Pitajte vašeg ADIVA ljekarnika

Na vaša pitanja brzo će odgovoriti iskusni stručnjaci

Jednostavno zatražite savjet od ADIVA ljekarnika o ispravnoj primjeni lijekova i očuvanju zdravlja.

Pogledajte našu listu pitanja. Možda se vaš odgovor nalazi među njima.

Kako bi uspješno poslali pitanje potrebno je ispuniti sva polja.

Vašu email adresu trebamo kako bismo Vam mogli poslati obavijest kada je odgovor objavljen. Informacije ostaju privatne te ih ne prikazujemo na stanici.

Biljka Garcinia sadrži biološki aktivnu tvar HCA (hidroksicitratna kiselina) koja djeluje kao inhibitor pretvaranja viška ugljikohidrata u masnoće pa se koristi kao sredstvo za mršavljenje. Smatra se dosta sigurnom za uporabu, ali se preporuča oprez ako se uzimaju lijekovi protiv kašlja koji sadrže dekstrometorfan, antidepresivi, varfarin i statini. Nema podataka o interakcijama sa antiepilepticima. Melita Petrović, mag. pharm.

Seboroične keratoze su nekancerozne smećkaste izrasline na koži, nalik bradavicama i više su estetski nego zdravstveni problem. Nema nikakvih posebnih metoda liječenja, a mogu se i odstraniti kod dermatologa (postoji nekoliko metoda). Morate samo paziti da ih ne trljate ili ogrebete kako ne bi došlo do upale, krvarenja i eventualno do infekcije. Ako vam ta pojava počne izazivati nelagodu i svrbež, svakako se javite dermatologu. Problemi s tankom i rijetkom kosom vrlo su učestali, a menopauza te vaša bolest štitnjače dodatni su razlozi, mislim da to nije povezano s vašom bolesti kože. Postoji bezbroj dermokozmetičkih preparata kao i starih tradicionalnih receptura, no najčešće se rješenje ne pronalazi brzo ni lako. Prirodna biljna ulja poput ricinusovog, čičkovog, bademovog, njeguju kosu i vlasište, daju potrebnu zaštitu od gljivica, spriječavaju nastanak peruti i suhoće vlasišta i spriječavaju opadanje kose te pospješuju njen rast. Nakon pranja šamponom, na kosu možete nanijeti malo ulja (nekoliko kapi), budite uporni, nakon 1 do 3 mjeseca, možda ćete postići poboljšanje. Pokušajte i s tabletama/kapsulama koje sadrže vitamine i minerale potrebne za zdravu kosu. Povećanje tjelesne težine jedan je od najčešćih simptoma bolesti štitnjače. Iz podataka vaše visine i težine proizlazi da je vaš BMI (Indeks tjelesne mase, engl. Body Mass Index) 32, što je previše pa biste trebali pripaziti na vašu prehranu. Izbacite šećer, sve vrste prerađene hrane, mliječne proizvode, rižu, a uzimajte više kvalitetnijih mesnih obroka i povrća, tzv. dobre masnoće (poput avokada, maslinovog ulja..). Možete pripremati i prirodne napitke (smoothie) od voća i povrća uz dodatak proteina u prahu. Melita Petrović, mag.pharm.

Simptomi koje opisujete dio su skupine simptoma koji se nazivaju dispepsijom: nelagoda u gornjem djelu abdomena, žgaravica, bol u epigastriju (srednji i gornji dio trbušne šupljine), mučnina, povraćanje, podrigivanje, nadutost… Bolesti koje uzrokuju dispepsiju su GERB (GastroEzofagealna Refluksna Bolest) i ulkus (čir na želucu ili dvanaestniku), a rijetko i neke druge bolesti. Tegobe mogu biti uzrokovane i upotrebom pojedinih lijekova, npr. NSAR (vrlo često korišteni analgetici). No, u velikom broju slučajeva ne postoji određeni uzrok, a smetnje i dalje postoje – to se naziva funkcionalnom dispepsijom. Bili ste čak dva puta na gastroskopiji i postavljena vam je dijagnoza gastritis (a ne GERB ?). Zar niste dobili nikakve upute niti terapiju? Trebali ste pitati liječnika. Za ovakve smetnje postoje i bezreceptni lijekovi, obično se uzimaju po potrebi, antacidi ili ranitidin, ili noviji lijekovi tzv. IPP - inhibitori protonske pumpe, lijekovi koji koče lučenje želučane kiseline i smanjuju vračanje želučanog sadržaja u jednjak. Opće upute za bolesnike od gastritisa: ograničiti ili čak prekinuti unos hrane i napitaka koji pospješuju simptome (npr. kava, suhomesnati proizvodi, alkohol, prezačinjena hrana) i ono što sami znate da vam izaziva simptome, prestati pušiti, jesti više manjih obroka. Preporučaju se i čajevi, primjerice čaj od kamilice, đumbira, metvice, od korijena sladića ili zeleni čaj. Za ublažavanje različitih probavnih smetnji može se koristiti i biljni lijek (Iberogast otopina), koji je kombinacija ekstrakata devet biljaka s višestrukim djelovanjem – na bol i grčeve u trbuhu, osjećaj punoće, nadutost, vjetrove i mučninu. Melita Petrović, mag. pharm..

