Dječje zdravlje - 5. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Danski znanstvenici: Nema povezanosti između MMR cjepiva i autizma

Danski istraživači sa Statens Serum Instituta (SSI) u Kopenhagenu objavili su rezultate velike studije kojom se potvrđuje da MMR cjepivo (skraćenica od engleskih naziva za ospice, zaušnjake i rubeolu) ne povećava rizik od razvoja autizma kod cijepljene djece

istraživanje danskih znanstvenika- MMR cjepivo i autizam

Prošlo je više od 20 godina otkako je bačena sumnja na MMR cjepivo te su pokrenute rasprave u stručnim krugovima.

Studija Statens Serum Instituta druga je u tom razdoblju koja odbacuje povezanost spomenutog cjepiva i autizma, objavljeno je na stranicama SSI-a. Naime, SSI je još 2002. godine u suradnji sa Sveučilištem Aarhus proveo veliku studiju kojom je obuhvaćeno 537.303 djece te ni tada nisu pronađene ikakve poveznice.

Pratili i djecu koja nisu cijepljena

Studija čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine još je veća – istraživači su pratili ukupno 657.461 djece rođene između 1999. i 2010., od njihovog prvog rođendana do kolovoza 2013. godine.

Najčešći rani znakovi: Na vrijeme prepoznajte autizam i pomozite svom djetetu

Znanstvenici su za svako dijete analizirali mnoštvo podataka, uključujući i dijagnoze autizma. Od ukupnog broja djece obuhvaćene studijom, kod 6.517 mališana potvrđen je autizam.

„Pojavnost autizma ista je među djecom koja su primila MMR cjepivo, kao i kod 31.619 djece koja nisu cijepljena. Stoga možemo zaključiti da MMR cjepivo ne povećava rizik razvoja autizma“, izjavio je dr. Anders Hviid s Statens Serum Instituta koji je, zajedno s prof. dr. Mads Melbye inicirao studiju.

Uzeti su u obzir svi čimbenici rizika

Nova studija također je pratila mogu li neki drugi čimbenici utjecati na to da neka djeca specifično reagiraju na MMR cjepivo.

Pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovori o cijepljenju – informirajte se i educirajte

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s vremenom se prikupilo mnogo pitanja roditelja o...

SAZNAJTE VIŠE

„Na primjer, promatrali smo djecu koja imaju brata ili sestru s autizmom jer je poznato da ta djeca također imaju povećan rizik za razvoj autizma. Također smo se usmjerili na ostale čimbenike rizika: djeca starijih roditelja, djeca čije majke su imale komplikacije u trudnoći, djeca majki koje puše, djeca niske porođajne težine, a uzeli smo u obzir i vrijeme između cijepljenja i razvoja autizma. U niti jednom od tih slučajeva  nismo primijetili povećan rizik razvoja autizma među cijepljenom djecom u odnosu na djecu koja nisu cijepljena“, izjavio je dr. Hviid.

Više pročitajte na mrežnim stranicama Statens Serum Instituta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button