Prirodna kozmetika - 20. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Znate li što je Clean Beauty trend i da li ga možda već slijedite?

Uvijek pažljivo birate namirnice i pazite što jedete, no jeste li jednako savjesne i pri kupnji kozmetike? Usko povezan s trendom clean eating (čista prehrana), clean beauty ili čista ljepota ne daje prednost zdravlju nad ljepotom već zahtijeva i jedno i drugo

Clean Beauty

Kozmetička revolucija clean beauty (čista ljepota) ili safe cosmetics (sigurna kozmetika) krenula JE od zabrinutih Amerikanki u čijim se kozmetičkim proizvodima i dalje koristi više od tisuću sastojaka koji su u Europi zabranjeni. Njihovi zahtjevi za „čistom“ kozmetikom su zahvatili i stari kontinent s ciljem da protresu i europsku industriju ljepote.

I kod nas je primijećen porast prodaje kozmetičkih proizvoda koji sadržavaju prirodne i nutritivno bogate sastojke umjesto onih sintetičkih, poput aluminijevih soli, parabena ili umjetnih mirisa. Čini se da potrošače sve više zanima clean beauty trend, zato što postajemo sve svjesniji koliko određeni sastojci mogu biti štetni za zdravlje.

Što je točno „čista“ ljepota ili „sigurna“ kozmetika?

Ovaj kozmetički trend nema formalnu i strogu definiciju. U svojoj je srži okrenut preispitivanju utjecaja kozmetičkih proizvoda na naše zdravlje te na eliminaciju određenih, dokazano toksičnih sastojaka. Odnosi se na kozmetiku bez specifičnih kemijskih supstanci, teži prirodnim, lokalnim i veganskim sastojcima, kao i ekološkoj ambalaži.

To ne znači da je „čista“ kozmetika oslobođena svih kemijskih aditiva i da se isključivo odnosi na organsku ili prirodnu kozmetiku. Iako imaju dodirnih točaka, „čista“ kozmetika koristi sintetičke sastojke, ali one za koje se dugogodišnjim istraživanjima pokazalo da ih koža dobro podnosi i da ne škode zdravlju.

U clean beauty kozmetičke proizvode spadaju i organske, prirodne, „poluprirodne“ ali i konvencionalne formule iz kojih su eliminirani određeni kritični sastojci koje su brojna istraživanja povezala s različitim zdravstvenim problemima

Na toj listi najčešće se spominju parabeni, petrokemikalije (npr. vazelin, parafin), propilen glikol, sodium laureat ili lauril sulfat, silikoni, ftalati, alkohol, sintetički mirisi i drugi.

Dakle, fokus ovog novog trenda za kojeg je izgledno da će se zadržati dulje vrijeme je na sigurnosti i neškodljivosti sastojaka, a ne na njihovom porijeklu. Ovakva vrsta „čiste“ kozmetike posebno je pogodna za osobe s vrlo osjetljivom i hiperaktivnom kožom kojoj ponekad ne odgovara ni kozmetika sa 100 posto prirodnim sastojcima.

Želite li i vi slijediti clean beauty trend?

Iako može biti zahtjevno, pokušajte naučiti nazive barem nekoliko sastojaka koje bi bilo dobro izbjegavati, kao npr. parabeni, ftalati, aluminijeve soli ili triklosan, kako biste zbjegli neke od najškodljivijih.

Time ćete smanjiti rizik od izloženosti sastojcima koji mogu iritirati kožu, jer manje sastojaka može značiti i manji rizik izloženosti upitnim kemikalijama, ali i kraće vrijeme „dešifriranja“ njegovih učinaka na zdravlje.

Pri odabiru proizvoda, odlučite se radije za onaj čija deklaracija ima kraći popis sastojaka

Za što lakše razumijevanje deklaracija, na pametni telefon instalirajte aplikacije kao što su Think Dirty, Skin Deep ili Codecheck. Funkcioniraju tako da „skeniranjem“ željenog proizvoda zbrajaju popis njegovih štetnih sastojaka, pa odabrani proizvod rangiraju od 1 (bezopasan) do 10 (ozbiljno štetan utjecaj na zdravlje). Pritom nude popis njegovih potencijalno štetnih sastojaka koje povezuju sa znanstvenim istraživanjima, te nude zdravije alternative.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button