ADIVA Plus sadržaj - 25. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Dan kad se daruju srca: sretan vam Božić!

Treba se sjetiti da Božić nije sličica s čestitke, nije hrpa darova ispod drvca, Božić nije čak niti sve blještavilo koje nas okružuje. Božić nije purica s mlincima, niti kuhano vino…

Sretan Božić

Vrijeme doista juri, posebice kad su nam godine ispunjene događajima i stresovima na koje smo već gotovo i navikli od prijelomne 2020. U svakodnevnom užurbanom ritmu teško je uloviti vremena za opuštanje. No Božić nas svake godine podsjeća da u životu moramo pronaći prostor za sebe i one koje volimo, o kojima brinemo, moramo barem na trenutak zastati.

Darovi koji usrećuju i primatelja i darivatelja

Nažalost, svjesni smo i činjenice da ne dočekuju svi ovaj dan s osmijehom. No, treba se sjetiti da Božić nije sličica s čestitke, nije hrpa darova ispod drvca, Božić nije čak niti sve blještavilo koje nas okružuje. Božić nije purica s mlincima, niti kuhano vino. Božić je, prije svega, prisjećanje na događaj koji se je, prema vjerovanju, zbio prije 2022 godine. Svijetu je tada poklonjena s Neba vrlo posebna beba, dijete koje će sve promijeniti i koje će donijeti jedno posve drugačije bogatstvo koje se ne može izraziti u novcima. To dijete ne traži čak niti da se u njegovo ime okiti drvce. Točnije, on za sebe ne traži baš ništa materijalno.

Nedavno smo i u našem tekstu spomenuli otkuda potječe riječ „božićnica“. Osim što se odnosi na jabuke koje su se darivale u ime ljubavi, božićnica je bio naziv za darivanje siromašnijih susjeda hranom, odjećom i/ili ogrjevom. S tim se božićnicama nije odlazilo u kupovinu, već na susjedova vrata. One nisu bile simbol primanja, već davanja te nisu sadržavale pismo djedu Božićnjaku sa željama, već dobročinstvo, bile su odraz brige i nesebične ljubavi.

Vrijednosti koje nemaju cijenu

Neovisno o tome jesmo li vjernici ili nismo, Božić podsjeća ovaj svijet na vrijednosti koje su nam svima potrebne i koje nemaju cijenu. Darivanje se traži, ali riječ je o duhovnim poklonima, darovima srca, onima koji ispunjavaju onoga koji darove prima, ali i onoga koji ih daje. Materijalno pritom postoji samo kao simbol pažnje ili kao konkretna pomoć.

Najčešće zagrljaj, osmijeh, podrška i topla riječ učine primatelja najsretnijom osobom na svijetu. Sigurni smo da se mnogih poklona nećete sjetiti, ali zauvijek ćete pamtiti one koji vas vole, koji su bili uz vas kad vam je bilo najpotrebnije, a pamtit ćete i trenutke kada ste vi nekoga usrećili. To je ono pravo, izvorno svjetlo Božića koje vjernici čuvaju u rečenici iz Evanđelja: „Ovo je zapovijed moja; ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“.

Stoga vam i ovog Božića želimo pravo obilje darova srca te se nadamo da ćete njima ispuniti sve oko sebe. I ne samo za taj jedan dragocjen dan u godini, već uvijek kad vam se pruži prilika.

Naša mala redakcija ADIVA.hr portala od srca vam želi sretan i miran Božić ispunjen ljubavlju!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button