Koronavirus - 12. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Vodič za varijante bolesti COVID-19: što su delta plus i lambda i koji vas sojevi trebaju zabrinuti

Prvo su ga zvali jednostavno koronavirusom, zatim COVID-om ili COVID-19, a sada se govori o alfa, beta i delta varijantama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila je sustav imenovanja za varijante COVID-a po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima

Coronavirus,Covid-19,Beta,,Delta,,Alpha,,Gamma,,Lampda,Variant,With,Blue

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje znanstvenici prate.

Zdravstveni dužnosnici napominju da znanstvenici još uvijek uče o varijantama koronavirusa pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri cjepiva djeluju protiv njih. Mnoge se varijante lakše i brže šire od izvornog COVID-a, tvrde zdravstveni dužnosnici. Dosadašnje studije sugeriraju da antitijela dobivena cijepljenjem prepoznaju nove varijante. Detaljnija istraživanja su u tijeku. Jutarnji list donosi popis karakteristika sojeva koje je definirala Svjetska zdravstvena organizacija.

Alfa

Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.

Beta

Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.

Delta

Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi znanstvenici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve. Radi se o varijanti koja se upravo širi Europom i Amerikom i izaziva bojazan za novi val bolesti najesen.

Delta plus

Oko “delte plus” situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama

Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Eta

WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je “blaža” kategorija od prethodnih. Ta varijanta je dokumentirana u više zemalja.

Jota

Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, točnije u New Yorku.

Patogeniji soj: 5 vaznih stvari koje trebate znati o delta varijanti koronavirusa

Patogeniji soj: 5 važnih stvari koje trebate znati o delta varijanti koronavirusa

Simpomi su drugačiji: kašalj i gubitak mirisa manje su učestali. Česti su glavobolja, grlobolja, curenje nosa i povišena tjelesna...

SAZNAJTE VIŠE

Kapa

Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u listopadu 2020.

Lambda

Prvotno je zabilježena u Peruu u prosincu 2020., a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.

Izvor: Jutarnji list – Vodič za varijante covida: Evo što je Delta plus, a što Lambda i koji vas sojevi trebaju zabrinjavati

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button