Dječje zdravlje - 27. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Na portalu ADIVA.hr pratite specijal o cjepivima koja nisu u programu obveznog cijepljenja, a predstavljaju važan dio zaštite djece od zaraznih bolesti

krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis je virusna upala mozga i njegovih ovojnica koja u djece prolazi uglavnom bez trajnih posljedica. Prijenosnik virusa je šumski ili obični krpelj, koji je njime zaražen.

To je izrazito sezonska bolest, koja počinje u ožujku, jenjava tijekom ljetnih mjeseci i ponovo se učestalije javlja tijekom rane jeseni.

Krpelj: 6 savjeta kako se zaštititi od opasne krvopije

Inkubacija virusa traje od tjedan do dva, nakon čega nastupa stanje povišene tjelesne temperature, malaksalosti i umora. Nakon toga dolazi do trajnog ili privremenog poboljšanja nakon kojeg može nastupiti upala mozga i moždanih ovojnica praćena visokom temperaturom, smanjenim stupnjem svijesti, jakim glavoboljama i drugim poremećajima.

Obično je oporavak od ove bolesti kod djece potpun i nije praćen značajnim komplikacijama i trajnim posljedicama.

Tko se treba cijepiti?

Osobe koje posjećuju područja u kojima se nalaze krpelji zaraženi virusom proljetno-ljetnog krpeljnog meningoencefalitisa (sjeverozapadna Hrvatska, sjeverno od rijeke Save).

Kako i kada cijepiti dijete?

Dijete se može zaštititi od ove bolesti cijepljenjem inaktiviranim (mrtvim) cjepivom u tri doze. Između prve i druge doze treba proći između dva tjedna i tri mjeseca, a između druge i treće devet do 12 mjeseci. Cijepiti se mogu djeca starija godinu dana.

Cjepivo se može primijeniti istovremeno s drugim cjepivima u dječjoj dobi. Nakon tri godine potrebno je docjepljivanje, a potom svakih pet godina.

Djeca koja se ne smiju cijepiti ili moraju pričekati

Ne smiju se cijepiti djeca koja su alergična na neki sastojak cjepiva ili su ikada doživjela težu alergijsku reakciju na jaja.

Koje su moguće neželjene reakcije?

Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija, kao npr. alergijske reakcije. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške ili jako teške reakcije iznimno je mali.

cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Znate li da se možete dodatno zaštititi od krpeljnog meningoencefalitisa?

Prirodni rezervoar virusa krpeljnog meningoencefalitisa su različite vrste malih šumskih glodavaca, jež i krtica, no virus se razmnožava u...

SAZNAJTE VIŠE

Prilikom cijepljenja može doći do neželjenih reakcija:

  • lokalnog karaktera, u obliku crvenila i otekline na mjestu cijepljenja, oticanja obližnjih limfnih čvorova te
  • općih reakcija kao što su umor, bol u ruci ili nozi, mučnina, glavobolja, povišena tjelesna temperatura, povraćanje ili prolazni osip.

Što ako se javi teška neželjena reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska reakcija može nastati nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu.

Primijetite li bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button