ADIVA Plus sadržaj - 9. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Što je kolagen i zašto je važan za naše kosti, zglobove, kožu

U prahu, u tekućem obliku, u kapsulama, gelu… Kolagen se nudi u svim oblicima i dozama među kojima je teško odabrati što bi nama bilo korisno. U izboru vam može pomoći savjet ljekarnika

kolagen koza zglobovi dodaci prehrani

Kolagen na tržište dolazi u prahu, u tekućem obliku i u kapsulama namijenjen za oralnu primjenu te kao gel za vanjsku primjenu i injekcije za pod kožu. Može biti i u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom, MSM-om ili vitaminima. Nekoć se redovito kod kuće kuhala jaka juha od goveđih kostiju, koja je, pored ostalog, bila i odličan izvor kolagena. Ako se takva juha kuha dovoljno dugo, a koriste se i papci, kožice te rep, kolagen se hidrolizira te nastaje želatina, odnosno popularna hladetina. Ovakva domaća juha pravi je izvor zdravlja na tanjuru, iako treba znati i da je bogata mastima, koje neki trebaju izbjegavati.

Što je kolagen?

Kolagen, preciznije rečeno kolagenska vlakna izgrađena od kolagena, jedno je od najzastupljenijih vezivnih tkiva našeg organizma. Prema kemijskoj strukturi, kolagen je bjelančevina u čijem sastavu su aminokiseline glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin. Te aminokiseline su hidrofilne te time sprječavaju gubitak vode u tkivima. Kolagen daje čvrstoću i stabilnost povezujući kosti sa zglobovima i kožu s tkivom ispod nje te gradeći ovojnice oko mišića, krvnih žila i živaca.

Naš organizam sam sintetizira kolagen; dok je u mladosti ta sinteza brza, sa starenjem opadaju i brzina i količina sintetiziranog kolagena, pa tkiva postupno gube svoju čvrstoću i elastičnost. Zbog toga nastaju degenerativne promjene prvenstveno u mišićno-koštanom sustavu koje poznajemo kao artritis, osteoartritis i češće ozljede mišića. Nastaju i promjene u koži u vidu suhoće, nastanka bora i celulita te niz promjena na unutarnjim organima povezanih sa starenjem.

Kolagen kao dodatak prehrani

Fiziološki gubitak kolagena pokušava se nadomjestiti dodacima prehrani koji sadrže kolagen, a namijenjeni su oporavku i jačanju zglobova, hrskavice, tetiva i ligamenata te usporavanju razvoja artritisa, artroze, reumatskih bolesti, pa i osteoporoze. Djeluju i na sprečavanje starenja kože, kose i noktiju, odnosno održavaju elastičnost kože te vraćaju zdrav izgled kosi i noktima.

Kolagen koji se nalazi u dodacima prehrani može biti goveđi, svinjski ili riblji kolagen, no kad ga uzimamo na usta, važno je da bude u obliku hidrolizata. To znači da mu je molekula mala, odnosno ima malu molekularnu masu, čime je omogućeno da je naš organizam resorbira u crijevima kako bi prešao u krv i taložio se u tijelu gdje je potrebno.

Zašto dolazi u kombinacijama

Hijaluronska kiselina potpomaže učinak kolagena jer ispunjava prostor između kolagenskih vlakana i dodatno utječe na održavanje vlažnosti. MSM, punim imenom metilsulfonilmetan, već se godinama koristi kao pomoć kod artritisa jer ublažava bolove i upalu u zglobovima, a postoje i brojne studije koje ukazuju na njegov povoljan utjecaj na kožu, kosu i nokte. To je stoga što u svojoj molekuli sadrži sumpor, koji je važan za strukturu keratina, bjelančevine koja izgrađuje kosu i nokte. Također se koristi i kao pomoć kod upalnih procesa na koži, odnosno kod akni ili rozaceje.

Vitamini koji dolaze u dodacima prehrani s kolagenom su najčešće vitamin C, biotin, vitamin E te minerali mangan ili cink. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, a pored toga ima snažno antioksidativno djelovanje. Time ne samo da podupire uneseni kolagen, već i samostalno utječe na bolju strukturu kože, odnosno na njezin zdraviji i ljepši izgled. Biotin pripada skupini vitamina B kompleksa, a važan je u procesima metabolizma ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Između ostalog, značajno utječe na zdravlje kože, sluznice i kose te se stoga dodaje kolagenu u proizvodima za održavanje mladenačkog izgleda, ali i zdravlja kože. Slično je i s dodatkom cinka i mangana, dva minerala koji su također uključeni u metaboličke procese u koži.

Postignite mladenački izgled u novoj godini: manje briga, više kolagena!

Pripreme za svečane ručkove, večere i razne zabave već su iza nas. Na takvim svečanim okupljanjima ili tulumima svi...

SAZNAJTE VIŠE

Na tržištu se nalazi veliki broj proizvoda kolagena u različitim oblicima i dozama te je laiku teško odabrati jer se razlikuju po svojoj namjeni, odnosno po sastavu, obliku i dozi. Savjetujte se s vašim ljekarnikom u izboru, kako biste imali dobrobit od dodatka prehrani.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button