promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 24. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Martina Knezović, mag. nutr.

Prehrana i dodaci prehrani kod urinarne inkontinencije

Za prevenciju i tretman inkontinencije ne postoji neka općenita „dijeta“, no valja istaknuti da bi prehrana trebala biti uravnotežena, raznovrsna i umjerena

Urinarna inkontinencija je stanje nevoljnog otjecanja urina koje se može objektivno dokazati, a bolesniku predstavlja socijalni i higijenski problem. Nastaje pod utjecajem različitih bolesti, stresa, uzimanja nekih lijekova i psihičkih smetnji. Češće se javlja kod žena u odnosu na muškarce, a dijeli se na prolaznu (nastaje zbog naglih promjena u mokraćnom sustavu) i kroničnu (uzrokovanu kroničnim stanjima).

Urinarna inkontinencija je stigmatizirano, nedovoljno prijavljeno, nedovoljno dijagnosticirano i netretirano stanje koje se pogrešno smatra dijelom normalnog starenja. Starije osobe često pogrešno smatraju da je urinarna inkontinencija sastavni dio starenja.

 

Attends Soft 2 Normal

Promjena životnih navika u prevenciji i poboljšanju urinarne inkontinencije

Redukcija tjelesne težine – Povećana tjelesna masa i pretilost rizični su čimbenici za razvoj inkontinencije neovisno o dobi i spolu pacijenta jer povećana tjelesna masa stvara dodatan pritisak na mokraćni mjehur. Pretile osobe imaju dva puta veći rizik da će imati nevoljno istjecanje urina od osoba normalne tjelesne mase.

Prestanak pušenja – Dim cigarete, u kojem se nalazi preko 4 000 različitih tvari koje stimuliraju ovisnost o nikotinu, negativno djeluje i na mokraćni sustav pri čemu može povećati rizik razvoja inkontinencije kod oba spola.

Kegelove vježbe – koriste se za jačanje mišića dna zdjelice. Provođenje Kegelovih vježbi je jedan od najboljih načina za poboljšanje i održavanje funkcije mokraćnog mjehura i crijeva.

Liječenje opstipacije / konstipacije – Izostanak ili otežano spontano pražnjenje crijeva može biti uzrok oslabljene kontrole nad mokraćnim mjehurom. Ukoliko patite od „zatvora“ ne bi nikako smjeli ignorirati to stanje.

Prehrana kod urinarne inkontinencije

Ne postoji općenita „dijeta“ koja bi se generalno koristila za prevenciju i tretman inkontinencije. Prehrana bi trebala biti uravnotežena, raznovrsna i umjerena. Postoji snažna poveznica između prehrambenog unosa i obrazaca mokrenja. Namirnice i napitci koji djeluju nadražujuće na mokraćni mjehur obuhvaćaju: alkoholna pića (vino, pivo, likere), gazirana pića, ča,; kavu, šećer i umjetne zaslađivače, med, čokoladu, rajčice i proizvode na bazi rajčice, citruse i sokove od citrusnog voća te jako začinjenu hranu.

Dnevnik-mokrenja-novo-1

S druge pak strane, postoje namirnice koje pozitivno djeluju na zdravlje i aktivnost mokraćnog mjehura, te bi njih svakako trebalo uključiti u prehranu. Namirnice koje blagotvorno djeluju na mokraćni mjehur uključuju: kruške, banane, zelene mahune, krumpire, niskomasno meso peradi (piletina, puretina), cjelovite žitarice (smeđa riža, kvinoja, zob), jaja i orašaste plodove (bademi, lješnjaci, orasi). Obroci bi se trebali temeljiti na cjelovitim žitaricama, nemasnom mesu, povrću, orašastim plodovima i voću (izuzev citrusa). Birajte hranu niskog glikemijskog indeksa (GI) jer namirnice s nižim GI indeksom pomažu u redukciji tjelesne mase i liječenju opstipacije (zatvora) zbog visokog udjela prehrambenih vlakana.

Tvari i namirnice čiji unos je potrebno ograničiti

Kofein – To je snažna tvar koja može povećati aktivnost mokraćnog mjehura. Prirodno je prisutan u zrnu kave i listovima čaja.

Alkohol – Znanstveno je dokazano da alkohol stimulira aktivnost mokraćnog mjehura i povećava rizik razvoja inkontinencije.

Umjetni zaslađivači (aspartam, acesulfam K, saharin) – Znanstvene studije pokazale su da umjetni zaslađivači djeluju negativno na funkciju mokraćnog mjehura.

Jako začinjena hrana – Jaki začini (čili, kurkuma, curry) i jako začinjena hrana iritiraju sluznicu mokraćnog mjehura te pogoršavaju simptome urinarne inkontinencije.

Rajčice i citrusno voće – Rajčice i proizvodi od rajčica te citrusi (limun, naranča, mandarina, grejp i sl.) i sokovi od citrusa djeluju kiselo na organizam te iritiraju mokraćni mjehur čime potiču češću potrebu za mokrenjem.

Hidracija kod urinarne inkontinencije

Najbolji napitak za konzumaciju je voda. Ukoliko ne volite čistu vodu, u nju možete dodati krišku limuna kako bi poboljšali okus same vode, bez straha da će mala kriška limuna iritirati mokraćni mjehur. Osim vode, kod urinarne inkontinencije savjetuje se konzumiranje soka od trešnje, grožđa i jabuke jer ne nadražuju mokraćni mjehur. Uvriježeno je mišljenje da kod urinarne inkontinencije treba ograničiti unos tekućine kako bi potreba za mokrenjem bila rjeđa. Međutim, to je pogrešan pristup zbog činjenice da kod manjeg i nedovoljnog unosa tekućine urin može biti koncentriraniji i nadraživati površinu mokraćnog mjehura.

Više infomacija sa savjetima o tegobama inkontinencije saznaje na ovom linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button