promo signPROMO ČLANAK

Obiteljsko zdravlje - 28. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Lara Jasenc, mag. pharm.

Ublažite bolove u mišićima i zglobovima: Osjetite radost pokreta

Voltaren Emulgel ubraja se u skupinu lokalnih nesteroidnih protuupalnih lijekova koji priskače u pomoć kada vas bolovi onemogućuju u normalnom kretanju. Voltaren Emulgel ublažava bol, smanjuje upalu i ubrzava oporavak, a njegova jedinstvena formula omogućuje hlađenje i umirenje zahvaćenog područja

Voltaren Emulgel

Bol je neugodan osjećaj koji vas može ograničiti u obavljanju svakodnevnih zadataka. Bol često djeluje kao signal upozorenja koji nam govori da nešto nije u redu s našim tijelom. Općeprihvaćenu definiciju bola razvila je Međunarodna udruga za proučavanje bola, a glasi: “Bol je neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili opisano takvim terminima”.

Percepcija bola rezultat je podražaja slobodnih živčanih završetaka, preko kojih se prenosi impuls u središnji živčani sustav. Bol može biti kratkotrajna, akutna pojava koja djeluje kao važan zaštitni mehanizam koji nam pomaže u izbjegavanju potencijalno opasnih situacija i ozljeda. Akutna bol se javlja iznenada, obično zbog oštećenja tkiva, i traje kratko, jer se povlači nakon prestanka bolnog podražaja. Ako se bol ne liječi ili se liječi neadekvatno, može prijeći iz akutne u kroničnu, koja traje i nakon nestanka temeljnog uzroka bolesti ili ozljede. Kronična bol postaje neovisna o bolnim podražajima i traje nekoliko mjeseci.

Sredstva protiv bolova mogu se podijeliti u 2 skupine

  • Opioidi su skupina analgetika koji se mogu dobiti samo na recept i propisuju se samo za liječenje jakih bolova. Opioidi s vremenom gube svoju učinkovitost, kako se tijelo na njih navikava, a mogu izazvati i tešku ovisnost.
  • Neopioidni analgetici: paracetamol, NSAID i metamizol

Paracetamol je analgetik za ublažavanje blage do srednje jake boli, a ujedno djeluje i kao sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature.

NSAID ili nesteroidni protuupalni lijekovi su analgetici koji osim boli ublažavaju i upalu koja obično prati bol.

Metamizol je analgetik namijenjen liječenju jakih bolova različitog porijekla, a koristi se i kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature kod koje druge mjere nisu bile učinkovite.

Liječenje bolova u zglobovima i mišićima

U liječenju bolova u zglobovima i mišićima preporučuju se lokalni nesteroidni protuupalni lijekovi kao prva linija farmakološkog liječenja zbog blagotvornog djelovanja na bol i povoljnijeg sigurnosnog profila u odnosu na oralne analgetike.

U skupinu lokalnih nesteroidnih protuupalnih lijekova ubrajamo i Voltaren Emulgel koji priskače u pomoć kada vas bolovi onemogućuju u normalnom kretanju. Voltaren Emulgel ublažava bol, smanjuje upalu i ubrzava oporavak, a njegova jedinstvena formula koja se sastoji od kombinacije gela i kreme omogućuje hlađenje i umirenje zahvaćenog područja. Voltaren Emulgel sadrži djelatnu tvar diklofenak u obliku dietilamonijevog diklofenaka koji pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Ljekovite tvari iz skupine NSAID-a djeluju tako da inhibiraju sintezu prostaglandina – tvari koje uzrokuju upalu i bol u tijelu. Voltaren je namijenjen lokalnom liječenju, što znači da ga utrljate u kožu na oboljelom mjestu, a djelatna tvar počinje polako prodirati u kožu i potkožno tkivo gdje djeluje na upaljeno tkivo te ublažava bol i upalu.

Za što se koristi Voltaren Emulgel

Voltaren Emulgel može se koristiti za ublažavanje bolova, upala i oteklina kod ozljeda zglobova i mišića, istegnuća i drugih sportskih ozljeda te za ublažavanje bolova kod blažih oblika osteoartritisa. Voltaren Emulgel nanosite na bolno mjesto, gdje se brzo upija u kožu i potkožno tkivo i djeluje direktno na bolno područje. Djeluje rashlađujuće na mjestu primjene i u pravilu nema jak miris. Količina emulgela koju ćete nanijeti na mjesto boli ovisi o veličini zahvaćenog područja, ali u pravilu je dovoljna doza veličine od višnje do oraha.

Voltaren Emulgel dolazi u dvije različite jačine

Voltaren Emulgel dostupan je na tržištu u dvije različite jačine:

Voltaren Emulgel 10 mg/g gel nanosi se na oboljelo mjesto 3 do 4 puta dnevno i lagano utrljava u kožu.

Voltaren Emulgel 20 mg/g gel, koji se koristi dva puta dnevno, pruža do 24 sata ublažavanja boli. Ujutro i navečer nanesite ga na zahvaćeno područje i nježno utrljajte.

Voltaren Emulgel veće jačine (20 mg/g) najprikladniji je za osobe s cjelodnevnim bolovima i upalama u zglobovima i mišićima, jer primjena dva puta dnevno osigurava dugotrajno, cjelodnevno ublažavanje bolova i upala. Uz redovitu upotrebu, aktivni sastojak počinje se nakupljati u koži i dostupan je u zahvaćenom području tijekom dana.

Prema uputama, lijek možete koristiti 14 dana, u liječenju bolova kod artritične boli 21 dan, a dulje i samo ako Vam je tako preporučio liječnik. Ako bol potraje nakon primjene lijeka, posavjetujte se s liječnikom. Nikada ne koristite Voltaren Emulgel na otvorenim ranama ili na oštećenoj ili bolesnoj koži. Također, nemojte prekrivati nanesenu kožu okluzivnim zavojima koji ne propuštaju zrak.

Dodatne informacije o Voltaren proizvodima potražite na: https://www.voltaren.hr/proizvodi/emulgel.html

 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Žigovi su u vlasništvu ili licencirani GSK grupi društava. ©2023 GSK grupe društava ili njenog davatelja licence.  PM-HR-VOLT-23-00032; 04/23

1. Voltarol. 2020. What is pain? Pain defined – Voltatol (REF-17361)

2. Paracetamol SPC: Lekadol 500 mg tablete – Baza lijekova | Lijekovi .: HALMED

3. Naproxen SPC: Nalgesin L 275 mg filmom obložene tablete – Baza lijekova | Lijekovi .: HALMED

4. Metamizole SPC: Analgin 500 mg tablete – Baza lijekova | Lijekovi .: HALMED

5. Paracetamol and topical NSAIDs can be used as initial therapy in the management of joint pain (SUB-06471)

6. Voltaren Emulgel 10 mg/g gel SPC i uputa o lijeku:

Voltaren Emulgel 10 mg/g gel – Baza lijekova | Lijekovi .: HALMED

7. Voltaren Emulgel 10 mg/g gel SPC i uputa o lijeku:

Voltaren Emulgel 20 mg/g gel – Baza lijekova | Lijekovi .: HALMED

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button