Riječ farmaceuta - 20. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Terapija psihodeličnim gljivama

U SAD, državi Oregon nedavno je zatraženo odobrenje za eksperimentalnu terapijsku primjenu psilocibina u psihijatrijskim klinikama, kao pomoć u liječenju određenih oblika depresije u starijih osoba, ovisnosti i PTSP-a

psihodelicne gljive terapija PTSP depresija ovisnosti

Psihoaktivne gljive su, zajedno s ostalim tada poznatim drogama, zabranjene 1971. godine Konvencijom o psihotropnim tvarima Ujedinjenih naroda. Njihova primjena je od tada uglavnom bila ilegalna, osim u rijetkim znanstvenim istraživanjima. Posljednjih desetak godina intenzivno se istražuje njihov učinak te su objavljeni brojni znanstveni radovi o njihovoj primjeni u psihijatriji. Povoljan učinak potaknuo je kliničke pokuse, od kojih su neki ušli već u III i IV fazu (koje prethode odobrenju lijekova) u terapiji tjeskobe u pacijenata oboljelih od karcinoma te u terapiji nekih oblika depresije. Istraživanja su uključivala ili čisti LSD (dietilamid lizerginske kiseline) ili psilocibinske gljive.

Iskustvo traume: kako se nositi s teškim i kriznim situacijama

Psihodelične gljive i djelovanje psilocibina

Psilocibinske gljive sadrže psihoaktivne spojeve psilocin i psilocibin. Najvećim dijelom pripadaju rodu Psilocybe, porijeklom su iz Srednje i Južne Amerike, a veliku su popularnost stekle tijekom hipi pokreta šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ove gljive već se spominju u astečkoj kulturi i obilato su korištene u religioznim i šamanskim obredima. 

Albert Hofmann, koji je sintetizirao LSD iz plijesni raži, prvi je identificirao i izolirao psilocibin i psilocin kao aktivne sastojke gljiva, a potom je priredio i sintetski psilocibin. Psilocin i psilocibin po kemijskoj građi pripadaju triptanima u koje se ubraja još LSD i ibogain.

Psilocibin se u tijelu brzo pretvara u psilocin koji djeluje kao selektivni agonist 5-HT2A serotoninskog receptora u mozgu čime oponaša funkciju serotonina (5-HT). U osobe koja ih konzumira izaziva snažnu ugodu, euforiju i karakteristične psihodeličke učinke: snažan osjećaj nove spoznaje, osjećaj povezanosti sa svijetom i prirodom te nekontrolirani smijeh. Misli teku mnogo brže, no nerijetko se javlja ponavljanje iste misli ili više misli neprestano u krug. Često se javljaju povećana inspiracija i kreativnost, pa su ih koristili umjetnici. Kod nekih osoba ugodni doživljaj može prijeći u vrlo neugodni uz pojavu paranoje, snažnog osjećaja straha i anksioznosti, izrazitu mučninu i povraćanje.

Eksperimentalne terapije

U SAD-u, državi Oregon nedavno je zatraženo odobrenje za eksperimentalnu terapijsku primjenu psilocibina u psihijatrijskim klinikama, kao pomoć u liječenju određenih oblika depresije u starijih osoba, ovisnosti i PTSP-a. Ovim prijedlogom je predviđeno da se proizvodnja gljiva odvija u vrlo kontroliranim uvjetima te je zabranjena sintetska proizvodnja psilocibina. Dozvoljena bi bila samo jedna vrsta gljive za uzgoj: Psilocybe cubensis.

Istovremeno, eksperimentalni lijek koji sadrži LSD, već dulje vrijeme čeka odobrenje FDA (Američke agencije za hranu i lijekove) za početak eksperimentalne terapije tjeskobe u pacijenata oboljelih od karcinoma. No, zasad ni jedan zahtjev još nije službeno odobren, ali ni u potpunosti odbijen, što pobornicima ovakvih terapija daje nadu u legalno liječenje. Zapravo, očekuju jednak ishod zahtjeva, kao što se dogodilo i s terapijom medicinskom marihuanom. U početku je bila odobrena samo eksperimentalno u određenim psihijatrijskim klinikama, a danas je već u potpunosti odobrena terapija te je pacijenti nabavljaju u specijaliziranim dućanima.

svjetski dan prevencije samoubojstava suicid

Mitovi i činjenice o suicidu: upozorenja pred kojim ne smijete zatvoriti oči

Povodom Svjetskog dana prevencije samoubojstava, važno je educirati se jer pravovremeno prepoznavanje namjera spašava život

SAZNAJTE VIŠE

Bojazan zbog samoubojstava

Najveća zapreka eksperimentalnoj primjeni psihodelika je bojazan od porasta suicida ili pokušaja suicida, a koji su povezani s nuspojavama pri primjeni većih doza. U siječnju je u časopisu The Journal of Clinical Psychiatry objavljena meta-analiza podataka o pacijentima koji boluju od teških oblika rezistentnih depresija, psihičkih posljedica AIDS-a (demoralizacija) ili su pod snažnim stresom zbog neizlječivih oblika karcinoma. Pokazalo se da je u ovoj skupini pacijenata, a koji su primali psihodelike učestalost samoubojstava i pokušaja samoubojstava bila manja nego u skupini pacijenata s istim bolestima, a koji nisu dobivali psihodelike.

Ipak, posebno je naglašeno da je uzimanje psihodelika bilo vrlo strogo kontrolirano, provodili su ga posebno educirani psihijatri i pacijenti su bili pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button