Zdrava prehrana - 4. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Stručnjaci upozoravaju: Pripazite s korištenjem aluminijske folije u kuhinji

Aluminijska folija je nešto što redovito koristimo u kulinarstvu. Bez obzira na služili li nam za pripremu jela ili za pohranu ostataka hrane, aluminijska folija može se naći u većini kuhinja. No, prema novim istraživanjima i studijama, aluminijska folija zapravo može štetiti zdravlju

aluminijska folija

Istraživanje kojeg je provela Ghanda Bassioni za Sveučilište Ain Shams pokazalo je da aluminij (najopasniji sastojak aluminijske folije) nije samo prevladavajući sastojak u foliji nego i u velikom broju posuđa za kuhanje.

U tekstu kojeg je objavio Huffington Post na temu aluminijske folije navodi se da “kuhanje u aluminijskom posuđu nije problematično, ali da problem predstavlja kada u pećnici pripremate hranu omotanu u aluminijskoj foliji. To osobito vrijedi za kiselu ili začinjenu hranu koja se priprema na visokim temperaturama.”

Medicinski časopis nacionalne knjižnice SAD-a otkrio je da kuhanje crvenog mesa u aluminijskoj foliji može povećati udio aluminija u jelu od 89 do 378 posto, stoga se kao bolji izbor preporuča papir za pečenje

Naime, što je temperatura veća, više aluminija završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuhanje ili za korištenje kod nekih namirnica, osobito kod kiselih kao što su rajčica, agrumi ili određeni začini.

Svjetska zdravstvena organizacija odredila je dnevnu količinu aluminija kojeg se ljudski organizam smije unijeti jer je tijelo sposobno probaviti samo male količine aluminija. Svjetska zdravstvena organizacija tu količinu svodi na 40 mg dnevno po kilogramu težine osobe. Tekst Huffington Posta stoga navodi da je “aluminij prisutan u kukuruzu, žutim sirevima, soli, biljkama, začinima i čaju. Koristi se za izradu posuđa kao i u farmakološke svrhe za proizvodnju aniperspiranta i lijekova protiv žgaravice. Aluminijev sulfat, koji se dobiva iz aluminija, koristi se kao koagulant u pročišćavanju vode za piće.”

Tekst u Health Line-u ističe da iako većinu aluminija unosimo kroz hranu kao što su voće, špinat, gljive, povrće i neke vrste mesa, iz posuđa i aluminijske folije također može doći do kontaminacije hrane aluminijom. Medicinski časopis nacionalne knjižnice SAD-a otkrio je da kuhanje crvenog mesa u aluminijskoj foliji može povećati udio aluminija u jelu od 89 do 378 posto, stoga se kao bolji izbor preporuča papir za pečenje.

>>Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu, međutim zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka<<

Još nema sigurnih znanstvenih dokaza

Studija objavljena u International Journal of Electrochemical Science 2012. godine otkrila je da se količina aluminija koja se upija u hranu temelji na vrsti hrane i vrstama začina koje smo dodali. Osim toga, kako će i koliko aluminij zapravo naštetiti vašem organizmu, ovisi o mnogim čimbenicima, pa i o tome kakvo je vaše cjelokupno zdravstveno stanje, a time i koliko vaše tijelo može podnijeti njegovu akumulaciju u odnosu na dozvoljene doze koje preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Članak u Health Line, kao i članak u Reader’s Digest, sugerira da ljudi s Alzheimerovom bolesti imaju visoku razinu aluminija u mozgu, ali još nema znanstvenih i čvrstih dokaza o izravnoj korelaciji između visokog unosa aluminija i Alzheimerove bolesti.

U članku Health Line je navedeno: “Pored svoje potencijalne uloge kada je riječ o bolesti mozga, nekoliko studija sugerira da aluminij unesen u organizam prehranom, može biti čimbenik rizika za upalu crijeva. Međutim, unatoč nekim pokusnima i istraživanjima provedenim na životinjama, a koje aludiraju na poveznicu, niti jedna studija još nije pronašla konačnu vezu između unosa aluminijuma i upale crijeva.”, piše Providr.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button