Pitajte ADIVA ljekarnika - 12. listopada 2017.

Alergije i preparati

Poštovani, možete mi savjetovati koji od vaših vitamina da kupim, naime, već 2 godine sva 4 godišnja doba kišem, šmrcam i peku me oči, bez obzira na cvatnju i bez obzira gdje se nalazim.

youtube thumbnail

Poštovani, možete mi savjetovati koji od vaših vitamina da kupim, naime, već 2 godine sva 4 godišnja doba kišem, šmrcam i peku me oči, bez obzira na cvatnju i bez obzira gdje se nalazim.

Uzroci alergijskog rinitisa i konjuktivitisa mogu biti ne samo sezonski nego ponekad i cjelogodišnji sezonski alergeni – najčešće su to sastojci kućne prašine, osobito grinje, dlake životinja ili plijesni. Za ublažavanje simptoma često se koriste kapi za nos – dekongestivi, što donosi kratkotrajno olakšanje, no prekomjerna i preduga uporaba može biti štetna. Oralno se koriste lijekovi – antihistaminici, a dobre rezultate u sprečavanju i liječenju simptoma alergije pokazao je i prirodni lijek (Lectranal) od ekstrakta biljke Astragalus. Osim izbjegavanja alergena najbolja prevencija alergijskih reakcija zapravo je jačanje imunosnog sustava. Redovitim unosom voća, povrća, pčelinjih proizvoda te općenito uravnoteženom prehranom kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života. Od vitamina i minerala preporučaju se antioksidativni (A, C, E, te minerali cink, selen, bakar), najbolje ih je uzimati kao multivitaminske pripravke. Dobar prirodni lijek za jačanje imuniteta je beta glukan, a sve je češća uporaba i ulja crnog kima. Ulje crnog kima posljednjih se godina intenzivno istražuje da bi se dobila potvrda o djelotvornosti na jačanje imunološkog sustava. Na tržištu se nalazi kao tekućina ili u kapsulama, s različitim količinama djelatne tvari (timokinon). Primjenjuje se 3 puta na dan jedna čajna žličica, a djelovanje nastupa nakon 8-12 tjedana uzimanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button