Zanimljivosti i savjeti - 20. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vrbat

Poremećaj hranjenja: ortoreksija, pretjerana okupiranost zdravom hranom

Zdravoj prehrani svi trebamo težiti, no kod nekih osoba opterećenost izborom isključivo "zdravih", "čistih" namirnica može ugroziti zdravlje

Ortoreksija

U današnje smo vrijeme s raznih strana obasuti porukama o važnosti zdrave hrane, izbjegavanja šećera, masti, glutena te mnogih drugih „loših“ sastojaka i namirnica. Zdrava prehrana nameće se kao stil života koji moramo usvojiti.

Naravno, treba se brinuti o sebi i svome tijelu, unositi hranjive i nutritivno vrijedne namirnice, no što kada usmjerenost na zdravu hranu postane nezdrava? I što će se tako strašno dogoditi pojedemo li čokoladnu tortu?

Kad govorimo o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, važno je spomenuti i poremećaje hranjenja. U javnosti najpoznatiji poremećaji hranjenja su anoreksija nervoza i bulimija nervoza, a sve se više pažnje pridaje i kompulzivnom prejedanju. O tim poremećajima hranjenja slažu se i stručnjaci i laici, no debate se vode o nekim novijim oblicima, a jedan od njih je i ortoreksija.

Osobe s ortoreksijom odbijaju jesti namirnice koje smatraju „nečistima“ – dogodi li se da je ipak pojedu, osjećaju sram, krivnju i strah od utjecaja takve hrane na organizam

Ortoreksija se uvelike razlikuje od uravnoteženog i zdravog hranjenja. Pojam ortoreksija prvi je put upotrijebio dr. Steven Bratman 1996. godine. Iako još nije do kraja prepoznat kao poremećaj hranjenja te nije uvršten u dijagnostički priručnik DSM-V, zbog svojih karakteristika zaslužuje pažnju javnosti i stručnjaka.

Ortoreksiju karakterizira pretjerana okupiranost jedenjem isključivo hrane za koju osoba smatra da je zdrava i čistog podrijetla. Osobe odbijaju jesti namirnice koje smatraju „nečistima“ – dogodi li se da je ipak pojedu, osjećaju sram, krivnju i strah od utjecaja takve hrane na organizam.

Kako prepoznati ortoreksiju?

Važno je naglasiti da nije svaka zdrava prehrana ortoreksija. U slučajevima ortoreksije hrana i rituali jedenja obuzimaju svu pažnju osobe i znatno utječu na ostale aspekte života. Kako se ortoreksija razvija, osobe iz svog jelovnika počinju izbacivati sve više namirnica te se nerijetko njihova prehrana svede na samo nekoliko „sigurnih“, „čistih“ i „provjerenih“ namirnica. Unatoč težnji da se hrani zdravo i izbjegava namirnice koje su „nečistog“ podrijetla i time nezdrave, takve restrikcije u hrani često dovode do nutritivnih deficita, zdravstvenih komplikacija te niže kvalitete života.

Osim toga, osobe počinju izbjegavati društvena okupljanja iz straha da će biti prisiljene konzumirati hranu „nečistog“ podrijetla. Iz svega navedenog vidljivo je da ortoreksija može utjecati na mnoga područja i kvalitetu života pojedinca koja će se neminovno smanjiti.

>> Zanimat će vas: Poremećaji prehrane kod adolescenata javljaju se sve ranije i ranije. Klikom na link pročitajte vrijedne i stručne savjete o prehrani adolescenata. << 

Zdrava prehrana može uvelike poboljšati zdravlje svakoga od nas, no ako ne postoje stvarne zdravstvene prepreke, nema potrebe iz prehrane potpuno izbacivati raznovrsne namirnice. Ponašanja karakteristična za ortoreksiju mogu se isprva činiti vrlo sličnima ponašanjima osoba koje se bore s anoreksijom i bulimijom, no za razliku od njih, oni nisu fokusirani na tjelesni izgled i težinu nego upravo na štetnost koju pojedine namirnice, prema njihovu uvjerenju, imaju na zdravlje.

Povećana zabrinutost zbog sastojaka i namirnica, učestalo provjeravanje popisa sastojaka i nutritivnih vrijednosti, izbacivanje sve više namirnica iz prehrane, kao i pretjerana uzrujanost ako „zdrava“ i „čista“ hrana nije dostupna, sve to mogu biti znaci da se kod osobe može razviti ortoreksija.

Utjecaj dijeta i društva

S obzirom na to da ortoreksija trenutačno nije u potpunosti priznata i prepoznata kao zaseban poremećaj hranjenja, opsežna i kvalitetna istraživanja o njoj su oskudna. Trenutačno možemo govoriti da su ovom poremećaju sklonije osobe koje izabiru iznimno restriktivne dijete koje su usmjerene isključivo na mali broj namirnica. Stoga je i održavanje takvih dijeta izrazito izazovno, čime predstavljaju visoki faktor rizičnosti za razvoj poremećaja hranjenja.

U društvu koje iznimno cijeni zdrav život i mršavost, ortoreksija često može godinama prolaziti nezamijećeno te takvo ponašanje može biti i nagrađivano odobravanjem i pohvalama okoline. Prvi korak u procesu oporavka jest da osoba osvijesti problem i potraži stručnu pomoć. Stoga je važno naglasiti da je oporavak od poremećaja hranjenja moguć i dostižan, a prognoza je tim bolja što se poremećaj hranjenja ranije otkrije. Primijetite li da netko vama blizak ima problema u odnosu prema hrani, važno je osobi pružiti podršku bez osuđivanja i okrivljavanja.

U društvu koje iznimno cijeni zdrav život i mršavost, ortoreksija često može godinama prolaziti nezamijećeno te takvo ponašanje može biti i nagrađivano odobravanjem i pohvalama okoline

Multidisciplinaran pristup

Za potpuni oporavak od poremećaja hranjenja važna je dugotrajna i multidisciplinarna stručna pomoć i podrška. Multidisciplinarno liječenje poremećaja hranjenja obično uključuje suradnju psihijatara, psihologa, psihoterapeuta različitih usmjerenja te nutricionista koji zajedno rade na liječenju i oporavku osobe s poremećajem hranjenja. S obzirom na to da ortoreksija još nije uvrštena kao poremećaj hranjenja u DSM-V, ne postoje tretmani liječenja razvijeni isključivo za ortoreksiju.

Odgovarajući tretman obično uključuje psihoterapiju, a stručnjaci s iskustvom u radu s osobama koje se bore s poremećajem hranjenja imaju znanja i vještine koje mogu pomoći i osobama s ortoreksijom. Važno je naglasiti da osoba koja boluje od poremećaja hranjenja nije sama kriva za poremećaj te zaslužuje pomoć i podršku, a može ih pronaći i u Centru za poremećaje hranjenja BEA.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button