ADIVA Plus sadržaj - 15. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, ADIVA Plus sadržaj

Kako se nositi s malignom bolešću djeteta

Teško je kad voljena osoba oboli od karcinoma, no još je teže ako oboli naše dijete. Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti donosimo savjete za roditelje udruge Krijesnica

kako se nositi s malignom bolešću djeteta

Dijagnoza raka kod vašega djeteta može izazvati brojne reakcije i kod vas − uključujući šok, zbunjenost, negiranje, strah, tjeskobu, ljutnju, žaljenje i tugu. Vaš osjećaj sigurnosti, vaši vjerski ili duhovni osjećaji mogu biti uzdrmani. Mnogi roditelji iskuse pomiješane osjećaje tijekom djetetove bolesti. Svaka je reakcija na situaciju vrijedna. Vi i drugi članovi vaše obitelji možete iskusiti osjećaj krivnje i pitati se što ste učinili da ste izazvali djetetovu bolest.

Uz Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti: bolest nije kazna

Nitko nije kriv

Važno je podsjećati i sebe i članove obitelji da se nikoga ne može kriviti ni za što. Tijekom ovog iskustva morat ćete objašnjavati bolest i liječenje svojem djetetu i nalaziti načine kako ga utješiti. Trebat ćete pomoći djetetu da sudjeluje u medicinskom tretmanu.

Vaša će vas druga djeca također trebati da objasnite što se događa njihovu bratu ili sestri. Morat ćete odgovarati na pitanja rodbine i možda mijenjati organizaciju posla ili skrbi za drugu djecu. Na cijelome tom putu morat ćete se nositi s vlastitim osjećajima i izborima. Ništa od toga nije lako.    

Ne sukobljavajte se, surađujte

Uobičajeno je da članovi obitelji, uključujući roditelje, reagiraju različito nakon početne dijagnoze. Svaka je osoba pojedinac za sebe, sa svojim načinima izražavanja osjećaja, i nema pravog načina kako to učiniti. Roditelji često međusobno balansiraju, jedan je zabrinutiji, dok drugi ostaje mirniji.

S obzirom na intenzitet ovog iskustva, emocije koje izaziva i brojnost važnih odluka koje valja donijeti, među roditeljima − kao i među drugim članovima obitelji − vjerojatno će povremeno biti neslaganja. Neslaganje valja riješiti tako da možete pružiti potporu djetetu. Izglađivanje nesuglasica ne smije se promatrati kao situacija u kojoj će netko pobijediti ili izgubiti, nego kao sredstvo za osiguravanje najbolje njege za dijete. Ako roditelji imaju problema u svojem odnosu, moraju naći načina da ostave sukobe po strani i surađuju u brizi za svoje dijete.

Nađite ustanovu u kojoj ćete dobiti potporu, nađite vremena za osobni odmor i opuštanje bez obzira na to jeste li samohrani roditelj, dio para, razdvojeni ili razvedeni. Mnoge obitelji nalaze društvenu podršku među rodbinom, prijateljima i/ili duhovnim i religioznim grupama.

Povežite se s drugima u sličnoj situaciji

Roditelji često nalaze druge roditelje bolesne djece kao izvor podrške. Roditelji djece s malignim bolestima jedinstvena su grupa. Malo ljudi može tako dobro razumjeti kroz što roditelji prolaze kao oni roditelji koji imaju dijete sa sličnom dijagnozom. U brojnim se bolnicama roditelji upoznaju dok su im djeca hospitalizirana.

Maligne bolesti kod djece

Trebate li svojem djetetu reći da boluje od maligne bolesti?

Dijagnoza maligne bolesti djeteta stavlja pred roditelje brojne izazove, a jedan od prvih jest treba li dijete upoznati s...

SAZNAJTE VIŠE

Neki roditelji pokreću ili pristupaju grupama za podršku koje se redovito susreću. Postoje i brojne grupe na društvenim mrežama ili drugdje na internetu za roditelje djece sa sličnim dijagnozama i postupcima liječenja. Ovi kontakti mogu pomoći roditeljima da se nose s brojnim aspektima dijagnoze i liječenja njihova djeteta, kao i s problemima unutar obitelji ili na poslu. Ako ne znate za takve mreže potpore, razgovarajte s medicinskim timom kako da ih nađete. U mnogim zajednicama postoje takvi programi.

Svakako vas potičemo da preuzmete knjižicu „Kako se nositi s malignom bolešću“ čiji je nakladnik Krijesnica, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, a koja pruža niz korisnih, praktičnih savjeta za roditelje djece oboljele od malignih bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button