Zdrava prehrana - 11. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - www.centarzdravlja.hr

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti patlidžana

Patlidžan se ubraja u zdrave namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrijednost, obiluju vlaknima i antioksidansima, a pogoduju zdravlju cijelog organizma

Zdravstvene prednosti patlidžana

Patlidžan sadrži visoki udio vode i spada u niskokaloričnu namirnicu. Ove značajke čine ga idealnom namirnicom za osobe koje paze na prehranu i koji žele smanjiti tjelesnu težinu. Njegova spužvasta tekstura omogućava da ga pripremate na razne načine, bez isušivanja.

Odličan je za zdravlje srca

Patlidžan je izrazito povoljan za zdravlje srca. Njegovom konzumacijom možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi, poboljšati zdravlje stijenki arterija i opustiti napete krvne žile. Pripremite pljeskavice od patlidžana i šampinjona!

Pomaže zdravlju mozga

Visoki udio fitonutrijenata u patlidžanu, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih utjecaja. Patlidžan sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju tjelesnu i mentalnu tjeskobu. Zato je patlidžan bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.

Ima malo kalorija

Pazite li na unos kalorija, patlidžan možete bezbrižno konzumirati. Jedna šalica patlidžana sadrži samo 35 kalorija što je izuzetno malo s obzirom na njegovu hranjivu vrijednost.

Bogat je izvor kalija

Kalij je neophodan za održavanje zdravog krvnog tlaka i pomaže u sprječavanju bolesti desni. Ključna je komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

hrana, namirnice

Razbijamo mit: Treba li večerati nakon 18 sati? Evo odgovora na vječnu dilemu

Kada i za koga je to prihvatljivo? Za moju baku koja zimi liježe već u 7. Jedna od osnovnih...

SAZNAJTE VIŠE

Ima visoki udio GABA aminokiselina

GABA (gama-aminobuterna kiselina) je aminokiselina koja smanjuje anksioznost, poboljšava san i usporava misli. Isprobajte zapečene patlidžane s gorgonzolom!

Sprječava nastanak raka

Neka istraživanja pokazuju da sok od patlidžana može smanjiti rizik od nastanka raka. Naime, patlidžan sadrži tripsin za koji se vjeruje da pomaže u neutralizaciji stanica koje uzrokuju rak.

Pomaže oboljelima od dijabetesa tipa 2

Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja smanjuju razinu glukoze u krvi, što pogoduje zdravlju dijabetičara.

Pomaže kod zatvora

Ovo povrće je idealno protiv opstipacije ili zatvora zbog velike količine vlakana. Vlakna iz povrća čiste crijeva od toksina i potiču redovitu probavu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button