Koronavirus - 19. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

HZJZ: Samoizolacija ponovno traje 14 dana, novo pravilo i za cijepljene kontakte

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi nove mjere zbog sve veće zastupljenosti delta varijante koronavirusa u Hrvatskoj i cijeloj Europi

HZJZ koronavirus COVID-19 samoizolacija delta varijanta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove izmjene prema kojima bi cijepljene osobe bile izuzete od testiranja na COVID i karantene devet mjeseci nakon cijepljenja, umjesto dosadašnjih šest.

Samoizolacija ponovno 14 dana

Osim toga, vrijeme samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima ponovno se produžuje na 14 dana, a osobe koje su cijepljene neće morati u karantenu ili na testiranje na COVID-19 tek dva tjedna nakon primitka cjepiva. To predstavlja novost u odnosu na prijašnje mjere kad su takve osobe bile izuzete odmah po primitku cjepiva.

Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem

Uz to,  izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva se primjenjuje na osobe koje su unutar osam mjeseci od početka bolesti primile cjepivo i vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

Kako stoji u priopćenju HZJZ-a, ove mjere donesene su zbog sve veće zastupljenosti delta varijante koronavirusa u Hrvatskoj i cijeloj Europi, ali i zbog blagog porasta broja zaraženih.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/nove-odredbe-hzjz-a-samoizolacija-ponovno-traje-14-dana-novo-pravilo-i-za-cijepljene-kontakte-1508446

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button