Rekreacija i fitness - 10. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto nas probada u slezeni kod vježbanja i kako to spriječiti

Ako želite spriječiti probadanje u području slezene, odnosno bolni grč dijafragme, obavezno se zagrijte prije fizičke aktivnosti

bol u slezeni

Svi poznajemo tu bol. Ako vježbate, igrate košarku ili trčite, ponekad ste osjetili oštru bol ispod rebara u području slezene. Ponekad je bol toliko jaka da vas zaustavlja u onom što radite.

Poznat i kao „bol u slezeni“, ovaj tip boli je čest kod onih koji se bave fizičkim aktivnostima, ali obično nije razlog za zabrinutost.

Sportski fiziolog Christopher Travers, mag. kineziologije, objašnjava za web stranicu Cleveland Clinic što je bol u slezeni i kako ga možete spriječiti.

Nisu ugodni, ali su potrebni: zašto nas mora boljeti?

Što je probadanje u slezeni?

Probadanje u slezeni je bolni grč dijafragme – grč moćnog mišića koji dijeli prsnu od trbušne šupljine. Obično ćete osjetiti upornu bol ispod rebara ili probadajuću bol sa strane. U nekim slučajevima, osjetit ćete oštru bol, povlačenje ili grčeve s obje strane trbušnog područja.

U jednom istraživanju provedenom na 965 sportaša, bol u slezeni se pojavila kod 75% plivača, 69% trkača, 62% jahača konja, 52% vježbača aerobika, 47% košarkaša i 32% biciklista.

Dakle, ako ste aktivni ili se bavite tjelovježbom, velika je vjerojatnost da ćete u nekom trenutku iskusiti bol u području slezene. Čak ga i uspon uz velik broj stepenica može izazvati.

Koliko dugo traje probadanje u slezeni? Sve ovisi o vašoj aktivnosti. Ako se zaustavite ili usporite svoju tjelesnu aktivnost, bol može trajati samo nekoliko minuta. No u nekim slučajevima, posebice kod jakog grča, u tom području bol možete osjećati i nekoliko dana.

Zašto se javlja probadanje u slezeni?

Ne postoji jedan razlog zašto se ovo događa. Glavna teorija sugerira povećan protok krvi prema jetri i slezeni. Druga teorija tvrdi da bol uzrokuju unutarnji organi koji dijafragmu povlače prema dolje. Međutim, ovo ne objašnjava zašto se bolovi u slezeni često javljaju prilikom plivanja.

Drugi mogući razlog može biti uzimanje hrane neposredno prije tjelesne aktivnosti. Naime, nakon jela naše tijelo preusmjerava krv u želudac kako bi pomoglo probavi, što dovodi do smanjenja količine krvi u dijafragmi.

„Postoji i dodatna mogućnost da neravnoteža elektrolita u krvi, poput kalcija, kalija i natrija, doprinosi probadanju u slezeni“, napominje Travers.

Kako se riješiti ili spriječiti probadanje u slezeni?

Uopće nije zabavno kada morate zaustaviti ili prekinuti svoju rutinu vježbanja zbog bolova u slezeni. No, ako se baš zateknete u toj situaciji, postoji li nešto što možete učiniti da biste zaustavili bol? Isprobajte jednu od ovih opcija:

  • Usporite. Bez obzira jeste li u punom sprintu ili brzo hodate oko bloka zgrada, usporite tempo.
  • Udahnite duboko. Time ćete dati svojim mišićima vremena da se opuste. Udahnite nekoliko sekundi, zatim izdahnite. Ponovite ciklus.
  • Locirajte bol. Pronađite bolno područje i prstima ga pritisnite. To može pomoći kod ublažavanja bola.

Ako, pak, želite prevenirati bol u slezeni, isprobajte sljedeće:

  • Budite svjesni kada i što jedete. Preporučuje se da ne uzimate hranu dva sata prije tjelesne aktivnosti. Također, izbjegavajte hranu i pića s visokim udjelom šećera.
  • Zagrijte se prije početka fizičke aktivnosti. Izvodite vježbe istezanja oko pet do deset minuta, fokusirajući se na svoje bokove.
Paracetamol je raširen lijek za liječenje bola

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Najčešći razlog odlaska liječniku je bol, a lijekovi protiv bolova su među najprodavanijim lijekovima u slobodnoj prodaji. Osjećaj boli...

SAZNAJTE VIŠE
  • Regulirajte svoje disanje. Pokušajte udisati kroz nos i izdisati kroz usta.
  • Pijte dovoljno vode. Važno je ostati hidriran tijekom cijelog dana, ali nemojte piti puno vode neposredno prije vježbanja jer to može stvoriti prevelik pritisak na dijafragmu.

Općenito gledajući, probadanje u slezeni je često, ali ne bi trebalo značajnije utjecati na vaše svakodnevne aktivnosti. Probajte primijeniti neku od navedenih tehnika kako biste spriječili bol u slezeni ili ga prevenirali.

„Vodite brigu o svojem tijelu, dobro isplanirajte svoje vježbe i slušajte što vam tijelo govori“, savjetuje na kraju Christopher Travers.

Izvor: https://health.clevelandclinic.org/why-do-i-sometimes-get-a-side-stitch-when-i-run/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button