Obiteljsko zdravlje - 5. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Trebaju li nas zabrinuti ciste na bubrezima?

O cistama na bubrezima uglavnom ništa nismo znali dok se ultrazvuk nije počeo intenzivno koristiti u medicini. I dok je neke ciste dovoljno samo pratiti, kod drugih će biti potrebno naći odgovarajuće rješenje

cista na bubregu ciste na bubrezima simptomi dijagnosticiranje ultrazvuk

Bubrežne ciste okruglaste su tvorbe ispunjene tekućim sadržajem smještene u tkivu bubrega. Točan razlog njihova nastanka nije sasvim jasan, a njihova učestalost u populaciji raste s dobi.

Većina cisti na bubrezima su takozvane jednostavne bubrežne ciste benigne naravi. Uglavnom se javljaju u populaciji starijoj od 50 godina, češće u muškaraca nego u žena. Ciste mogu biti solitarne ili multiple, smještene samo na jednom ili na oba bubrega. Tijekom godina imaju tendenciju rasta, tako da mogu varirati veličinom manjom od 1 cm ili čak preko 10 cm u promjeru. U pravilu su asimptomatske i ne uzrokuju nikakve tegobe.

Slučajan nalaz

Ciste bubrega često se dijagnosticiraju u posljednjim desetljećima otkako je ultrazvuk ušao u široku primjenu. Uglavnom predstavljaju slučajan nalaz pri ultrazvučnom pregledu trbušnih organa.

Radi se o „mjehurićima“ različite veličine i broja, koji su ispunjeni bistrom tekućinom. Po poziciji mogu biti smještene na periferiji bubrega (kortikalne) ili centralno (peripijeličke ciste). Potonje svojim rastom znaju pritiskati krvne žile i živce bubrega, što obično rezultira tupim bolovima. Važno je odrediti pripada li bubrežna cista u skupinu jednostavnih bubrežnih cista koje ne zahtijevaju daljnju obradu, ili se radi o kompleksnim cistama kod kojih je potrebna dodatna dijagnostička obrada.

Bolesnici s autosomno dominantnom policističnom bolesti bubrega skloni su brojnim komplikacijama, a tijek bolesti vodi k bubrežnom zatajivanju. Periodičko praćenje slikovnim pretragama nužno je ako se radi o stečenoj cističnoj bolesti bubrega kod kroničnog bubrežnog zatajivanja s obzirom na povećani rizik razvoja zloćudnog tumora. Rijetko su opisani tumori unutar stijenke ciste.

Treba li ciste liječiti?

Uzrok pojavi cista nije sasvim poznat, ali se smatra da se radi o grešci u spajanju tubula, tj. kanalića koji prožimaju bubreg. Postupan rast i odsustvo bilo kakvih tegoba nalaže najčešće samo periodičko praćenje ultrazvukom. Ako su ciste jako velike (7-10 cm i više) i izazivaju tupu bol, moguće je pokušati relativno jednostavnu perkutanu punkciju i sklerozaciju ciste. Riječ je o zahvatu koji se obično obavlja u lokalnoj anesteziji. Pod kontrolom ultrazvuka posebnom se iglom nabode cista i evakuira sadržaj. Zatim se ubrizga sredstvo čiji je zadatak skleroziranje stijenke i sprečavanje ponovnog nakupljanja tekućine. Zahvat je jednostavan ali, nažalost, često neuspješan jer dolazi do ponovnog nakupljanja.

Ako se radi o peripijeličkim cistama, takvi se postupci ne izvode jer može doći do neželjenog oštećenja velikih krvnih žila bubrega. U tim, kao i u slučajevima neuspješnog skleroziranja, u obzir dolazi otvoreni kirurški zahvat. Poseban problem predstavlja nalaz velikog broja cista različite veličine koje dovode do postupnog prestanka rada bubrega, a oboljeli nakon niza godina mogu završiti na kroničnoj hemodijalizi (umjetni bubreg) ili transplantaciji bubrega.

ultrazvuk abdomen trudnoća pregled dijagnosticiranje simptomi

Ultrazvuk abdomena: što otkriva i koje su prednosti ovog pregleda

Čest razlog posjeta liječniku su simptomi povezani s abdomenom. Ultrazvuk pruža odličan prikaz unutrašnjosti, uz to je siguran i...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključak

Cistične bolesti bubrega su heterogena skupina razvojnih, nasljednih i stečenih poremećaja koji rezultiraju pojavom jedne ili više cista na jednom ili oba bubrega, i relativno su česta pojava. Cistični bubrezi se također mogu pojaviti u sklopu raznih sindroma malformacija.

Postoje različite podjele bubrežnih cista, ovisno o tome koja svojstva se žele istaknuti. Neki bolesnici s bubrežnim cistama nemaju simptome tijekom cijelog života, dok drugi razvijaju ozbiljne kliničke slike, ponekad i po život opasne. U svakodnevnoj praksi bitno je imati uvid u najčešće oblike cističnih promjena bubrega, njihov klinički tijek, potrebu za praćenjem, prognozu te moguće komplikacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button