Lijekovi i terapije - 20. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Otvoren Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora

Hrvatska je kao treća zemlja u Europi dobila laboratorij za gensko profiliranje tumora. Svečano je otvoren u KBC-u Zagreb, a onkolozima će omogućiti da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju

gensko profiliranje

Takav laboratorij uz našu zemlju imaju još samo Njemačka i Švicarska. Osim uređenja i opremanja Laboratorija, projekt je uključivao i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu, edukaciju i osposobljavanje djelatnika.

Rezultat je to petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja, a provodili su ga Ministarstvo zdravstva i KBC Zagreb u suradnji s tvrtkom Roche, koja je u projekt uložila devet milijuna eura.

Osim uređenja i opremanja Laboratorija za gensko testiranje, projekt je uključivao i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu, edukaciju i osposobljavanje djelatnika. U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja, a gensko testiranje proširit će se i na ostala tumorska sijela.

Laboratorij će unaprijediti liječenje onkoloških pacijenata

Zavod za personaliziranu medicinu otvorio je premijer Andrej Plenković, uz nazočnost državne tajnice Marije Bubaš, ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i Olivera Blecka, direktora tvrtke Roche za južnu Europu, koji su zajedno istaknuli važnost ovog projekta za hrvatsko zdravstvo.

KBC Zagreb tako je postao treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratorijem, a osim što će pokriti sve potrebe hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i zemljama u okruženju.

Laboratorij će unaprijediti liječenje onkoloških pacijenata jer omogućuje profiliranje tumorskog tkiva, što znači da će onkolozi pacijentima moći odrediti ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Kod najtežih bolesnika poboljšat će ishode liječenja i za 30%, s napretkom medicine i više. Prioritet su onkološki pacijenti, ali može se koristiti i za liječenje drugih bolesti.

Laboratorij će godišnje moći obraditi i do 10.000 uzoraka.

Hrvatska se pozicionira kao regionalni lider u primjeni personalizirane medicine

Premijer Plenković izrazio je ponos što se Hrvatska pozicionira kao regionalni lider u primjeni personalizirane medicine, ističući da je to važan korak u borbi protiv karcinoma od kojih u čitavom svijetu obolijeva sve više ljudi.

„Znamo da je rak jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i drugi najveći uzrok smrtnosti stanovništva. Prema tome, ovakvim projektom suzbijamo i nastojimo omogućiti i preživljavanje i bolje liječenje onih pacijenata koji imaju malignu bolest. Ja želim na ovaj način zahvaliti svima koji su u proteklo vrijeme pridonijeli da se projekt realizira, svima onima koji će raditi u Zavodu, ali i obradi podataka koji će dolaziti iz drugih hrvatskih bolnica i na taj način ćemo sigurno biti u poziciji da ono što ste prije morali slati u centre u inozemstvu, sada možemo činiti na bolji način u Hrvatskoj“, rekao je premijer Plenković.

„Čuli smo vapaj i želju pacijenata da im osiguramo dostupnost najsuvremenijih terapija u liječenju karcinoma, a ovaj laboratorij u području onkologije svrstava Hrvatsku u sam svjetski vrh. Zahvaljujem tvrtki Roche što je odabrala upravo Hrvatsku za realizaciju ovako važnog projekta“, poručio je.

Plenković je istaknuo je da se u zagrebačko zdravstvo trenutno ulaže 800 milijuna eura za obnovu gotovo svih bolnica i zavoda za javno zdravstvo. Od tih 800 milijuna eura, 467 milijuna investira se u KBC Zagreb.

Laboratorij ima kapacitet i za potrebe susjednih zemalja

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić poručio je da će novootvoreni zavod i laboratorij promijeniti paradigmu liječenja ne samo u onkologiji, već i u neurologiji i kardiologiji jer će pristup liječenju ubuduće biti na molekularnoj i genskoj razini. Iznio je i podatak da je cijena jednog testiranja oko 1800 eura, te da bi trošak neučinkovitih terapija trebala snositi farmaceutska industrija.

Državna tajnica Marija Bubaš upozorila je da u Hrvatskoj broj oboljelih od raka svake godine raste za jedan posto.

„Ovim projektom stvara se nacionalna onkološka baza podataka, a liječenje će biti personalizirano i učinkovitije“, rekla je Bubaš.

Pročelnik Zavoda Fran Borivečki napomenuo je da će im za puni pogon trebati mjesec do dva. U Zavodu radi sedam stručnjaka, a kapacitet mu je testiranje 5000 uzoraka godišnje. Kapacitet se može povećati i do 10.000 uzoraka, te se očekuje da zagrebački laboratorij pokrivati i potrebe drugih zemalja.

Mijenja se i paradigma hrvatskog zdravstva

„U laboratoriju bi se trebale provoditi i druge napredne metode poput tekućinske biopsije kako bi se iz krvi radilo profiliranje tumorskog genoma, ali i ukupnog DNA u stanici. Na takav način ćemo promijeniti paradigmu hrvatskog zdravstva, poboljšat ćemo dijagnostiku i liječenje i to ne samo za onkološke bolesnike“, poručio je Borovečki.

„S ovim novim zamahom mijenjamo paradigmu ne samo pristupa medicinskoj instituciji onkologiji nego i sveukupnoj medicini, pogotovo neurologiji, kardiologiji i slično jer jednostavno mijenjamo pristup liječenju bolesti koja se ne temelji više samo na organu ili organskom sustavu, nego na molekularno-genskoj razini. Ja vjerujem da ćemo biti uspješni u vođenju tog Zavoda“, rekao je ravnatelj Ćorušić.

Izvor: Otvoren Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora – HRT

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button