Hormonalni preparat Duphaston (didrogesteron) koristi se za više indikacija u kojima je potrebna nadoknada progesterona. Nije strogo zabranjeno koristiti antidepresive (lijekove iz skupine tzv. SSRI, kojima pripada i sertralin) uz terapiju ovim hormonom, no potrebno je nadzirati pacijenta, pogotovo ako je već bilo pogoršanja u prijašnjem liječenju. Ako se pojavi krvarenje, treba prekinuti liječenje Duphastonom i javiti se ginekologu. Melita Petrović, mag. pharm..

Kašalj nije bolest nego simptom nekog stanja ili bolesti, a liječenje se provodi ovisno o vrsti kašlja. Pacijenti ga uglavnom opisuju kao suhi (nadražujući, bez iskašljavanja sluzi) ili produktivni (prekomjerno stvaranje sluzi koju je teško iskašljati). Kašalj koji se opisuje kao „promukli“ vezan je uz laringitis, zbog upale glasnica i dušnika otečeni su i suženi dišni putevi, što otežava prohodnost zraka, pa se čini kao da ćemo u napadu kašlja ostati bez zraka. Ako se radi o laringitisu koji je uzrokovan bakterijama i popraćen visokom temperaturom, jakom grloboljom i jakim promuklim kašljem, potrebno je otići liječniku (u novije vrijeme liječi se inhalacijskim kortikosteroidom). Ako problem nije jako izražen preporučuje se inhaliranje dišnih puteva, parenje u kupaonici, pastile za grlo, pijenje mlakog čaja. Osim toga možete djetetu dati neki od biljnih sirupa npr. islandskog lišaja, trputca ili od bršljana. Melita Petrović, mag. pharm..

Cink je jedan od važnih minerala koji sudjeluje u brojnim biokemijskim procesima u organizmu. Potiče normalan rast i razvoj (sudjeluje u procesu sinteze proteina i DNK) osobito za vrijeme trudnoće, djetinjstva i adolescencije, utječe na rast i razvoj reproduktivnih organa - muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost, a ženama može olakšati (pred)menstrualne tegobe. Jedna od njegovih najznačajnijih uloga je jačanje imunosnog sustava što je posebno važno u vrijeme prehlade i gripe. Zajedno s nekim vitaminima (C, E, betakaroten), mineralima (selen) i drugim tvarima pripada skupini antioksidansa, dakle pomaže u usporavaju starenja, suzbijanju razvoja tumora, štiti srce i krvne žile, pomaže kod kroničnih plućnih bolesti… Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka (prirodni izvori su ugl. meso i ribe, orašasti plodovi, grašak, grah…) pa je nadoknada nepotrebna ako se jede dovoljno mesa. Dnevne potrebe za cinkom za odrasle žene su oko 12 mg, a za odrasle muškarce 15 mg. Dodatno uzimanje cinka može biti opravdano u vrijeme prehlade i gripe, a eventualna moguća je korist i kod neplodnosti, benigne hiperplazije prostate, Alzheimerove bolesti i depresije, inače nije uobičajeno i preporučljivo dugoročno ga koristiti u obliku dodatka prehrani. U svrhu zaštite zdravlja i prevencije bolesti bolje je povremeno uzimati neki multivitaminsko-mineralni preparat (uobičajene doze cinka u takvim preparatima su oko 10-20 mg). Melita Petrović, mag.pharm.

