Rekreacija i fitness - 23. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Može li mentol poboljšati sportsku izvedbu?

Dok o njemu često razmišljamo kao o aromi hrane, mentol je u posljednje vrijeme postao popularan među sportašima kao potencijalno ergogeno sredstvo.

mentol i sportska izvedba

Mentol, odnosno kemijski spoj s okusom mente, nalazi se u određenim biljkama i ekstrahira se kao eterično ulje. Može se prirodno naći u izvorima kao što je paprena metvica. Mentol se koristi u više prehrambenih proizvoda kao što su pića, određeni slatkiši s mentolom i gume za žvakanje. Svi ovi proizvodi izazivaju osjećaj hlađenja u ustima upravo zbog mentola.

Dok o njemu često razmišljamo kao o aromi hrane, mentol je također postao popularan među sportašima kao potencijalno ergogeno sredstvo, odnosno kao sredstvo za poboljšanje sportske izvedbe. Kao što je već spomenuto, može se koristiti putem hrane kako bi se dobio osvježavajući okus u ustima, no mentol se također može koristiti kao topikalna krema ili gel za ublažavanje bolova, upala i zbog osjećaja hlađenja bolnih područja tijela (Kamatou i sur., 2013.).

Što treba znati o „muskulfiberu“ i kada se treba javiti liječniku?

Važnost hlađenja sportaša tijekom vježbanja

Kada sportaš trenira ili vježba na otvorenom u vrućem okruženju, središnja temperatura će porasti, što će fiziološki opteretiti njegovo tijelo. Osim što trebaju biti dobro hidrirani, sportaši mogu koristiti taktike hlađenja kako bi regulirali svoju središnju temperaturu i poboljšali izvedbu.

Trenutne strategije hlađenja uključuju uranjanje u hladnu vodu, pijenje ledene kaše, hladnih tekućina ili korištenje hladnih ručnika/odjeće.

Ako se koža ohladi, temperatura u jezgri tijela (core) se smanjuje, krv se može preusmjeriti natrag u jezgru kako bi se smanjilo naprezanje i smanjen je percipirani napor sportaša. Zauzvrat, sportaš može nastaviti s vježbanje kroz dulje razdoblje s boljom izvedbom.

U posljednje vrijeme se, kao novija pomoć za hlađenje sportaša, koristi mentol te se je pokazalo da ima pozitivne učinke na izvedbu kao ergogena pomoć.

Kako mentol hladi sportaša?

Postoje dva načina na koja se mentol koristi za hlađenje: vanjska primjena gelova, odnosno krema ili interno, ispiranjem usta, odnosno gutanjem.

Kada se mentol proguta ili se njime isperu usta, dolazi do interakcije s osjetilnim živcima u usnoj šupljini. Time se aktivira senzorni put, uzrokujući percipirani osjećaj hlađenja.

Vanjska primjena mentola na ciljano područje tijela omogućuje pojavu osjećaja hladnoće za koji se je pokazalo da povećava performanse sportaša. Sportašu daje osjećaj hlađenja bez smanjenja tjelesne temperature. Sprejevi, kreme, gelovi i trake s mentolom, pružaju učinke hlađenja kako bi pomogli sportašu u smanjenju upale tijekom treninga.

Kada se sportaš „osjeća“ hladnije, smanjuje se njegova nelagoda povezana s vrućinom. U tom se trenutku njegov percipirani napor smanjuje, a pokazalo se da su i rezultati poboljšani.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je ispiranje usta ili uzimanje mentola poboljšalo prolazno vrijeme, vrijeme do iscrpljenosti i stopu percipiranog napora u prosjeku za otprilike 6% (Jeffries i sur., 2019., Mundel i sur. 2010.). Međutim, pokazalo se i da samo ispiranje usta daje pozitivne učinke čak i bez gutanja, budući da se osjetilni receptori nalaze u usnoj šupljini. Dakle, ispiranje usta i gutanje imaju iste učinke, ali samo ispiranje usta može biti jednostavnija metoda za postizanje istih koristi.

