promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 7. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Kad organizmu treba energije

Većina nas zna kako si možemo pomoći kod umora ili stresa: smanjiti količinu obaveza i ukloniti izvor stresa, uvesti higijenu spavanja, poboljšati prehranu, baviti se redovitim fizičkim aktivnostima. No, možemo si pomoći i ubrzati oporavak unosom esencijalnih vitamina i minerala za oporavak organizma

Plivit_Total energy dodaci prehrani

Svakodnevne obaveze u užurbanom životu značajno iscrpljuju naš organizam. Škola, fakultet, posao, briga o djeci, starijima, vođenje kućanstva. Osim tjelesnog napora ulažemo i mentalni napor u organizaciju i izvršenje učenja, rada i obaveza. Ulažemo i emocije: brigu, uzrujanost, napetost, tjeskobu, ali i humor, radost i ponos.

Iako je suvremena tehnologija uznapredovala i omogućila nam čak i lakše izvršavanje obaveza, čini nam se da ništa ne stižemo. Loše vijesti i događaji oko nas dodatno nas opterećuju i plaše. Postoji i sezonska iscrpljenost, donedavno karakteristična samo krajem zime kad nedovoljno boravimo na zraku i smanjujemo tjelesnu aktivnost. Odnedavno je prisutna i ljeti zbog velikih vrućina koje nam ne dozvoljavaju dostatan odmor.

Sve to troši našu energiju, razvija se umor, iscrpljenost i stres. Osjećamo dnevnu pospanost, bol u mišićima, nedostatak motivacije, nismo koncentrirani, usporavaju nam se reakcije i možemo biti razdražljivi. Kod nekih se mogu javiti tupe glavobolje, probavne smetnje, tegobe s vidom i učestale infekcije.

Kako si možemo pomoći kod stresa

Većina nas zna kako si možemo pomoći: smanjiti količinu obaveza i ukloniti izvor stresa, što nam je često teško ili nemoguće. No možemo uvesti higijenu spavanja. To znači najmanje sedam do devet sati sna, odlazak na spavanje i buđenje uvijek u isto vrijeme. Prehranom možemo učiniti mnogo. Trebamo povećati unos voća i povrća, fermentiranih mliječnih proizvoda, ribe i žitarica. Najzad, treba uvesti redovitu tjelesnu aktivnost. Iako osjećamo umor, šetnja, brzo hodanje ili neki od antistres programa vježbanja smanjit će razinu stresa i osigurati zdrav, ugodan umor tijela, osjećaj zadovoljstva i bolji san.

Možemo si pomoći i ubrzati oporavak unosom esencijalnih vitamina i minerala za oporavak organizma. To su vitamini B skupine: B1, B2, B3, B5, B6 i B12, minerali željezo i magnezij te koenzim Q10.

Uloga vitamina u stvaranju energije

Vitamini B skupine su B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folna kiselina i vitamin B12 (cijanokobalamin). Svaki od njih ima svoju ulogu, no one se isprepliću i nadopunjuju u metabolizmu. Posebno su važni za stvaranje energije. Pojačano se troše kod svih opterećenja organizma, i fizičkih i psihičkih, a značajno ublažavaju stanje stresa. Tako posredno djeluju i na jačanje imunosnog odgovora, jer ga stres slabi.

Zbog činjenice da se međusobno nadopunjuju u svojim funkcijama, najčešće se preporučuje uzimanje cijele skupine vitamina B. Vitamin C ima niz neophodnih uloga u izgradnji tkiva, snažan je antioksidans i uključen u imunosne reakcije. Vitamin D, osim što izgrađuje kosti i održava sluznice probavnog sustava, posebno crijeva, direktno je uključen u procese obrane našeg organizma. Dodatno, osim sluznice crijeva, održava i sluznicu dišnog sustava zdravom, čime direktno utječe na manji prodor mikroorganizama. Vitamin A je potreban za rast i obnavljanje stanica te tako direktno utječe i na snažan imunosni sustav. Važna mu je odlika da nadopunjuje uloge vitamina B, C i D.

Važnost magnezija, željeza i koenzima Q10

Magnezij je jedan je od najvažnijih minerala, koji sudjeluje kao kofaktor u više od tristo različitih metaboličkih procesa te u procesima sinteze DNK i RNK molekula kao i izgradnje kostiju. Neophodan je u regulaciji transporta kalcijevih i kalijevih iona, čime osigurava provodljivost živčanih impulsa i mišićnu kontrakciju svih mišića, pa time i srca. Zbog svega toga značajno doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, odnosno bržem oporavku. Željezo u našem organizmu sudjeluje, između ostalog, u transportu kisika. Dovoljan dotok kisika u sve stanice osigurava stanično disanje, odnosno energiju i hranu za same stanice. Kao i magnezij, važan je u smanjenju umora i iscrpljenosti. Koenzim Q10, osim što nam je neophodni antioksidans, sudjeluje i direktno u pretvaranju hrane u molekule ATP, odnosno čistu energiju za naše stanice. Stoga značajno doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

PLIVIT

Plivit® TOTAL ENERGY – maksimalno iskorištavanje vitamina i minerala kroz dan

Plivit® TOTAL ENERGY sadrži veliku dozu vitamina – između 100% i 400% preporučenog dnevnog unosa i najbitnije minerale i koenzim Q10. Obični multivitamini prebrzo otpuštaju aktivne komponente u tijelu, što može dovesti do pada razine vitamina tijekom dana. Plivit® TOTAL ENERGY ima patentiranu tehnologiju matriksa, iz kojeg se vitamini i minerali otpuštaju tijekom najmanje 8 sati, rezultat je maksimalno iskorištavanje vitamina i minerala kroz dan.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

 

Stručni savjet ADIVA ljekarnika o multivitaminskim dodacima prehrani potražite u ADIVA ljekarnama do 30. 6. 2022.

Pliva_Teva_logo

U suradnji s PLIVOM Hrvatska d.o.o.

Trajanje promocije: 1. 6. – 30. 6. 2022. Količine boca za vodu su ograničene i dostupne su do isteka zaliha.

1) Za koje stanje koristite magnezij?

a)kod stresa i napetosti
b)kod migrene i/ili glavobolje
c)kod pojačane fizičke aktivnosti
d)kod grčeva u nogama/rukama
e)ne koristim magnezij nikad

2) Kada koristite multivitaminske dodatke prehrani?

a)kod umora i manjka energije
b)kod podrške imuniteta
c)kod nekvalitetne prehrane
d)ne koristim multivitaminske dodatke

3) Gdje kupujete multivitaminske dodatke prehrani?

a)u ljekarni
b)na webshopu
c)u drugim prodavaonicama

4) Pri odabiru proizvoda vodite se?

a)preporukom ljekarnika
b)cijenom
c)reklamom na tv-u ili drugim medijima
d)povjerenjem u proizvođača
e)ništa od navedenog

Sva su polja obavezna*

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button