promo signPROMO ČLANAK

Savjetodavne kampanje - 5. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Njega kože kod inkontinencije: Zašto je koži potrebno pružiti posebnu pažnju

Za održavanje kože suhom preporučuju se posebno prilagođeni inkontinencijski ulošci ili gaćice. A dobra njega kože uključuje i nježno čišćenje nakon svakog istjecanja urina, primjenu hidratantnog sredstva i upotrebu zaštitnog sloja kreme ako je potrebno

ADIVA TENA PANTS kampanja-inkontinencija

Inkontinencija se najčešće javlja kao istjecanje manje količine urina, nekoliko kapi, u određenim situacijama ili kod osoba koje imaju teži oblik bolesti kada je gubitak urina veći. Može se isprazniti i čitav mjehur. Takvu inkontinenciju definiramo kao srednju ili tešku. Češća je kod nepokretnih osoba nakon neuroloških oštećenja, ali može pogađati i pokretne, pa i radno sposobne osobe.

Nekontrolirano istjecanje urina, čak i par kapi, izuzetno je frustrirajuće. Nije u pitanju samo gubitak kontrole nad vlastitim tijelom, već čitav niz drugih stanja zbog kojih smo posramljeni i osjećamo se manje vrijedno: vlažno donje rublje, neugodan miris nakon kraćeg vremena, nadražaj kože spolovila od crvenila do jače upale, strah od intimnih odnosa.

Posebno prilagođeni inkontinencijski ulošci kao zaštita

Za zaštitu treba koristiti posebno prilagođene inkontinencijske uloške koji pružaju zaštitu od propuštanja vlage i mirisa. Obični higijenski ulošci nisu dostatni i uopće nisu dizajnirani za prihvat urina i veće količine tekućine. Ovisno o težini inkontinencije, to mogu biti tanji ili deblji ulošci ili pak inkontinencijske gaćice. Ovi proizvodi pouzdano dulje vrijeme pružaju zaštitu i time vraćaju osjećaj suhoće i samopouzdanje.

Inkontinencijske gaćice za teže oblike istjecanja urina

Inontinencijske gaćice posebno su oblikovane za teže oblike inkontinencije. Brzo uklanjaju tekućinu s površine, a brzo upijajuća jezgra zatim zadržava urin, čak i u većim količinama kako koža ne bi bila vlažna i kako bi se održalo njezino zdravlje. Namijenjene su za jednokratnu upotrebu, napravljene su od prozračnih materijala poput tkanine. A budući da su ove pelene-gaćice krojene kao obično donje rublje, promiču neovisan i aktivan svakodnevni život.

Koži izloženoj inkontinenciji treba pružiti posebnu pažnju i njegu

Koža spolovila i stražnjice podložna je oštećenju zbog vlage i kontakta s urinom i fecesom. Ozlijede kože mogu varirati od blagog crvenila inkontinencijskog dermatitisa do dekubitusa u nepokretnih osoba. Ozljeđena koža, pojava upale, pucanja kože i ranica može uzrokovati dodatne komplikacije bolesti kože zbog mogućeg razvoja infekcije bakterijama ili pak gljivicama. Stoga se koži treba pružiti posebna pažnja. Ako je moguće, čisti se nakon svakog istjecanja urina, a obavezno pri promjeni pomagala.

Dobra njega uključuje nježno čišćenje, primjenu hidratantnog sredstva i upotrebu zaštitnog sloja kreme samo ako je potrebno. Osim njege koja pruža zaštitu za kožu, često čišćenje pomaže pacijentu da se osjeća udobno, osvježeno i zdravo, što pak doprinosi održavanju samopoštovanja, osjećaju neovisnosti i ukupne kvalitete života.

TENA_PANTS_proizvodi

Obična toaletna sredstva za pranje, a naročito sapuni se ne preporučuju, jer mogu dodatno isušiti i oštetiti nadraženu kožu. Sama voda nije dovoljna za uklanjanje ostataka urina i fecesa, a ako je tvrda može isušiti kožu. Za čišenje postoje posebne vlažne maramice pri inkontinenciji te pjene i kreme za pranje. Sadrže istovremeno nježne, a opet snažne sastojke koji istovremeno čiste i njeguju. Kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak čišćenja, većinu inkontinencijskih proizvoda za čišćenje nije potrebno ispirati. Ako se pak koža pere ili vlaži vodom, korisne su posebne krpe za brisanje, koje brzo upijaju vlagu, a istovremeno su vrlo nježne za kožu, za razliku od običnih ručnika koji mogu biti preoštri za nadraženu kožu.

Njega nakon čišćenja kože

Hidratantno sredstvo primjenjuje se nakon čišćenja kože. Omekšava i umiruje čak i vrlo osjetljivu kožu te pospješuje održavanje prirodne ravnoteže vlažnosti kože. Može biti u obliku krema, ulja i losiona, a namijenjeno je njezi cijelog tijela, ne samo područja pod pomagalom. Obično sadrži biljne sastojke, prirodna njegujuća ulja i vitamin E za zaštitu i oporavak kože.

Najzad, na spolovilo i stražnjicu treba nanijeti zaštitnu kremu, sličnu onoj koja se koristi ispod pelena kod male djece. Ova krema sadrži sastojke koji formiraju zaštitni film na koži kako ne bi bila u doticaju s vlagom, a istovremeno sadrži i sastojke za ublažavanje crvenila i upale.

Pravilna i česta njega kože inkontinentnih bolesnika osigurava očuvanje zdravlja kože, sprječava razvoj komplikacija bolesti kože, ali i pacijentu pruža osjećaj ugode, veće sigurnosti, potpore samopouzdanju te većoj slobodi kretanja i održavanja socijalnih kontakata.

U ADIVA ljekarnama potražite stručan savjet na temu inkontinencije i odgovarajuće njege za sebe ili svoje bližnje.

Tijekom rujna u ADIVA ljekarnama provodi se savjetodavna kampanja “Sada je na nama da brinemo” s TENA proizvodima za inkontinenciju. Najbližu ADIVA ljekarnu potražite ovdje

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button