Savjetodavne kampanje - 3. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Iskašljite kašalj: doznajte kako uspješno osloboditi dišne putove od sluzi

Muči li vas produktivni kašalj, potražite stručni savjet u ADIVA ljekarnama gdje od 3. do 30. rujna traje nova savjetodavna kampanja

kašalj, bronhitis, prehlada

Kašalj je prirodni refleks kojim se iz dišnih putova izbacuje uzrok nadražaja: sekret, strane čestice poput hrane ili prašine, iritansi ili mikroorganizmi.

Sastoji se od tri faze – udisanja, izdisanja te automatskog otpuštanja zraka sa sekretom iz pluća ili bez njega, popraćenog prepoznatljivim zvukom. Prema zvuku kašlja može se prepoznati i vrsta.

Vrste kašlja

Prema vrsti, kašalj može biti:

 • produktivan, odnosno vlažan sa sekretom ili
 • neproduktivan, odnosno suh i bez sekreta.

Kod produktivnoga kašlja dolazi do prekomjernog stvaranja sekreta koji se nakuplja u dišnim putovima te ih iritira i otežava disanje, a dodatno se na njemu nakupljaju i mikroorganizmi.

Suhi kašalj posljedica je upaljene sluznice kod viroze, zatim onečišćenog zraka, iritansa poput aerosola ili isparavanja kemikalije ili neke teže bolesti. Tijekom infekcije dišnih putova čest je slučaj da se najprije javi suhi kašalj koji za nekoliko dana, zbog jače produkcije sluzi zbog upale ili curenja iz nosa, prelazi u vlažni kašalj.

Prema trajanju razlikujemo:

 • akutni i
 • kronični kašalj.

Najčešći uzrok akutnoga kašlja virusna je infekcija poput obične prehlade, alergija, sekret koji se cijedi iz nosa te bakterijska infekcija i podražaj iz okoliša.

Kronični kašalj je onaj koji traje dulje od tri mjeseca, a simptom je teških bolesti poput kroničnog bronhitisa, astme, karcinoma, tuberkuloze ili KOPB-a.

>> Zaustavite upalu dišnih putova na vrijeme. U našem je tijelu sve povezano pa tako infekcije gornjih dišnih putova (nosa, sinusa, ždrijela i grkljana) mogu biti prolazne, ali i uzrokovati čitav niz komplikacija <<

Kako ublažiti kašalj?

Kašalj kao simptom se ublažava, a liječi se uzrok kašlja. Naime, kad se ukloni uzrok, prestaje podražaj, pa i kašalj. Ovisno o tome je li kašalj produktivan ili neproduktivan, razlikuju se i lijekovi.

Produktivan kašalj liječi se lijekovima koji smanjuju produkciju sluzi i pomažu njezinu razgradnju kako bi se olakšalo iskašljavanje. Lijekovi se nazivaju mukolitici ili sekretolitici. Uobičajeno je i poželjno da je prvih dan ili dva liječenja kašalj čak i učestaliji jer se zbog razgradnje sluzi ona lakše izbacuje, no potom nastupa smirivanje. Kao sekretolitici koriste se lijekovi acetilcistein, bromheksin ili ambroksol ili biljni lijekovi koji sadrže ekstrakte trpuca, jaglaca, sladića ili bršljana.

Suhi kašalj liječi se lijekovima koji smiruju kašalj, a djeluju na centar za kašalj u produljenoj moždini. Ovisno o težini kašlja, razlikujemo bezreceptne lijekove kao što je butamirat ili receptne lijekove poput folkodina ili kodenina. Od biljnih lijekova koriste se oni koji sadrže nježne sluzi biljaka, poput sljeza ili islandskog lišaja, jer ta sluz vlaži i oblaže nadraženu sluznicu dišnih putova, čime se smanjuje podražaj.

Produktivan kašalj liječi se lijekovima koji smanjuju produkciju sluzi i pomažu njezinu razgradnju kako bi se olakšalo iskašljavanje

Kad posjetiti liječnika

U slučajevima blagog kašlja, posebno onog koji prati prehladu ili alergiju, nije potreban odlazak liječniku. No liječniku se treba javiti:

 • ako se kašalj ponavlja periodično
 • ako traje dulje od tri tjedna bez prekida
 • ako se pojavi krv u sputumu ili je on vrlo gust i tamno obojen
 • ako se kod djece javlja kao dugotrajni noćni kašalj
 • ako se čuje pištanje u dišnim putovima i pacijent osjeća nedostatak zraka
 • ako se osjeća bol u prsima ili bol kod disanja

 Što još možete učiniti?

 • može vam pomoći ovlaživanje zraka, posebno u prostorijama s centralnim grijanjem
 • provjetravanje prostora smanjuje nadražaj sluznice
 • sluznicu dišnih putova također treba vlažiti toplim napicima jer se tako brže oporavlja, a ujedno se smanjuje viskoznost sekreta
 • i lagano otapanje meda može pomoći jer on ima blagotvoran učinak na oporavak sluznice uz istodobnu veću produkciju sline, odnosno dodatno vlaženje sluznice.

Gdje potražiti pomoć?

Do 30. rujna u programu savjetovanja o produktivnom kašlju sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene. Na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je plakat kampanje „Iskašljite kašalj“.

Kampanja se provodi u suradnji s brandom Naxil.

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o ublažavanju simptoma alergije, nalazi se ovdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button