunktivitisom

glaukom gubitak vida Neocitikol Omk1 kapi za oči konjuktivitis

Glaukom je jedan od glavnih uzročnika gubitka vida, karakteriziran povećanjem intraokularnog tlaka koji može dovesti do oštećenja očnog živca. U liječenju glaukoma primjenjuju se antiglaukomske kapi s ciljem snižavanja intraokularnog tlaka i sprječavanja daljnjeg oštećenja očnog živca. Međutim, sve je veći fokus na neuroprotekciji, tj. strategiji zaštite očnog živca od dodatnih oštećenja. U tom kontekstu, citikolin, prirodno prisutan u ljudskom tijelu, postaje ključni saveznik.

neocitikol-glaukom

Uloga citikolina u liječenju glaukoma

Citikolin ima dvostruku ulogu u liječenju glaukoma, pružajući strukturnu podršku obnavljanjem fosfolipida staničnih membrana živca i funkcionalnu podršku. Citikolin potiče zaštitu očnog živca, poboljšava cirkulaciju krvi u oku te smanjuje upalne procese, što dovodi do optimalne opskrbe oka kisikom i hranjivim tvarima. Nedavne studije pokazale su da dodatna primjena citikolina u obliku kapi za oči može usporiti napredovanje glaukoma i smanjiti rizik od gubitka vida​​​​.

Neocitikol Omk1® kapi za oči

Jedan od proizvoda s citikolinom koji se ističe su Neocitikol Omk1® kapi za oči, koje sadrže 2% citikolina i 0,2% hijaluronske kiseline visoke molekularne mase. Ove kapi namijenjene su za pacijente s glaukomom kao dodatak antiglaukomskoj terapiji, a mogu se koristiti i za ublažavanje iritacije, pečenja te osjećaja stranog tijela u oku uzrokovanog vanjskim faktorima, operacijama oka ili konjunktivitisom. Preporučena upotreba je jedna kap tri puta dnevno​​.

Zaključno, citikolin predstavlja važan napredak u strategiji liječenja glaukoma, pružajući nadu za milijune ljudi koji se bore s ovom bolešću. S pravovremenom dijagnozom, pridržavanjem propisane terapije i primjenom neuroprotektivnih tvari poput citikolina, moguće je značajno smanjiti rizik od gubitka vida i poboljšati kvalitetu života pacijenata s glaukomom.

Reference

  1. 1. Rossetti L i sur. Can Treatment With Citicoline Eyedrops Reduce Progression in Glaucoma? The Results of a Randomized Placebo-controlled Clinical Trial. J Glaucoma. 2020 Jul;29(7):513-520. doi: 10.1097/IJG.0000000000001565. PMID: 32541370; PMCID: PMC7337116.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button