Savjetodavne kampanje - 26. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Savjetodavna kampanja: ublažite simptome prehlade i rinitisa

Zatražite stručni savjet o prehladi i rinitisu do kraja mjeseca u svim ADIVA ljekarnama

prehlada, rinitis, grlobolja

Jesen je godišnje doba u kojem se intenzivnije šire virusne infekcije, posebice među djecom u vrtićima i školama. Učestala je pojava prehlade te upale sluznice nosa.

Prehlada

Riječ je o infekciji gornjeg dišnog sustava koju uzrokuju različite vrste virusa. Najčešće počinje grloboljom koja traje dan ili dva te curenjem nosa. Potom slijede začepljenost nosa i blagi kašalj koji traju četiri ili pet dana. Povišena temperatura rjeđe je prisutna kod odraslih, a kod djece je česta.

Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi ni cjepivo, nego se ublažavaju simptomi bolesti. Važno je uzimati veće količine tekućine koja pomaže u vlaženju sluznice, čime se ubrzava njezin oporavak i razrjeđuje sluz u nosu i grlu, a posebno je važna kod povišene temperature.

Rinitis

Upala sluznice nosa nastaje zbog njezina oštećenja tijekom širenja virusa. Počinje curenjem nosa i vodenastim sekretom, a potom dolazi do njegove začepljenosti zbog oticanja sluznice i sekreta koji postaje sluzav.

Rinitis nije teška bolest, no znatno utječe na kvalitetu života zbog otežanog disanja i potrebe za stalnim ispuhivanjem, što otežava svakodnevne poslove te remeti san. Rinitis je posebno iscrpljujuć za malu djecu, a može se zakomplicirati i kod odraslih i kod djece. Širenjem virusa ili bakterija u gornje dišne putove nastaje upala sinusa (sinusitis), a širenjem upale na uho otitis, čest kod male djece.

Simptomi rinitisa su:

  • curenje nosa
  • začepljenost nosa (u drugoj fazi)
  • kihanje
  • svrbež nosa
  • privremeni gubitak osjeta mirisa.
 Pastile za usta posebno su pogodne jer njihovo lagano otapanje uzrokuje pojačano lučenje sline koja dodatno oblaže grlo te ublažava simptome

Kako se rinitis liječi?

Liječenje počinje redovitim ispuhivanjem nosa, i to najprije jedne, a potom druge nosnice. Ne preporučuje se pritiskanje obje nosnice istodobno jer tako dio sluzi odlazi prema ušima, što može prouzročiti upalu i bol.

Liječenje se provodi simptomatski lijekovima koje nazivamo dekongestivi, a koji sužavaju krvne kapilare, smanjuju oteklinu sluznice nosa te tako ublažavaju curenje i začepljenost. Radi izbjegavanja nuspojava ne preporučuje se primjenjivati dekongestiv dulje od pet dana, a njegova jačina i doza ovise o dobi pacijenta. Osim toga, iznimno je korisno ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili morskom vodom, a posebno se preporučuje dekspantenol koji ubrzava prirodni oporavak sluznice.

Simptomi i uzročnici grlobolje

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi kao uzročnici obične prehlade koji su prisutni tijekom cijele godine, no ipak češće zimi, a rjeđe su krivci bakterije. Stručnjaci prema jačini, opsegu i brzini nastupa simptoma mogu razlikovati virusne od bakterijskih infekcija grla, a liječenje se prilagođava uzročniku.

Kod virusne infekcije početak upale je postupan, a kod bakterijske simptomi obično nastupaju naglo te su znatno jači i tjelesna temperatura može biti vrlo visoka.

Simptomi grlobolje su:

  • crvenilo
  • osjećaj peckanja ili grebanja
  • suhoća sluznice grla
  • promuklost ili čak gubitak glasa
  • otečeni krajnici i limfne žlijezde vrata (u težim slučajevima)

Liječenje grlobolje

Grlobolja se liječi antisepticima i dezinficijensima za grlo u oblika pastila, sprejeva za usta ili otopina za grgljanje koji smiruju upalu i sprečavaju širenje infekcije. Često su im dodani i lokalni anestetici ili sredstva protiv bolova koji ublažavaju bol i peckanje. Pastile za usta su posebno pogodne jer njihovo lagano otapanje uzrokuje pojačano lučenje sline koja dodatno oblaže grlo te ublažava simptome.

Prema stručnim smjernicama za liječenje grlobolje, antibiotici se smiju koristiti samo kod dokazane bakterijske upale grla ili kod osoba koje imaju oslabljen imunosni sustav i teške kronične bolesti dišnog sustava. Naime, antibiotici ne djeluju na viruse, pa i nemaju učinak na virusnu upalu grla, a ograničavanjem propisivanja antibiotika sprečava se pojava sve veće otpornosti bakterija na lijekove.

Gdje potražiti pomoć?

Do 30. listopada u programu savjetovanja o ublažavanju simptoma prehlade i rinitisa sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene. Na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je plakat kampanje „Savjet više i manje se šmrca i kiše!“, a letak možete pročitati i na ovom linku.

Kampanja se provodi u suradnji s brandovima Neo-angin, Junior-angin te Nasic sprej za nos.   

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o ublažavanju simptoma alergije, nalazi se ovdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button