Neka istraživanja pružaju dokaze da je lokalna primjena mentola na jedno ciljano područje, poput lica, imala veću korist od lokalne primjene mentola na cijelo tijelo (što je pokazalo negativne rezultate). Lice ima veću osjetljivost na hladnoću, a primjenom topika samo na lice poboljšano je trajanje treninga među biciklistima izloženih toplini (Schlader et al., 2011.).

Velik dio trenutno pruženih dokaza analiziran je u sportovima povezanim s izdržljivošću. Dokazi vezani uz sportaše koji se bave snagom su ograničeni.

Trenutne preporuke za upotrebu mentola za sportaše

  • Primjena mentola pokazala se najkorisnijom kada se daje oralno. Otopine za ispiranje usta uključivale su 0,01% koncentracije mentola u napitcima ili ledenim kašicama.
  • Ispiranje usta s mentolom preporučuje se sportašima koji sudjeluju u natjecanjima umjerene izdržljivosti u trajanju između 15 do 60 minuta dok su na vrućini (Best, 2021.).
  • Lokalna primjena pokazala se korisnom za ciljane regije tijela. Tipični raspon korišten u istraživanju bio je 4-9% mentola u topikalnim otopinama. Neka topikalna sredstva koja se mogu kupiti bez recepta imaju 4-16% koncentracije mentola, ovisno o jačini topika.

Važno je razumjeti te koncentracije jer koncentracija manja od 2% daje osjećaj hlađenja, a 2-5% ublažava bol ili moguću iritaciju (Cliff i sur., 1994., Eccles, 1994.). Bilo koja topikalna otopina s više 10% koncentracije mentola može izazvati osjećaj pečenja (Yosipovitch et al., 1996.).

Treba reći da su trenutna istraživanja bila ograničena na korištenje izvora hrane kao što su slatkiši s mentom, žvakaće gume, pastile i drugo te njihove učinke na sportsku izvedbu. Većina korištenih otopina za ispiranje usta sadržavala je kemikaliju L-mentol otopljenu u vodi u laboratorijskim uvjetima za potrebe istraživanja. Jedna je studija stvorila gel s mentolom koji ima pozitivne učinke na izvedbu, ali taj specifični gel trenutno nije dostupan javnosti (Stevens i sur., 2020.). Sportaši možda nemaju pristup L-mentolu i stoga bi trebali tražiti primjenjivije i sigurnije načine da ga dodaju svojoj rutini.

Ako sportaš želi koristiti mentol kao ergogenu pomoć, može iskušati izvore hrane koji sadrže mentol. Ti izvori uključuju pastile s mentolom, žvakaće gume ili sportske pripravke (npr. praškove) s mentolom.

PROMO
Gel Ice Power Cold

Praktični savjeti: kako koristiti Ice Power prije i poslije treninga

U vježbanju i treningu usmjerenom na cilj, važno je da izvedba bude dobra od početka i tijekom treninga, a...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Sigurnost sportaša u konačnici je cilj kada se koriste suplementi za izvedbu i treba biti oprezan ako se teži mentolu zbog njegovih ergogenih svojstava tijekom vježbi izdržljivosti ili drugih sportova u vrućem okruženju.

Nekoliko je napomena koje sportaš treba imati na umu:

  • Sportaš može surađivati sa sportskim dijetetičarom kako bi utvrdio može li i kada mentol biti koristan tijekom vježbanja.
  • Vježbajte s različitim dozama (koncentracijama) i učestalošću uzimanja/ispiranja. Jedno je istraživanje pokazalo da je davanje mentola blizu granice iscrpljenosti pokazalo pozitivne učinke na produljenje treninga tijekom vožnje bicikla (Jeffries et al., 2018.). Osim toga, druga studija koja je također analizirala bicikliste, pokazala je da ispiranje usta u trajanju od 10 sekundi svakih 10 minuta tijekom vježbanja također može produžiti vrijeme vježbanja (Mundel et al., 2010.)

Postoje različiti izvori hrane i linije proizvoda sportske prehrane koji sadrže mentol. Vježbajte koristeći različite izvore kako biste odredili koji je najprikladniji za vas.

Korišten izvor: Athlete training & health

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button