ADIVA Plus sadržaj - 6. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Nova terapija u ortopediji za ublažavanje bolova u zglobovima

Injekcije alfa-2 makroglobulina (A2M) su relativno nova terapija koja se koristi za liječenje bolova u zglobovima, osobito u slučajevima osteoartritisa

Alfa-2 makroglobulin (A2M) je makromolekula, točnije, protein plazme u krvi koji proizvodi jetra. Također ga prirodno sintetiziraju drugi elementi u krvi i jedan je od najvećih i najtežih proteina koje vaše tijelo prirodno proizvodi.

Istraživanja pokazuju da ovaj protein može zaustaviti progresivno oštećenje zglobova zahvaćenih artritisom. A2M je, naime, inhibitor, odnosno tvar koja smanjuje ili sprječava aktivnost enzima proteaze. Točnije, on inaktivira različite proteaze koje su povezane s razaranjem i gubitkom hrskavice.

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Važnost zdrave hrskavice

Hrskavica, podsjetimo, ima ključnu ulogu u zglobu jer djeluje kao glatka površina koja omogućava pokretljivost zgloba te smanjuje trenje između kostiju u zglobu. To je elastično i čvrsto tkivo koje prekriva krajeve kostiju u zglobu i služi kao jastuk, „amortizer“ koji upija udarce i raspodjeljuje pritisak na zglob.

Osim toga, hrskavica također ima važnu ulogu u prehrani zgloba. Budući da nema krvne žile, hrskavica dobiva hranjive tvari iz sinovijalne tekućine, koja se stvara u zglobu. Kada se zglob kreće, sinovijalna tekućina se raspodjeljuje po hrskavici te joj donosi hranjive tvari i kisik, a uklanja otpadne tvari.

U slučaju oštećenja hrskavice, zglob može izgubiti glatku površinu, uzrokujući bol, upalu i ograničenje pokreta. Stoga je održavanje zdrave hrskavice važno za održavanje zdravog i funkcionalnog zgloba.

Kako A2M djeluje na zglobove

Istraživanja su pokazala da alfa-2 makroglobulin može pomoći u zaštiti stanica hrskavice (hondrocita) te utjecati na inhibiciju nekih čimbenika koji istu razgrađuju. Povezan je i sa smanjenjem ili zaustavljanjem upale koja se može pojaviti kod degenerativnih bolesti zglobova.

Zaštitna uloga A2M i s njim povezani protuupalni učinci mogu stoga pomoći u inhibiciji napredovanja osteoartritisa, smanjiti bol i vratiti funkciju zglobu. Injekcije alfa-2 makroglobulina (A2M) su relativno nova terapija koja se koristi za liječenje bolova u zglobovima, osobito u slučajevima osteoartritisa.

Poliklinika Ribnjak

Kod osteoartritisa, upalni procesi u zglobovima mogu potaknuti stvaranje enzima (onih spomenutih proteaza) koji oštećuju hrskavicu. Injekcije A2M djeluju tako da se makromolekule vežu na te enzime i sprečavaju njihovo djelovanje.

Tretman kompatibilan s primjenom autologne plazme

U dogovoru s liječnikom, pet dana prije tretmana, odnosno terapije injekcijama A2M, potrebno je prestati uzimati sve protuupalne lijekove i dodatke prehrani. Ovaj tretman kompatibilan je sa primjenom autologne plazme – PRP, te se provodi ambulantno.

I mlađi ljudi mogu imati osteoartritis koljena!

Najčešći uzrok osteoartritisa koljena je životna dob. Međutim, nekoliko čimbenika povećava rizik razvoja značajnog artritisa u mlađoj dobi.

SAZNAJTE VIŠE

A2M će se primijeniti isti dan putem injekcije u zahvaćeno područje uz ultrazvučno navođenje. Postupak se može ponavljati nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o potrebama pacijenta.

O injekcijama alfa-2 makroglobulina svakako će se još pisati, a muče li vas bolovi u zglobovima, ne oklijevajte tražiti savjet stručnjaka Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button