Zdrava prehrana - 28. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Crvena riža: prirodni lijek koji smanjuje razinu kolesterola u samo 8 tjedana

Korištenje crvene riže poznato je već tisućljećima. U narodnoj kineskoj medicini koristila se za probavne i crijevne probleme te za cirkulaciju krvi. Danas su popularni preparati crvene riže kao lijekovi za snižavanje masnoća u krvi.

Crvena riža uspješno snižava kolesterol

Crvena riža se dobiva fermentacijom obične riže Oryza sativa. Frementacija se obavlja uz pomoć kvasca Monascus purpureus. Produkt te fermentacije su metaboliti monakolini, tvari koje inhibiraju sintezu kolesterola. Jedna vrsta monakolina je i lovastatin – djelatna tvar u crvenoj riži.

Dokazana učinkovitost

Danas se provodi niz kliničkih ispitivanja na crvenoj riži. Ispituje se utjecaj na snižavanje kolesterola. Dokazano je da crvena riža smanjuje razinu ukupnog kolesterola već nakon osam tjedana uzimanja preparata crvene riže. Učinak i djelotvornost crvene riže kao dodatka prehrani pripisuje se prirodnim inhibitorima enzima koji kontroliraju sintezu kolesterola u jetrima, odnosno spojevima poznatim pod nazivom monakolini, što rezultira smanjenom sintezom kolesterola u krvi.

Pri konzumiranju preparata crvene riže potrebno je izbjegavati alkohol i druge lijekove koji oštećuju jetra, lijekove protiv upale i za snižavanje krvnog tlaka

Tajna u lovastatinu

Od 15-ak vrsta monakolina, u crvenoj riži dominira monakolin K, također poznat pod nazivom – lovastatin. Ova supstancija ključna je za djelotvornost crvene riže u smislu smanjenja ukupnog kolesterola (”lošeg” LDL kolesterola i triglicerida) u krvi. Za to djelovanje odgovorni su i ostali spojevi u crvenoj riži, a to su biljni steroli, ostale vrste monakolina, nezasićene masne kiseline, probavni enzimi te vitamini B skupine.

Sve veći broj kliničkih i znanstvenih studija potvrđuju djelotvornost crvene riže kao dodatka prehrani. Crvena riža ima djelatnu tvar lovastatin. Lovastatin je inače djelatna supstancija u lijekovima za liječenje povišene razine masnoće. U dodacima prehrani te razine su puno manje (3-5 mg) nego u samom lijeku (10, 20, 40 mg). Djelatne tvari su identične te je potrebno obratiti pozornost na moguće nuspojave koje uzrokuju lijekovi iz skupine statina.

>>Uzimamo farmaceutske proizvode za sniženje tlaka te kolesterola i šećera u krvi. Prehrana nam je monotona, često nemamo ideju što sutra kuhati, no ne volimo komplicirane recepte. Zašto ne bismo u svoj jelovnik uvrstili heljdu?<<

Doza, upotreba i nuspojave

Za odrasle osobe preporučuje se 1200 mg praha crvene riže čak i do dva puta na dan. Mlađima od 18 godina nije preporučljivo koristiti ove preparate. Upotreba preparata crvene riže ne preporučuje se:

Govoreći o nuspojavama, nisu zabilježene alergijske reakcije. Prijavljivane su glavobolje i probavni problemi. Preparati crvene riže mogu imati nuspojave slične onima koje izazivaju statini. To su najčešće hepatotoksičnost i miopatija. Neki bolesnici mogu iskazati osjetljivost na tu skupinu lijekova i u najmanjoj dozi, a to se može odnositi i na količine lovastatina u preparatima crvene riže. Ako se osjeti bol ili slabost u mišićima, potrebno je potražiti mišljenje liječnika.

Interakcije

  • pri konzumiranju preparata crvene riže potrebno je izbjegavati alkohol i druge lijekove koji oštećuju jetra, lijekove protiv upale i za snižavanje krvnog tlaka.
  • ne preporučuje se istodobno uzimanje soka od grejpa, koenzima Q10, astaksantina i cinka, ginkga, češnjaka i preparata sabal palme.
  • osobe koje u terapiji uzimaju statine, ne smiju koristiti preparate crvene riže jer se povećava vjerojatnost nastanka nuspojava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button