Koronavirus - 23. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nova mjera za sprečavanje epidemije: Zabrana napuštanja stalnog mjesta boravka

Ako nemate nužan razlog da izađete, ostanite doma - poruka je koju odašilje nova uredba Stožera civilne zaštite u vezi sprečavanja širenja koronavirusa

koronavirus covid-19 epidemija

S obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka. Odluka je to Nacionalnog stožera civilne zaštite. A prenosi je internetska stranica koronavirus.hr kao i svi važniji news portali u zemlji.

Zabrana se ne odnosi na sljedeće kategorije, a propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju, ovisno o razlogu, odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabrani liječnik obiteljske medicine i nadležni stožer civilne zaštite.

Zabrana se ne odnosi na:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja (propusnica – odgovorna osoba u pravnoj osobi)
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe (propusnica – odgovorna osoba u pravnoj osobi)
  • izvješćivanje javnosti (propusnica – odgovorna osoba u pravnoj osobi)
  • stanovnika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb (propusnica – izabrani liječnik obiteljske medicine)
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština (propusnica – nadležni stožer civilne zaštite)
  • putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće (propusnica – odgovorna osoba u pravnoj osobi)
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 (propusnica – odgovorna osoba u pravnoj osobi)

Koronavirus: što moramo znati o karanteni, odnosno izolaciji?

U posljednje vrijeme učestalo slušamo u medijima pojmove koronavirus, karantena i izolacija, a ovom prilikom donosimo objašnjenja i osnovne...

SAZNAJTE VIŠE

Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere:
socijalnog distanciranja
– ne zadržavanja na javnim prostorima
– posjedovati valjanu propusnicu koja se nalazi u Prilogu I. Odluke

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabrani liječnik obiteljske medicine te nadležni stožer civilne zaštite, ovisno o tipu okolnosti navedenih u točki gdje su pobrojane Zabrane.

Cjelovitu odluku možete pročitati na ovoj poveznici.

Budite u tijeku s novim informacijama o koronavirusu, pratite razvoj situacije oko pandemije COVID-19 na službenoj web stranici Vlade Repubike Hrvatske www.koronavirus.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button