Kad god je moguće u terapiji bi trebalo izbjegavati puno vrsta lijekova jer se time povećava mogućnost utjecaja jednog lijeka na drugi, na način da se promjeni učinak, tj. da se učinak pojedinog lijeka smanji ili poveća. Ta se pojava naziva interakcija. Srećom, štetne i neželjene interakcije su vrlo rijetke, no pri propisivanju lijekova treba misliti i na tu mogućnost. No, ponekad, pogotovo kod starijih bolesnika koji imaju više kroničnih bolesti, ne može se izbjeći uzimanje više vrsta lijekova. Liječnici trebaju propisivati terapiju racionalno, a pacijenti moraju znati da lijekovi postižu svoje korisno i očekivano djelovanje samo ako su uzeti na način kako je to propisano od strane liječnika, što znači, u propisanoj dozi, na ispravan način i kroz dovoljno dugo (propisano) vremensko razdoblje. Za lijek Cordarone nakon kratkotrajnog uzimanja većih doza, preporuča se doza održavanja koja se razlikuje od bolesnika do bolesnika i može se kretati u rasponu od ½ tablete dnevno (1 tableta svaki drugi dan) do 2 tablete dnevno. Pridržavajte se točno propisane doze, ako je to 2 puta na dan, onda je to obično ujutro i navečer. U pravilu lijekovi koji se uzimaju na usta trebaju se popiti s vodom,a ostale tekućine se izbjegavaju zbog mogućih interakcija (dakle ne sa čajem niti s jogurtom, a pogotovo je zabranjeno sa sokom od grejpa). U slučaju da u isto doba dana treba uzeti više vrsta tableta, nemojte uzeti sve odjednom, nego s par minuta razmaka. Za neke je lijekove važno uzimaju li se prije, poslije ili tijekom jela ,a za neke je svejedno (takav je slučaj s Cordaronom). Melita Petrović, mag. pharm.

Kombinacija antiepileptika, antidepresiva i antipsihotika koja vam je propisana ne uzrokuje međusobne interakcije. Važno je da uzimate lijekove redovito i strogo se pridržavate doziranja kako vam je preporučio liječnik. Melita Petrović, mag. pharm.

Lijek Fevarin (fluvoksamin) koristi se kod liječenja težih oblika depresije i OKP (opsesivno-kompulzivnog poremećaja). Cimicifuga je najčešće korištena biljka u dodacima prehrani za liječenje menopauze , za koju su brojne kliničke studije potvrdile djelovanje kao alternativu hormonskoj terapiji. Upotrebljava se kod klimakterijskih tegoba s uznapredovalim deficitom estrogena, kod poremećaja spavanja i depresije. Zbog moguće hepatotoksičničnosti, bolesnice sa smetnjama u radu jetre moraju ju oprezno uzimati. Pripravke Cimicifuge ne treba uzimati zajedno s estrogenima, osim kada liječnik tako odredi. Sa drugim lijekovima nisu zabilježene značajnije interakcije. Melita Petrović, mag. pharm..

Bez pregleda liječnika možemo samo nagađati radi li se o „ ječmencu“ (hordeolum), infekciji jedne ili više žlijezda na rubu vjeđe ili ispod nje, koji obično počinje crvenilom, osjetljivošću i boli na rubu vjeđe. Liječi se primjenom toplih suhih obloga više puta dnevno, a liječnici obično propisuju i antibiotsko/kortizonske masti. Svakako posjetite liječnika. Melita Petrović, mag. pharm.

Ljekovitost koprive poznata je od davnina i tradicionalno se upotrebljava, osim za jelo i za različite bolesti. List i korijen koprive različitog su sastava pa se pripravci koriste ovisno o tome o kojem zdravstvenom problemu se radi. U listu, pored ostalih sastojaka ima dosta kalija, čime se objašnjava blag diuretički učinak. U pučkoj medicini to se nazivalo "čišćenje krvi". Također pripravci lista koristili su se za liječenje anemije. Korijen koprive tradicionalan je lijek kod opadanja kose. U današnje vrijeme ljekovitost koprive se proširila i na druge indikacije, npr. pripravci lista kao pomoć u liječenju artroza i kao dodatna terapija kod bolesti mokraćnog sustava, poput cistitisa. Pripravci korijena koriste se u liječenju benigne hiperplazije prostate i tegoba mokrenja. Za anemiju korisno je piti čaj od lista koprive kao dodatnu terapija uz preparate željeza. Čaj, tj. infuz priprema se: 3 - 5 grama (oko pola žličice) suhog lista koprive prelije se sa 2,5 dcl kipuće vode i ostavi se poklopljeno deset minuta. Infuz se priprema svjež, a pije se tri puta na dan, najčešće nakon obroka. Tinkturu je jednostavnije kupiti gotovu, pazite da bude omjera 1:5 (omjer biljke i otapala), u 45-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 20-ak kapi tri puta na dan u najmanje pola čaše mlake vode, nakon obroka. Ako je sami izrađujete slijedite ovaj postupak: usitnjen suhi korijen koprive stavite u staklenu bocu, prelite ga 45% alkoholom (na 1 dio korijena ide 5 dijelova alkohola). Posuda se ostavi tijekom 2-4 tjedna uz povremeno miješanje, nakon čega se procijedi, prelije u tamnu bocu i čuva na hladnom mjestu. Osim što se pije, koprivu možete nanositi i na vlasište (nakon pranja možete zalijevati čajem od koprive ili nanijeti razrijeđenu tinkturu). Melita Petrović, mag. pharm.

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama