Neurologija - 18. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uspješno proveden projekt “72 sata bez kompromisa”

Tijekom 72 sata, od 13. do 16. listopada, volonteri diljem Hrvatske poklonili su svoje slobodno vrijeme za opće dobro. Udruga za autizam - Zagreb također se priključila ovom projektu koji promovira najbolje ljudske vrijednosti

autizam 72 sata bez kompromisa

Hvalevrijednom projektu – 72 sata bez kompromisa – u sklopu kojeg su ljudi širom Hrvatske volontirali u raznim institucijama i udrugama, pridružila se i Udruga za autizam – Zagreb.

U prostor udruge u kojoj se redovno održava dnevni program za osobe s poremećajem iz spektra autizma (PSA), u petak 14. 10., došle SU tri volonterke, Veronika Iveković, Helena Dolovčak i Marija Briševac, sve tri studentice psihologije kojima je bila želja volontirati. Prema pravilima projekta 72 sata, studentice su u prijavnici iskazale neke svoje interese, a beskompromisnost se ostvarila tako što su tek večer ranije saznale da im je volontersko odredište UAZ.

Jedno je čitati o PSA u knjigama, a nešto sasvim drugo steći osobno iskustvo

Iako su sve tri već ranije imale volonterskog iskustva (projekti: Pruži mi ruku, Inkluzivna farma, Paraolimpijada), rad s osobama s PSA predstavljao je određeni izazov. U početku je, kako kažu, postojao i mali strah hoće li ih korisnici Udruge za autizam – Zagreb prihvatiti, te kako će se snaći. Zato ih je edukacijska rehabilitatorica Nikolina Majdak upoznala sa specifičnostima poremećaja i brifirala ih o korisnicima s kojima su Veronika, Helena i Marija provodile vrijeme i aktivnosti u Dnevnome programu.

Volonterke su upoznale mlade osobe sa PSA kojima je Udruga za autizam – Zagreb mjesto u kojem usavršavaju svakodnevne vještine, sudjeluju u kreativnom radu i provode slobodno vrijeme sukladno vlastitim interesima. Kako su volonterke same rekle, jedno je čitati o PSA u knjigama, a nešto sasvim drugo je steći osobno iskustvo, te kroz isto, puno jasniju sliku o tome što je zaista PSA. Upravo u tome i leži ljepota volontiranja, jer kada izađete iz svoje zone komfora, kada se susretnete s nečim novim, a kroz plemenit cilj, postajete trajno bogatiji za novo iskustvo i znanje.

Volontiranje je višestruko korisno za društvo

Svi oni koji su barem jednom u životu volontirali, znaju da je to višestruko korisno, to je prilika za dati vlastiti obol društvu, biti koristan i pomoći onima kojima je najpotrebnije, a osjećaj zadovoljstva koji se dobiva zauzvrat je neprocjenjiv. Umanjuje stres, ispunjava optimizmom, obogaćuje profesionalno iskustvo i što je najvažnije, daje vam do znanja da ono što radite može pozitivno utjecati na društvo u cjelini.

Stoga Udruga za autizam – Zagreb pruža podršku projektu 72 sata bez kompromisa, a u realizaciju programa priključit će se s veseljem svaki put.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button