Vrućica kod dojenčeta i malog djeteta

Temperatura se može snižavati lijekovima i hlađenjem
Vrućica kod dojenčeta i malog djeteta
  • Sviđa mi se
Povišena temperatura prirodan je način obrane organizma protiv uzročnika infekcije, a snižavanje se preporučuje tek kad poraste iznad 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno
Povišena tjelesna temperatura najčešći je znak akutne infektivne bolesti dojenčeta i malog predškolskog djeteta. Kod većine roditelja vrućica djeteta uzrokuje brigu i strah da je riječ o teškoj bolesti. No činjenica je da je ona uglavnom tek popratna pojava nedužnih infekcija koje prolaze bez specifičnog liječenja (npr. antibiotika). Ipak, u manjem postotku vrućica može biti znak teških upalnih procesa u organizmu. Kako bismo prepoznali znakove koji upozoravaju na stanja koja zahtijevaju neodložni liječnički pregled i kako bismo ispravno i učinkovito pomogli svom djetetu, potrebno je upoznati se s temeljnim spoznajama i preporukama za postupanje u slučaju pojave vrućice. Navedena tema se redovito aktualizira dolaskom prvih jesenskih dana i povećanjem učestalosti upala dišnih puteva.

Kada i kako mjeriti temperaturu?

Uvijek kada nam se čini da je dijete toplije nego inače, kad je mirnije, plačljivo, slabijeg apetita ili kad postoje drugi znaci bolesti (povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo). Određivanje temperature samo opipom djeteta vrlo je nesigurno! Primjerice, djeca s visokim temperaturama imaju hladne okrajine i čelo zbog zakazivanja centra za reguliranje temperature. Visoke vrućice mogu dovesti do neželjenih posljedica kao što je dehidracija (tijekom vrućice potreba za tekućinom povećava se 2-3 puta). Najbolji pokazatelj nedostatka tekućine je pojava suhoće usnica i jezika koji postaje bijel.

U djece do godine dana preporučuje se mjeriti temperaturu rektalno (u guzi) stavljanjem užeg dijela toplomjera (gdje se nalazi živa) oko 2 cm u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god živa raste (obično 2-3 minute). Kod veće djece uži kraj toplomjera stavlja se u središte pazuha, koje smo prethodno posušili, potom se nadlaktica prisloni uz tijelo. Mjerenje traje 10 minuta. Normalna temperatura mjerena rektalno je oko 37,5°C, a pod rukom do 37°C. Ako je dijete aktivno (plač, hranjenje, kretanje) ili ako je u toplom okruženju ili pretoplo obučeno, tjelesna temperatura koja se izmjeri rektalno može doseguti i 38°C.

Snižavanje povišene tjelesne temperature

Povišena temperatura je jedan od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije. Stoga se preporučuje snižavati temperaturu tek kada poraste iznad 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5° C rektalno. Točnije, suvremene preporuke su snižavati temperaturu kad dijete pokazuje znakove klonulosti i promjene raspoloženja. Djetetu koje veselo trčkara i ima 39°C nije prijeko potrebno dati lijek, dok ga onome s tek neznatno povišenom temperaturom, ako izgleda umorno i plačljivo, treba dati.

Temperatura se može snižavati lijekovima i hlađenjem. Od lijekova je najpogodniji i najmanje štetan paracetamol (u obliku sirupa ili čepića) i ibuprofen, pri čemu se treba strogo pridržavati uputstava o količinama koje se mogu dati. Ako primijetite da dijete ima visoku temperaturu, treba ga odmah razodjenuti i dati mu lijek za snižavanje temperature.

Prostorija u kojoj dijete boravi treba biti rashlađena, a ono što slabije odjeveno. Nakon davanja lijeka za snižavanje vrućice preporučuje se pričekati dvadesetak minuta prije nego što dijete počnemo hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici. U ovom će razdoblju lijek za snižavanje temperature zakočiti centar za drhtanje. Naime, drhtanje je iznimno moćan način podizanja tjelesne temperature i može se dogoditi da pri drhtanju uslijed osjećaja hladnoće kupke dođe do porasta za 1-2 stupnja umjesto očekivanog pada! Najpogodnije je napuniti kadicu s vodom temperature oko 37°C (tj. 2-3 stupnja niže temperature od temperature tijela) i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i polagano hladi.

Trljanje alkoholom se ne preporučuje jer naglo ohlađuje površinu kože, krvne žile u koži se suze i daljnje hlađenje je slabije, a dio alkohola prodire u organizam udisanjem alkoholne pare ili kroz kožu. Ako se tjelesna temperatura ne snizi, vrlo je korisno nakon kupanja omotati dijete u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature (odstajala voda) i to povremeno mijenjati. Postupak snižavanja temperature ponavljati dokle god je potrebno.

Dok je pod temperaturom, dijete treba mnogo više tekućine (dnevna potreba za tekućinom se povećava i do dvostrukih količina), te je iznimno važno davati mu čaj, sok ili vodu sobne temperature. Tek potom treba zatražiti liječničku pomoć.

Kada se svakako javiti liječniku?

U dojenčadi, naročito ako je riječ o djeci mlađoj od tri mjeseca, nakon snižavanja temperature potrebno je obratiti se liječniku. U starije djece, ako je temperatura viša od 40°C, preporučuje se istoga dana potražiti liječničku pomoć jer to može biti i znak težih bakterijskih infekcija. Tresavice (jako drhtanje) u vrijeme porasta temperature i/ili loše opće stanje djeteta svakako nalažu neodložni posjet pedijatru. Izbjegavajte utopljavanje djeteta za vrijeme transporta.

doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?