Koronavirus - 28. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Cijepili ste se i mislite da niste zarazni? Evo razloga zbog kojih trebate biti na oprezu

Unatoč optimističnim najavama da bi već od lipnja nošenje maski moglo postati prošlost, stručnjaci upozoravaju: još neko vrijeme mjere opreza ostat će na istoj razini

koronavirus covid-19 cijepljenje mjere opreza

U Hrvatskoj je do prošlog vikenda utrošeno 795.597 doza različitih cjepiva, a primilo ih je 627.216 osoba. Prvom dozom cijepljeno je njih 456.398, a i drugom dozom cijepljen je 168.381 građanin, uz pomalo neobičan dodatak da za 2437 osoba „nema podataka kojom dozom su cijepljene“. Ove brojke navodi tportal.hr čije upozorenje o tome da se i dalje trebamo držati mjera opreza prenosimo u ovom članku.

11 najčešćih mitova o koronavirusu

Naime cijepljene osobe doista jesu zaštitile same sebe: rizik od infekcije za njih je smanjen 70 do 95 posto, ovisno o vrsti cjepiva, dok je rizik od težih oblika bolesti i hospitalizacije sveden na nulu, ali još uvijek su sasvim pogodne za prenošenje virusa drugima.

I cijepljene osobe mogu biti prijenosnici

„Sva istraživanja pokazuju da i djelomično i potpuno cijepljene osobe mogu biti prijenosnici. One su gotovo potpuno zaštićene, ali drugi oko njih nisu“, objašnjava za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

„Kako se kod cijepljene osobe u slučaju infekcije pojavljuju vrlo blagi ili nikakvi simptomi, može se dogoditi da ona i ne znajući da je zarazna prenosi virus“, dodaje Karin. Stoga apelira i na cijepljene osobe da i dalje poštuju epidemiološke mjere, pogotovo kada se radi o nošenju maski, jer na taj način zaustavljaju epidemiju i čuvaju osobe u svojoj okolini.

Faza u kojoj se mora razmišljati o drugima

„Što se tiče cijepljenih, njihova situacija relativno je jednostavna: u roku od 10 do 15 dana od primanja druge doze oni u pravilu razvijaju dovoljno antitijela i mogu biti sigurni da su gotovo potpuno zaštićeni od bolesti, a u potpunosti od teške kliničke slike, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Ovo je faza u kojoj oni moraju razmišljati o drugima“, kaže Karin.

„Neuspjeh cijepljenja“ pojam je odavno poznat u medicini, a u ovom slučaju odnosi se na osobe poput potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koje su razvile infekciju i nakon primanja druge doze. Dosad je u Hrvatskoj zabilježeno točno 58 takvih i većinom su asimptomatske, slijede blage kliničke slike, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su ipak hospitalizirani.

Glavni splitski infektolog, dr. Ivo Ivić, potvrđuje da cijepljene osobe teoretski mogu biti ponovno zaražene, ali i služiti kao prijenosnici virusa. Premda nisu kandidati za tešku bolest, mogu izlučivati virus. Za lakše razumijevanje, to nam je pojasnio postotcima.

Još nema dovoljno cijepljenih da bismo skinuli maske

„Mogućnost daljnjeg prijenosa virusa zapravo se poklapa s utvrđenom učinkovitošću cjepiva: dakle ako ono ima deklariranu učinkovitost od 70 posto, mogućnost i za reinfekciju i za daljnje širenje virusa iznosi 30 posto. Kod cjepiva proizvođača čija je učinkovitost 90 ili 95 posto, ova mogućnost iznosi pet do 10 posto. Koliko ste zaštićeni cijepljenjem, toliko ste zaštitili i okolinu“, plastično objašnjava Ivić.

COVID-19 prva doza cjepiva antitijela

Koliko smo zaštićeni nakon prve doze cjepiva i što zapravo otkriva razina antitijela

Nakon prve doze cjepiva neki su građani odlučili serološkim testiranjem provjeriti razinu antitijela u krvi, ali su rezultati bili...

SAZNAJTE VIŠE

„Još uvijek živimo u epidemiji i nemamo dovoljan broj cijepljenih i zaštićenih ljudi, pogotovo osoba srednje i starije životne dobi, da bismo mogli skinuti maske. Kad ta brojka dođe na zadovoljavajuću razinu i kad zahvaljujući cjepivu prevladamo opasnost od pojave teških kliničkih slika, dakako da će obveza nošenja maske biti ukinuta. Zasad se ona mora zadržati radi osoba koje nisu imunološki zaštićene, jer prijenos virusa još uvijek je moguć. Cijepljene osobe moraju misliti na ljude u svojoj okolini i na ostatak društva“, zaključuje glavni splitski infektolog.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/cijepili-ste-se-i-mislite-da-niste-zarazni-varate-se-evo-razloga-zbog-kojih-trebate-biti-na-oprezu-foto-20210426

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button