ADIVA Plus sadržaj - 11. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Veterina Branimir, ADIVA Plus sadržaj

Bolje spriječiti, nego liječiti: zaštitite pse od krpelja i opasne piroplazmoze

Krpelji prenose mnoge bolesti, a jedna od njih je piroplazmoza, bolest koja može biti smrtonosna za vašeg ljubimca

piroplazmoza-psi i krpelji

Za početak bitno je spomenuti neke osnovne činjenice vezane za ovu opaku bolest. Piroplazmoza je parazitarna bolest uzrokovana mikroorganizmom koji parazitira u eritrocitima tj. ulazi u crvena krvna zrnca. U njima se dijeli te tako razara zaraženu stanicu i, posljedično tome, dolazi do smanjenja tih istih stanica, što na kraju dovodi do anemije i niza kliničkih znakova koje ćemo kasnije spomenuti.

Sezona krpelja: zaštite sebe i životinje učinkovitim repelentima

Glavni prijenosnik je krpelj koji obitava najčešće u šikarama i visokim travama. Pojava krpelja nekad je bila vezana za proljeće i jesen ali, nažalost, promjenom klime se je ta vremenska granica izgubila, pa tako krpelje (a s njima i piroplazmozu) susrećemo gotovo cijelu godinu. Da bi stvar bila gora, područje Zagreba je posebno ugroženo područje s vrlo visokom učestalošću pojave ove bolesti.

Period inkubacije i simptomi piroplazmoze

Vrijeme od ugriza krpelja pa do pojave prvih znakova bolesti varira, najčešće od dva do sedam dana. Bolest u pravilu nastupa naglo; po pitanju simptoma, u literaturi su opisani klasični simptomi kao što su:

  • visoka temperatura (preko 40,5°C),
  • slabost i malaksalost životinje,
  • bezvoljnost,
  • povraćanje i proljev,
  • krvavo mokrenje,
  • krv u stolici,
  • blijede do ikterične (žuto obojene) sluznice.

Bitno je naglasiti da pored ovih „klasičnih“ simptoma, postoje mnogi drugi i naprosto ne postoji pravilo da se piroplazmoza može prepoznati po nekom specifičnom simptomu.

Često životinja postane samo mirnija, usporena, ponekad samo smanjenog apetita i eventualno povrati. Najbitnije je da svaki vlasnik, čim primijeti da mu je pas sumnjiv, a ujedno je nekoliko dana ranije primijetio krpelja na psu, odmah krene veterinaru.

Teške komplikacije neliječene piroplazmoze

Piroplazmoza je jako opasna bolest i što se prije počne liječiti, bolje su šanse za izlječenje. Nažalost, najčešći problem je što vlasnici na vrijeme ne prepoznaju simptome bolesti jer očekuju klasičnu sliku koju smo maloprije spomenuli, pa dovedu psa kad je bolest već naveliko uzela maha.

Kod piroplazmoze je veliki problem taj što ona, osim što dovodi do anemije, uzrokuje i zatajenje pojedinih organa i organskih sustava, pa što dulje bolest traje, to će i prognoza uspješnosti liječenja biti lošija. Naime, na kraju se ne borimo samo protiv samog uzročnika, već moramo liječiti, tj. popravljati štetu koja je nastala zbog same bolesti.

Za samu dijagnostiku i liječenje potrebno je obaviti brojne pretrage krvi, od krvnog razmaza u kojem se može pronaći uzročnik, pa do krvne slike i biokemijskih pretraga koje nam mogu dati uvid koliko je bolest uznapredovala.

Nažalost, uz svu veterinarsku skrb i pravovremeno liječenje, ova bolest može završiti pogubno za psa.

kućni ljubimci, krpelji, ubod krpelja, piroplazmoza, erlihioza

Čuvajte kućne ljubimce od krpelja

Šumski krpelj Ixodes ricinus prijenosnik je virusa i bakterija sa zaraženih šumskih životinja na ljude, ali može zaraziti i...

SAZNAJTE VIŠE

Uložite trud u zaštitu od krpelja!

Kao i uvijek vrijedi zlatno pravilo: bolje spriječiti nego liječiti. Budući da krpelje ne možemo iskorijeniti jer su oni među najotpornijim živućim organizmima na planeti, možemo samo pokušati ih spriječiti da ne napadnu psa.

Danas na tržištu postoji niz preparata koji služe u svrhu odbijanja krpelja i ostalih ektoparazita, tako da će svaki vlasnik pronaći nešto s čime će odgovarajuće zaštititi svog psa. S obzirom na to da krpelja kod nas ima tijekom cijele godine, potrebno je i psa cijelo vrijeme štititi od krpelja, a ako pak posumnjate da je vaš pas obolio, nemojte oklijevati, već požurite veterinaru.

Stručne savjete o kućnim ljubimcima potražite na stranici: Veterina Branimir

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button