Dodaci prehrani - 31. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Silicij – “dirigent” našeg metabolizma i moćan zaštitnik od bolesti

Cijeli naš planet, pa i mi sami, prožeti smo silicijem, a da toga mnogi nisu ni svjesni. Ovaj mineral, poznatiji kao kremen ili kvarc, najrasprostranjeniji je element na Zemlji nakon kisika. I u ljudskom tijelu silicij je svojevrstan "softver" o kojemu ovisi protok životne energije

silicij je poznat i kao kremen ili kvarc

Silicij je sastavni dio gotovo svih stijena, pijeska i gline, a bitan je za proizvodnju stakla, metalnih slitina, cementa, silikona, keramike, emajla… Vodič je u elektroničkim uređajima, pa je bez njega nezamisliva proizvodnja mikročipova, a time i mobitela i računala.

Ovaj se mineral ubraja u elemente u tragovima, odnosno minerale čija je ukupna količina u organizmu vrlo mala, ali bez njih ne možemo živjeti. To su, primjerice, kalij, natrij, magnezij, željezo, bakar, fosfor, selen, cink… Među njima silicij ima posebno važnu ulogu zato što ih “koordinira”.

Svakako se savjetujte s liječnikom i ljekarnikom o uzimanju bilo kakvih preparata sa silicijem jer oni mogu utjecati na djelovanje drugih lijekova

Elementi u tragovima otapaju se u tjelesnim tekućinama, pretvarajući se u elektrolite koji su ključni za sve procese u stanicama – a te procese regulira silicij, dajući signale elektrolitima kako da funkcioniraju.

Pokretač imuniteta

Također održava komunikaciju među stanicama, sprječavajući “kratke spojeve” i “kvarove” tako što veže na sebe štetne tvari te pomaže njihovu uklanjanju iz stanica. Ukratko, silicij je pokretač imuniteta i detoksikacije. Silicij je ključan za elastičnost i prohodnost krvnih žila (na taj način štiti od kardiovaskularnih bolesti) te za zdravlje dišnog i koštano-mišićnog sustava, zubi, kože, kose i noktiju.

Prirodni izvori silicija

Tijelo ne može samo proizvesti silicij nego ga treba svakodnevno uzimati prehranom. Odlični su izvori ovog minerala cjelovite žitarice (prvenstveno zob, ječam i smeđa riža), mahunarke (osobito zelene mahune, grašak, grah, soja), krastavac, paprika, zelena salata, rotkvica, repa, celer, rajčica, bademi, grožđe (uključujući i suhe grožđice), jabuka, naranča…

Među namirnicama životinjskog podrijetla silicijem je najbogatija riba, no hrana životinjskog podrijetla sadrži znatno manje silicija od biljne, pa je važno jesti čim više raznovrsnog voća i povrća.

Preparati i ljekovito bilje

U ljekarnama su dostupni preparati na bazi silicija u obliku tableta, gela ili kapi, s različitim formulacijama – za jačanje kože, kose i noktiju, za zaštitu kostiju, zglobova i mišića te za detoksikaciju organizma.

>> Upotreba minerala dobiva sve veću važnost u samoliječenju, preventivi i terapiji nekih bolesti, a sve popularniji su cink i selen. Doznajte kako prepoznati njihov nedostatak te kako ih i kada koristiti. <<

Među pripravcima za detoksikaciju su takozvani crijevni adsorbensi ili enterosorbenti koji sadrže gel silicijeva dioksida što na sebe veže štetne tvari u probavnom sustavu i pomaže njihovu uklanjanju iz tijela. Ovakve vrste gelova preporučuju se kod akutnih probavnh tegoba poput proljeva, mučnine i nadutosti.

Među ljekovitim biljem, osobito je silicijem bogata poljska preslica koja se koristi za čaj i druge pripravke za detoksikaciju i “dreniranje” organizma te za ublažavanje bolova i upala u mokraćnom sustavu. Čaj od preslice valja pripremati i piti prema uputama stručnjaka, a kura ne bi trebala trajati dulje od tri do četiri tjedna.

Svakako se savjetujte s liječnikom i ljekarnikom o uzimanju bilo kakvih preparata sa silicijem jer oni mogu utjecati na djelovanje drugih lijekova.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button