Koronavirus - 22. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

16.000 doza cjepiva stiže u ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu

Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad te jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici

cijepljenje koronavirus COVID-19 Zagreb punktovi

U ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu ovog tjedna trebalo bi biti raspodijeljeno 16.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 za cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, doznaje se u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Vijest prenosi news portal Večernjeg lista. Dosad se za cijepljenje prijavilo oko 85.000 Zagrepčana koji ulaze u te kategorije, a u Zavodu kažu kako se taj broj svakodnevno povećava.

Cijepljenje u ordinacijama i na 19 punktova u gradu

Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu. Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad te jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i obiteljska liječnica iz Zagreba Nataša Ban Toskić kaže kako se koordinatori za cijepljenje na razini domova zdravlja trude što bolje organizirati cijepljenje. No, sve ovisi o pristizanju cjepiva. Rečeno im je da će po timu za početak dobiti 30 doza.

Potražnja za cjepivom je velika

“Oko 70 posto liječnika odlučilo se za cijepljenje na punktovima. To su izdvojeni veliki prostori koji imaju i zasebni dio za opservaciju cijepljenih građana, uz poštivanje epidemioloških mjera. Nadamo se da ćemo imati osiguranu logistiku jer najmanji je problem cijepiti, važna je pomoć u administrativnom dijelu”, kaže Ban Toskić. U Zagrebu je dosad prvom dozom cijepljeno 18.640 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 13.236. Riječ je o korisnicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne, zdravstvenim djelatnicima i drugim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima žurnih službi i osobama na dijalizi. Osim bolesnika na dijalizi, čije je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 već započelo, dogovoreno je i cijepljenje u Kliničkoj bolnici Sveti Duh za osobe koje su u anamnezi imale teže alergijske reakcije na lijekove, hranu ili neka druga cjepiva. Potražnja za cjepivom veća je od dostavljene količine budući da se broj doza dobiva proporcionalno broju stanovnika, a ne prema broju prioritetnih kategorija. U Zavodu napominju da će na punktovima izvan zdravstvenih ustanova cijepljenje biti organizirano kada se dobiju dostatne količine cjepiva i kada uđemo u treću fazu.

cjepivo COVID-19 koronavirus SARS-CoV-2

COVID-19: Kako smo uspjeli tako brzo dobiti cjepivo?

Mnogi se pitaju kako je moguće da je cjepivo protiv SARS-CoV-2 razvijeno u kratkom roku. Jesu li zbog toga...

SAZNAJTE VIŠE

Cijepljenje u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu

U Zagrebu će, po uzoru na druge velike europske gradove, cijepljenje biti organizirano u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu. Prednost procjepljivanja na toj lokaciji je vrlo dobra prometna povezanost, dovoljan broj parkirnih mjesta i veliki prostor na kojem je moguće adekvatno provesti epidemiološke mjere. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da bi u Hrvatsku idućeg tjedna trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece. U petak je stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, dok bi do kraja ožujka trebalo ukupno stići više od 700.000 doza, ako svi proizvođači ispune svoje obveze.

Izvor:

https://www.vecernji.hr/zagreb/iduci-tjedan-stize-16-000-doza-cjepiva-u-ordinacije-obiteljske-medicine-u-zagrebu-1470650

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button